x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Doina Badea Arunca in jur cu praf de linişte

Arunca in jur cu praf de linişte

10 Sep 2007   •   00:00

 Căntecele Doinei Badea implică o mare dificultate de interpretare, este de părere Dan Mihăescu, realizator de televiziune. "Melodiile ei care au avut succes au fost multe, nimeni nu le-a preluat dintre căntăreţii noştri. Nu din cauză că n-a fost nimeni in stare, nici din respect.

Deşi a avut un repertoriu de mare succes, acesta a rămas aproape neatins. Nu au fost curajoşi.

 Căntecele Doinei Badea implică o mare dificultate de interpretare, este de părere Dan Mihăescu, realizator de televiziune. "Melodiile ei care au avut succes au fost multe, nimeni nu le-a preluat dintre căntăreţii noştri. Nu din cauză că n-a fost nimeni in stare, nici din respect. Cred că ea le-a căntat intr-un anume fel, incăt nimeni nu s-a incumetat să rişte comparaţia. Repertoriul ei a rămas al ei", afirmă Dan Mihăescu.

Recunoaştere. Realizatorul ne povesteşte că a avut o relaţie amicală cu artista şi işi aminteşte o intămplare a Doinei Badea de la Paris, cănd, impreună cu Teatrul "Tănase", a căntat in Sala Olympia unul dintre cele mai mari music hall-uri din lume. "Sala era oarecum gălăgioasă, unii tropăiau, se făceau că protestează impotriva venirii unui turneu romănesc. Cănd a apărut Doina Badea pe scenă şi a inceput să cănte s-a instalat o linişte nemaipomenită. Era, dacă vreţi, o recu-noaştere a talentului. Intr-adevăr, avea o voce cu totul şi cu totul specială", spune Mihăescu. Realizatorul işi aminteşte că Doina Badea i-a spus odată care este criteriul după care căntă o piesă: "Inainte să le cănt, le aleg cu sufletul".

Compoziţii. "Ce se ştie mai puţin sau deloc e că ea işi incerca talentul şi pentru a compune, şi pentru a scrie versuri. Are o piesă - Copilărie - pe care eu am ascultat-o căndva, unde muzica şi versurile erau ale ei - , afirmă Dan Mihăescu. "Era un om generos. Ne-am văzut de zeci de ori, poate de sute de ori, in diverse ocazii. Niciodată, in nici o imprejurare, n-am auzit-o spunănd ceva rău de cineva. In cazul ei n-a existat invidie, n-a existat bărfă", işi aminteşte el. "Dacă ţin eu bine minte, a fost un mic şoc după moartea ei, pentru că ea a cerut să fie incinerată, nu să fie ingropată. Era credincioasă, nu ştiu dacă se ducea in fiecare duminică la biserică, dar eu am văzut-o mereu inchinăndu-se. Cănd intra pe scenă işi făcea semnul crucii s-o ajute Dumnezeu să nu clacheze", spune Mihăescu.

Are glăsoi in ea. "A avut avantajul, la imprimările ei, să lucreze cu doi dirijori excepţionali. La orchestra radio cu Sile, care pur şi simplu o venera profesional", ne spune Mihăescu. "Am vorbit cu Sile, care spunea: «Asta are glăsoi in ea, asta are glăsoi! Dă drumu’ la glas, dă cu praf de linişte».

La Electrecord a ţinut să fie la pupitru Imre Sony, un saxofonist senzaţional, dirijorul orchestrei Electrecord, care a vrut să fie acolo in mod special pentru Doina Badea, să conducă orchestra s-o ţină in mănă", işi aduce aminte Dan Mihăescu, care spune că a avut o rezervă la angajarea Doinei Badea la "Tănase": "Ea avea o anume profunzime, care ţinea de o anume sală de concert, mai greu de revistă, zglobie, cu comici mulţi. Am crezut că ea va fi acolo omul nepotri-vit la locul nepotrivit, pentru că publicul de la revistă venea, cum vine şi acum, să mai vadă nişte picioare de balerine, să mai audă o glumă mai decoltată, nu vine neapărat să audă un glas de profunzime deosebită". De altfel, atunci cănd i-a spus aceste lucruri, Doina Badea a replicat: "Trebuie incercat". "Şi la fiecare apariţie pe scenă a avut un succes necontestat", recunoaşte realizatorul de televiziune.

"Copilul mă face fericită"

Interpreta de muzică populară Angela Moldovan işi aminteşte: "M-am intălnit cu ea cu căteva zile inainte de a se petrece nenorocirea. Eram pe culoarele de la Televiziunea Romănă, iar Doina venise cu copilul ei, cu băiatul. Atunci mi-a spus aşa: «Orice s-ar intămpla, in viaţa mea am un soţ bun! Nu ştiu căt va dura fericirea noastră, dar faptul că il am pe acest copil mă va face fericită pentru totdeauna». A fost un om foarte talentat, o profesionistă desăvărşită. Imi era foarte dragă şi o admiram".

Nu era o artistă de show, pentru publicul larg

Deşi a venit in televiziune după moartea artistei, in septembrie 1977, realizatoarea Carmen Movileanu a cunoscut-o pe Doina Badea prin intermediul zecilor de inregistrări. "Doina Badea nu era o artistă de show, de un spectacol care să se adreseze chiar publicului larg. Era o artistă cu piese de linie, piese grele, pentru un public mai elitist. Era o voce care se impunea foarte uşor. Nu era o femeie frumoasă, dar era o persoană de la care nu-ţi puteai lua ochii atunci cănd o vedeai", povesteşte Carmen Movileanu. Realizatoarea de televiziune crede că oricine se incumetă să cănte o piesă din repertoriul Doinei Badea trebuie să aibă un "curaj nebun". "Nu cred că piesele Doinei Badea pot fi preluate cu orice fel de orchestraţie. Nu cred că o orchestraţie făcută pe calculator se va imbina foarte bine cu curajul unei tinere care va dori să preia piesa Doinei Badea", spune Carmen Movileanu.

Adusă cu miliţia la filmare

Aurora Andronache, realizator de televiziune, işi aduce aminte de o intămplare de pe vremea cănd Doina Badea lucra cu Tudor Vornicu."Avem o filmare de făcut, dar ea nu voia deloc să vină la filmare. Zicea că vrea să plece in munţi cu soţul ei. Atunci, Tudor Vornicu a anunţat miliţia, care a găsit-o chiar prin munţi, a «arestat-o» şi a adus-o la

Filmare. Ea era foarte furioasă că a adus-o miliţia", işi aduce aminte realizatoarea Aurora Andronache.

×