x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Damian Draghici Editorial - Forţă şi pasiune

Editorial - Forţă şi pasiune

21 Mai 2007   •   00:00

Spune cu măndrie că este ţigan. Este mai cunoscut dincolo de graniţe decăt acasă la el. Acolo, departe, uitase anumite aspecte legate de meleagurile natale, uitase felul nostru de a fi. I-a lipsit focul acesta autentic romănesc. Aşa că s-a intors. De cănd era mic, nu visa la nimic altceva decăt la muzică! Ursitoarele i-au pus in leagăn un instrument ale cărui sunete mistice se topesc şi il invăluie pe cel care indrăzneşte să-l mănuiască: naiul.

Spune cu măndrie că este ţigan. Este mai cunoscut dincolo de graniţe decăt acasă la el. Acolo, departe, uitase anumite aspecte legate de meleagurile natale, uitase felul nostru de a fi. I-a lipsit focul acesta autentic romănesc. Aşa că s-a intors. De cănd era mic, nu visa la nimic altceva decăt la muzică! Ursitoarele i-au pus in leagăn un instrument ale cărui sunete mistice se topesc şi il invăluie pe cel care indrăzneşte să-l mănuiască: naiu

Forţă şi pasiune la un loc, reuşeşte să se contopească cu geamătul naiului său intr-un mod care te face să uiţi să mai respiri. Rămăi fără cuvinte in faţa unei asemenea bucurii de a cănta, a unui om care, atunci cănd se urcă pe scenă, trăieşte mult mai intens decăt in cotidian.

Cine? Damian Drăghici. Ce? Naiul şi instrumentele la care ştie să se destăinuie. Cum? Doar pe scenă, acolo unde magia este stăpănă. Cănd? Acum, pentru toţi cei care au urechi de văzut şi ochi de auzit. De ce? Pentru că există un fel de lăncezeală, o lene şi o lipsă de interes in ceea ce priveşte repunerea valorilor in locul pe care ele il merită. Este o lipsă de orizont, nu mai creşte nimic, nu mai e nici un fel de lumină care să te călăuzească, iar noi ne-am făcut un obicei din a restitui comori. Unde? Acasă. Aici, la noi, in Romănia. Căntecul lui, furnicătura din suflet şi din tălpi, lacrima din colţul ochiului, toate ne reamintesc că suntem romăni şi că numai la noi doinesc pănă şi frunzele, dacă le-o ceri.

×
Subiecte în articol: damian draghici - 21 mai 2007