x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Dragan Muntean Doinitor al Ardealului

Doinitor al Ardealului

de Roxana Vintila    |    14 Apr 2008   •   00:00

O voce aparte, caldă, limpede. Spectacolele pe care le-a avut în toată ţara au fost ca o fascinantă poveste artistică…

O voce aparte, caldă, limpede. Spectacolele pe care le-a avut în toată ţara au fost ca o fascinantă poveste artistică…

 

 

Dirijorul “Ansamblului Artistic Ciocîrlia”, Marian Alexandru, l-a cunoscut pe îndrăgitul interpret de folclor Drăgan Muntean înainte ca acesta să devină directorul artistic al “Ansamblului Ciocîrlia”: “L-am întîlnit pe Drăgan Muntean la un spectacol pe care l-am susţinut împreună la Deva. Pe vremea aceea, el cînta la taragot şi, fiind un adevărat profesionist, ne-am împrietenit imediat, mai ales că am simţit din prima clipă că el face această meserie din tot sufletul. După o anumită perioadă, surpriza a fost şi mai mare atunci cînd a venit la «Ansamblul Ciocîrlia», numit ca director artistic. Colaborarea cu un asemenea artist a fost nemaipomenită. Toată lumea îl admira şi ca director, şi ca om. Ceea ce vreau să evidenţiez foarte tare este că Drăgan Muntean era un om deosebit înainte de a fi un artist extraordinar. Era o fire foarte prietenoasă, se făcea întotdeauna plăcut prin vorba lui dulce, completată de o voce emoţională, care transmitea ceva anume”.

 

PASIUNEA CÎNTECULUI. Amintirile cele mai dragi sufletului lui Marian Alexandru sunt bineînţeles legate de prietenia care l-a legat atît timp de Drăgan Muntean, dar şi de spectacolele realizate împreună. “Pentru mine, spectacolele nenumărate pe care le-am avut în toată ţara au fost ca o fascinantă poveste artistică. Împreună cu «Ansamblul Ciocîrlia», care trebuie să admitem că este un ansamblu de elită, am avut cele mai mari succese. Sigur că sunt amintiri foarte multe şi foarte plăcute cu omul şi artistul Drăgan Muntean, ce nu ar avea loc doar în cîteva rînduri.”

 

Prin ce se individualizează Drăgan Muntean între ceilalţi artişti ai folclorului românesc? Dirijorul Marian Alexandru mărturiseşte că face abstracţie de faptul că Drăgan Muntean era un om nemaipomenit şi printr-o apreciere pur profesională spune: “Drăgan Muntean este unic şi, dacă aş face o comparaţie cu alţi artişti, pentru mine rămîne cel mai mare doinitor al zonei pe care o reprezintă şi a reprezentat-o, cea a Ardealului. Chiar dacă nu mai este printre noi, Drăgan Muntean a rămas artistul care reprezintă această zonă cel mai bine prin cîntecele pe care le-a lăsat, prin doinele pe care le-a lăsat şi, mai ales, prin emoţia pe care a transmis-o întotdeauna tuturor oamenilor care l-au ascultat, tuturor iubitorilor de folclor şi de frumos”.

 

REUŞITE. Funcţie de director şi, în acelaşi timp, artist de marcă. În anul 1998, Drăgan Muntean devine directorul “Ansamblului Artistic Ciocîrlia”. Cum i se potriveşte unui artist funcţia de director? “În orice caz, nu este deloc uşor”, spune dirijorul Marian Alexandru. “Poate fi uşor doar în momentul în care, cunoscînd foarte bine meseria, rămîi un artist printre ceilalţi artişti. Spun că este o funcţie dificilă pentru că întîlneşti caractere diferite şi pentru a-i putea aduce pe toţi la aceeaşi linie este foarte greu, dar se pare că Drăgan Muntean, în perioada în care a fost directorul «Ansamblului Ciocîrlia», a reuşit şi din acest punct de vedere.”

 

PREŢUIRE. Doinitorul cu o voce aparte: minunată, caldă, limpede – Drăgan Muntean. Pentru dirijorul Marian Alexandru, vocea marelui interpret este inconfundabilă. “Sunt convins că pentru toată lumea, pentru publicul mare, nu numai pentru artişti, atunci cînd ascultă muzica lui Drăgan Muntean, majoritatea va spune clar: acesta este Drăgan Muntean! Consider că acesta este cel mai important şi mai valoros lucru care rămîne după un artist: glasul său a rămas viu în conştiinţa publicului.” 

 

 

ÎNCEPUTURI. La fel ca şi dirijorul Marian Alexandru, directorul “Ansamblului Ciocîrlia”, Ionuţ Sidău, îşi aminteşte cu mare drag de cel care a fost Drăgan Muntean. Un artist care a încîntat inimile tuturor iubitorilor de folclor autentic: “Pe timpul acela eu eram comandantul Plutonului de Jandarmerie al Inspectoratului General de Jandarmerie, care asigura deservirea «Ansamblului Artistic Ciocîrlia». Cînd am venit eu în Bucureşti, Drăgan Muntean era directorul «Ansamblului Artistic Ciocîrlia». Funcţia de director era destul de dificilă pentru el, deoarece era nevoit să facă naveta de la Deva aproape săptămînal, dar îşi îndeplinea sarcinile pe care le avea, ţinînd cont de funcţia pe care o deţinea şi organiza turnee foarte importante în ţară, în foarte multe judeţe”.

 

 

 

ÎNDRĂGOSTIT DE FOLCLOR. Pentru Ionuţ Sidău, Drăgan Muntean rămîne un om deosebit, demn, un artist care a sprijinit întotdeauna tinerele talente, un om responsabil în tot ceea ce făcea, un bun pedagog. Avea calităţi artistice nemaipomenite, era îndrăgostit de folclor şi de tot ceea ce facea, dar totodată era şi un foarte bun conducător, un bun organizator. Pe lîngă faptul că era solist vocal, el a fost mult timp dascăl, absolvind Liceul Pedagogic.

 

 

Amintirile sînt multe şi toate foarte frumoase, însă una are un farmec special pentru Ionuţ Sidău, fiindcă este vorba despre începuturile sale în lumea folclorului. “Cea mai frumoasă amintire care mă leagă de Drăgan Muntean este cea de la debutul meu la «Ansamblul Ciocîrlia», mărturiseşte acesta, într-un spectacol la Ţebea, spectacol filmat de «Tezaur Folcloric», chiar acolo, în ţinuturile pădurenilor, ţinuturile moţilor. Pentru mine, Drăgan Muntean este unul dintre cei mai mari doinitori ai României. Dacă nu, fără exagerare, poate cel mare doinitor pe care l-a avut România. Doinele lui au impresionat întotdeauna publicul iubitor de folclor.” 

×