x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Costel Busuioc Efortul i-a fost răsplătit

Efortul i-a fost răsplătit

de Mihai Stirbu    |    Elena Boholt    |    09 Iun 2008   •   00:00

În ţară, Costel a păzit oi, a spălat vagoane şi a fost masor la un azil de bătrîni. Şi-a încercat norocul în Spania, pe şantier, dar Divinitatea avea alt plan pentru el.

În ţară, Costel a păzit oi, a spălat vagoane şi a fost masor la un azil de bătrîni. Şi-a încercat norocul în Spania, pe şantier, dar Divinitatea avea alt plan pentru el.


Costel Busuioc ştia că este înzestrat şi înainte de a avea confirmarea de la Hijos de Babel. Apăruse la o emisiune tv, luase lecţii de canto, dar nimic nu-i arăta că va deveni celebru. A plecat din România, de lîngă ­familia sa, ca să cîştige mai mulţi bani şi să îi poată ajuta pe cei de acasă. A lucrat în construcţii, însă nu i-a fost deloc uşor. Pe şantierele Spaniei, el îi mai binedispunea pe colegii săi cîntîndu-le. Vocea sa a fost prima oară remarcată de un preot spaniol. Era în corul unei biserici, iar timbrul deosebit al glasului său îi impresiona de fiecare dată pe enoriaşi. ­Atunci, a început să spere că poate îl aude cineva cum cîntă şi ar putea să cîştige mai uşor un ban dacă ar cînta la nunţi sau prin diverse localuri.


INIŢIATIV
Ă. Ideea ca Busuioc să par­ti­­cipe la concursuri de televiziune i-a aparţinut Mihaelei Radu, soţia lui Ciprian, colegul de şan­tier al lui Costel. Cînd românca şi-a ­­expri­mat opinia ca prietenul său să se înscrie la un concurs organizat de o televizi­une, Costel a fost oarecum reticent. Însă a ajuns la concluzia că nu are nimic de pierdut. “Sincer, nu m-am aşteptat! Era al doilea concurs la care mă în­scri­se­sem. Iniţial m-am dus la un concurs ­organizat de un alt post de televi­ziune, iar la Hijos de Ba­bel am venit ca un fel de rezervă. Am zis: “Hai! Şi aşa n-am ce face!”, ne-a mărturisit Costel Busuioc.


PRESELECŢIE.
S-au prezentat la ­cas­ting peste 4.000 de persoane. Au fost oameni din mai multe ţări. Şi români au fost mai mulţi în­scrişi, dar Costel a fost singurul ad­mis. I-au dat să completeze nişte formulare. I-a fost greu, pen­tru că nu ştia bine spaniola. A dat pro­ba şi a aşteptat afară, cum făceau toţi. Un or­ga­ni­za­tor a venit la el şi i-a spus că a fost admis. Au urmat ediţiile spectacolului. Primea aca­să partiturile, să le înveţe. Exersa nonstop. Pentru a putea face faţă acestui concurs, Costel a muncit încontinuu. Mai ales că partiturile muzicale erau complexe. Şi efortul său a fost răs­plătit după fiecare ediţie. Se regăsea pe primul loc.


TRIUMF.
Pentru “Carusso” din cea de-a doua gală, prezentatorul concursului a asigurat că atunci cînd cîntă Costel Busuioc, tremură lumea, iar unul dintre membrii ju­riului l-a complimentat pe româneşte cu un “Foarte bine!” şi cu precizarea că întreaga comunitate românească din Spania trebuie să fie foarte mîndră de el. A urmat “Gra­nada”, cu care le-a rupt inimile spaniolilor şi i-a impulsionat să-l aplaude în picioare, la cea de a treia gală. “Nu eşti Placido Domingo, dar ce mi-ar plăcea să-l văd pe Placido Domingo cîntînd în română”, i-a spus prezentatorul, glumind pe seama faptului că românul avea probleme de pronunţie cu unele dintre cuvintele cîntecului.


EMOŢIE.
“Con te partiro” din a patra ga­lă, în interpretarea lui Costel, a adus la­crimi de emoţie în public şi un 9.00 – cea mai mare no­tă din concurs – din partea juriului. Modul în ca­re a cîntat “O, sole mio” în cea de-a cincea ga­lă a fost caracterizat de organizatorii concursu­lui drept “plin de energie, spiri­tualitate şi sensi­bi­litate”, iar publicul din studio i-a scandat: “Pavarotti, Pavarotti!”. “Potenţialul vocii sale nu are limită” a fost concluzia, după ce Costel a interpretat “cu mare aplomb” “Ave, Maria”, în cea de-a şasea gală. Triumf i-a adus şi “La donna e mobile” a lui Verdi, compozitorul său preferat.


FINALA.
A cîştigat cele şapte etape, însă seara decisivă avea să urmeze. În noaptea de 12 spre 13 martie s-a disputat finala concur­su­lui. În celelalte gale era, de obicei, lider la punctele care veneau din numărul de descărcări de pe site ale intrepretării sale. A pornit de pe locul patru, cu şapte puncte. A intrat ultimul în concurs, după o serie de note bune date de juriu celorlalţi concurenţi. Românul ar fi trebuit să primească mai mult de nota 10 din partea juriului, ca să ajungă pe locul întîi. După emisiune a mărturisit că înainte de a intra în concurs, văzînd punctajele celorlalţi interpreţi, s-a descurajat şi aproape că îşi pierduse speranţa că va cîştiga.


ŞAMPANIA BUCURIEI.
A intrat pe scenă zîmbitor, cu un pahar de şampanie în mînă, asortat la aria “Brindisi” din La Traviata, de Giuseppe Verdi. A greşit cîteva tonuri, a greşit şi versurile – a mărturisit-o chiar el, după terminarea concursului. Însă pentru “Brindisi”, publicul l-a aclamat în picioare. “Ne-ar fi plăcut să-ţi dăm unicul 10 acordat în aceste opt săptămîni din concurs. Dar aria pe care ai ales-o este foarte, foarte dificilă şi sîntem fericiţi că o să ajungi în finală, cu nota 9 pe care ţi-o dăm”, a spus juriul. Cu 16 puncte ar fi intrat în finală de pe locul trei. Însă la punctele din descărcări şi la cele date de juriu s-a adăugat nota publicului. Iar Costel a primit un 10, prin SMS-urile telespectatorilor. Era, din nou, în frunte!


CONTRA CUBANEZILOR.
În finală s-a luptat cu trei cubanezi – un duo format din Yusmanis şi Ricardo, doi cîntăreţi profesionişti, dar şi cu Beatriz – fotomodel, dansatoare şi cîntăreaţă. Românul avea de interpretat, la alegere, una dintre ariile pe care le mai cîntase la “Hijos de Babel”. A ales “Nessun Dorma”, din Turandot a lui Giacomo Puccini, aria cu care s-a lansat în prima gală a concursului. Apoi, finaliştii au aşteptat împreună, pe scenă, notele juriului şi pe cele ale publicului. Yusmanis şi Ricardo au ­primit nota 9 din partea juriului. Beatriz, cealaltă cubaneză, a primit singurul 10 din concurs, iar juriul a menţionat că prin ea, la “Hijos de Babel”, s-a născut o stea. Costel a primit doar 8. Era la egalitate de puncte cu Beatriz. A venit însă şi votul publicului. Românii din Spania şi ibericii l-au văzut pe Costel, din nou, de nota 10! Aşa că s-a adeverit “Vincero!” (“Voi învinge!”), din finalul ariei “Nessun Dorma”. “Costel, te aşteptai la acest moment?”, l-a întrebat prezentatorul. “Sincer, nu” – a recunoscut românul, care a adăugat că va munci cu bucurie în continuare.

 

Pentru imigranţi

“Hijos de Babel” (Fiii lui Babel) este un concurs organizat de RTVE (Radiotelevi­ziunea publică spaniolă), în care se întrec imigranţi. Programul îşi propune “să promoveze integrarea şi solidaritatea, reflectînd diversitatea culturală, muzicală şi etnică din Spania secolului XXI”.
Cîştigătorul concursului este răsplătit cu un contract cu casa de discuri Sony BMG, care-l va lansa într-o carieră mu­zicală. Organizatorii vor susţine financiar proiecte sociale în ţara de origine a finalişti­lor.
Fondurile provin din sumele strînse în urma descărcării de pe site-ul emisiunii a melodiilor interpretate de concurenţi. În martie, publicul a decis cîştigătorul. Era vorba despre un român!


“Au fost peste 4.000 de persoane înscrise la casting pentru concurs. Au fost oameni din mai multe ţări. Şi români au fost mai mulţi înscrişi la concurs, în schimb, eu am fost singurul admis”
Costel Busuioc, cîştigătorul concursului Hijos de Babel

“Prima oară mi-au dat să completez nişte formulare. A fost cam greu, că eu nu ştiu bine spaniola, nici să vorbesc, nici să scriu. Apoi am dat proba şi am aşteptat afară, cum făceau toţi. A venit la mine un organizator şi mi-a spus că am fost admis”
Costel Busuioc, cîştigătorul concursului Hijos de Babel

×
Subiecte în articol: concurs costel babel hijos babel hijos