În anii ’30, regimurile dictatoriale au fost "la modă" în Europa Centrală şi de Est.
În anii ’30, regimurile dictatoriale au fost "la modă" în Europa Centrală şi de Est.
Sosirea lui Carol în ţară i-a luat prin surprindere pe politicieni. Deşi îi ştiau intenţiile, aceştia nu credeau că va veni în România fără acordul lor. Odată ajuns la Palatul Cotroneni (reşedinţa sa), pentru ca liberalii să nu-i încurce planurile, Carol a acţionat rapid. S-a întîlnit în seara de 6 spre 7 iulie cu cîţiva susţinători din partide, care au început să facă presiuni asupra regenţei să demisioneze. Atît patriarhul Miron Cristea, cît şi principele Nicolae, membri ai regenţei, socoteau misiunea "o povară". Au lăsat bucuroşi locul Regelui la cîrma ţării. Astfel că, la 8 iunie 1930, Carol era proclamat Rege de Parlament într-o atmosferă destul de neclară. Deşi îi promisese lui Iuliu Maniu că va relua relaţiile cu regina-mamă Elena, şi-a încălcat repede promisiunea, aducînd-o în ţară pe Elena Lupescu (12 august).
GUVERNE-MARIONETĂ. Politicienii au protestat faţă de încălcarea promisiunii, însă nu au fost luate măsuri concrete de expulzare a Lupeascăi. Carol le-a dibuit slăbiciunea, începînd să-şi pună în aplicare ambiţiile de guvernare autoritară. Prima măsură importantă a fost numirea lui Nicolae Iorga ca prim-ministru (aprilie 1931). Profesorul nu beneficia de susţinerea vreunui partid politic şi nu avea un program clar de guvernare. Existau zvonuri că membrii Executivului au fost stabiliţi de Rege şi de apropiaţii săi, lista fiindu-i "strecurată" într-o carte pe care Carol i-a făcut-o cadou lui Iorga. Şeful guvernului s-a plîns în mai multe rînduri că era exclus de la deciziile importante, neavînd nici un control asupra Ministerelor de Interne şi al Finanţelor.
Treptat, Carol al II-lea a pus la cale un plan de destrămare a partidelor politice, asemănător acţiunilor comuniştilor după 1944. Astfel că, în noiembrie 1932, un "grup disident" condus de Grigore Iunian a părăsit Partidul Naţional-Ţărănesc. După asasinarea lui I.G. Duca de către legionari în decembrie 1933, Regele a susţinut candidatura lui Gheorghe Tătărescu la conducerea Partidului Naţional-Liberal, acesta fiindu-i om fidel. Zvonistica susţinea că Regele nu fusese străin de planul de asasinare a lui Duca, convenindu-i moartea politicianului liberal, care făcea parte din "şcoala" veche a Brătienilor. L-a numit prim-ministru pe Tătărescu, care nu a ieşit nici o clipă din cuvîntul monarhului. Orice îi cerea Regele, Tătărescu răspundea umil: "Se face!". Tocmai de aceea, guvernarea sa a rămas în istorie cu porecla: "Se face, Majestate!".
DICTATURA. După patru ani de mandat, guvernul Tătărescu a organizat alegeri generale în decembrie 1937. Era un moment crucial pentru democraţia românească. Căci, pe de o parte, Regele dorea compromiterea partidelor, iar, pe de altă parte, legionarii deveniseră o forţă politică importantă. Regele a dispus ca alegerile să se facă fără intervenţia guvernului, fiind cele mai corecte din perioada interbelică. A avut astfel "cîştig de cauză", deoarece nici un partid politic nu a obţinut pragul minim pentru formarea unui guvern – 40% din sufragii. Astfel, Carol al II-lea l-a numit prim-ministru pe poetul Octavian Goga, al cărui partid se clasase pe locul al patrulea, cu puţin peste 9%. Însă la 10 februarie a decis să renunţe la aparenţele "democratice". I-a chemat la palat pe liderii partidelor parlamentare (fără Corneliu Codreanu) şi i-a anunţat că decisese să preia "frîiele" ţării, printr-un regim autoritar.
Epoca dictaturilor
Carol al II-lea nu a fost singurul şef de stat din regiune care a instaurat un regim personal în anii ’30. Din cauza instabilităţii politice şi a pericolelor externe, în Polonia a fost instaurat un regim autoritar condus de mareşalul Josef Pilsudski, care guverna prin intermediul unor "grupări de mase". În septebrie 1931, Regele Alexandru al Iugoslaviei, cumnatul lui Carol al II-lea, a dat o nouă constituţie, prin care limita drepturile democratice şi prelua controlul asupra membrilor Parlamentului. 1934 este anul în care debutează un regim dictatorial şi în Bulgaria. Regele Boris al III-lea a susţinut o dictatură militară, care limita drepturile cetăţeneşti şi i-a organizat pe muncitori, tineri şi ţărani în corporaţii, aşa cum procedase Mussolini în Italia.Citește pe Antena3.ro