O colaborare frumoasă şi care a dat nenumărate roade a fost cea dintre Florin Bogardo şi Margareta Pâslaru.
Margareta Pâslaru, de o promptitudine iremediabilă, demnă de invidiat, un monument de seriozitate artistică, ne-a mulţumit pentru apel şi pentru invitaţia de a depăna amintiri despre mult regretatul compozitor şi interpret Florin Bogardo.
Trecerea în nefiinţă a maestrului a învolburat apele lumii artistice româneşti: "M-a tulburat nespus dispariţia lui Florin... Succesele comune de la Mamaia au sudat o colaborare perfectă. Sensibilitatea supremă a inspiratului compozitor Florin Bogardo, delicateţea interpretării lui vocale, expresivitatea, rafinamentul orchestral îl clasează în elita marilor artişti. Dintre cele cinci piese pe care mi le-a încredinţat, melodia «Cum e oare?» a fost primul mare succes - fiind distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor în 1963" (la primul festival de la Mamaia - n.r.).
PESTE AŞTEPTĂRI
Despre succesul de la primul festival de muzică uşoară românească de la Mamaia, de pildă, s-a vorbit multă vreme printre colegii de breaslă, pentru că asemenea lucruri nu pot fi ascunse. Margareta Pâslaru şi-a asumat răspunderea prezentării primului cântec al tânărului pe atunci compozitor Florin Bogardo. Rezultatul a depăşit aşteptările tuturor. Cântecul "a prins", iar interpreta şi-a mai adăugat la palmares un nou succes.
"Faptul că în 1963 Florin Bogardo m-a ales ca interpretă a piesei lui de debut «Cum e oare?» la primul festival naţional de muzică uşoară de la Mamaia a deschis seria unor colaborări fructuoase peste ani. Stilul său armonic, aparte, pus în valoare de propria-i orchestraţie, i-a adus Premiul Uniunii Scriitorilor. Sunetul amplu al orchestrei Radio dirijate de maestrul Sile Dinicu mi-a susţinut interpretarea, contribuind astfel la încununarea cu succes a celui mai tânăr compozitor.
Cunoscută fiind exigenţa lui Bogardo, referitor la alegerea textelor, m-a onorat propunerea pe care mi-a făcut-o, de a crea două dintre ele, în 1966. Era primul compozitor care mă solicita şi în calitate de textieră. «Ca tine nu e nimeni» şi «Nu-i nimic» au devenit şlagăre radiofonice la vremea aceea; erau cerute prin sute de scrisori. Lucrul minuţios, exigenţa amândurora, metrica partiturii muzicale la care trebuia să creez textul au fost o experienţă utilă şi în colaborările cu alţi compozitori cărora le-am scris texte.
În 1969, Florin Bogardo mi-a încredinţat o altă piesă, tot la Festivalul Mamaia, «Să nu uităm să iubim trandafirii». Aşa cum cerea regulamentul din acel an, am interpretat-o amândoi, dar fiecare într-o versiune personală. Astfel, piesa a obţinut premiul II. Ulterior, şlagărul a fost preluat de alţi cântăreţi."
La 26 iulie 1969, Margareta Pâslaru era invitată de televiziunea spaniolă să cânte în filmul muzical intitulat "Burbujas", al regizorului Valeriu Lazarov, cunoscuta melodie "Să nu uităm să iubim trandafirii", de Florin Bogardo, într-o foarte bună traducere spaniolă.
O COLABORARE PERFECTĂ
"Florin Bogardo rămâne un simbol în muzica noastră, prin sensibilitatea artistică îmbinată cu arta de a transmite limbajul sentimentelor", mai spune Margareta Pâslaru. "Acestor creaţii li se adaugă şi «Ca tine nu e nimeni» - al cărei text îmi aparţine - toate trei confirmând colaborarea noastră perfectă. Melodia «Cum e oare?» apare la începutul filmului «Moartea domnului Lăzărescu», al lui Cristi Puiu.
Precum se ştie, pelicula semnată de acesta a fost premiată la Cannes în 2005. Împreună cu «maestrul de sunet» Florin Bogardo am înregistrat la Radio numeroase piese; era o altă latură a talentului, a culturii muzicale şi a rafinamentului său de mare artist-compozitor. Prin creaţiile rămase, Florin Bogardo a intrat în galeria nemuritorilor!", şi-a încheiat interpreta pledoaria pentru compozitorul dispărut prea repede dintre noi.
Piese de Florin Bogardo încredinţate Margaretei Pâslaru:
1963 - "Cum e oare?" - text: Madeleine Fortunescu - Premiul Uniunii Scriitorilor la primul festival de muzică uşoară de la Mamaia
1966 - "Ca tine nu e nimeni"- text şi voce: Margareta Pâslaru
1966 - "Nu-i nimic!" - text şi voce: Margareta Pâslaru
1969 - "Să nu uităm să iubim trandafirii"- text: Ovidiu Dumitru, Premiul II - Festivalul Mamaia - premiul II - 1969. Margareta a interpretat-o atât la festival, cât şi la Madrid, în limba spaniolă.
1976 - "Casa mea"- text: Alexandru Mandy (Festivalul de Muzică Uşoară de la Mamaia ).