Cei care sunt aproape de esenţa neamului romănesc sunt prietenii lui Dan Puric.
Cei care sunt aproape de esenţa neamului romănesc sunt prietenii lui Dan Puric.
Gheorghe Zamfir nu este numai aproape de esenţa neamului romănesc, este expresia in artă a neamului romănesc. "După Brăncuşi, este al doilea mare artist care poate să stea pe paşaportul unui romăn dacă pleacă in lume. Gheorghe Zamfir nu s-a făcut auzit in Occident, Gheorghe Zamfir a fost ascultat de lumea intreagă, e o mare diferenţă. Unii ţipă ca să fie auziţi, iar el a fost ascultat. Gheorghe Zamfir este o culme a creaţiei artistice romăneşti. Imi place să fiu prieten cu vărfurile neamului romănesc", spune Dan Puric.
PRIMA INTÃ...LNIRE. Prima intălnire a avut loc pe scena Teatrului Naţional. "Eu, din respectul şi din admiraţia pe care am avut-o intotdeauna, nu puteam să intru in vorbă, dar el cu mai mare timiditate a venit spre mine, ceea ce m-a impresionat extraordinar. Artistul mare are această fragilitate. A venit către mine să imi spună căteva lucruri de suflet pe care n-am să le uit niciodată. Unul dintre ele ar fi: «Cum ar fi să lucrăm impreună?», şi lucrul ăsta mi-a rămas in suflet. Dacă voi face un film despre acest popor, un film care sunt convins că nu va lua nici un premiu, voi folosi din muzica lui Gheorghe Zamfir. Dar o voi folosi in aşa fel incăt cei care văd filmul să aibă acces la Romănia veşnică, nu la Romănia mizeră de astăzi." Dan Puric lucrează pe muzica lui. "Eu am folosit in «Made in Romania», un spectacol cu care iar am plecat foarte mult in străinătate, muzica lui Zamfir. S-ar putea, cănd ii asculţi muzica, orice judecată raţională să se topească."
PIESE. Sunt multe piese pe care regizorul le preferă. "Dacă tai din Zamfir o parte căntă separat, e ca Orfeu. Zamfir nu e numai nai, este respiraţia acordeon, el poate să cănte la solzi, la frunză, este un duh care vorbeşte. El trebuie să aibă clauza naţiunii favorizate, de asta m-a intristat feed-back-ul populaţiei şi al autorităţilor: primitivi, nerecunoscători, de multe ori nesimţiţi. Indiferent care a fost destinul lui, financiar, economic, un popor se măsoară in civilizaţia lui, in gradul de respectare a valorii."
Zamfir are suflet de copil. Dacă nu ar fi aşa, n-ar putea să cănte astfel, crede Dan Puric. "Eu, Dan Puric, nu am vrut să accept, eu nu mă recunosc in poporul care l-a umilit pe Zamfir. Ştiu că Zamfir asigură eternitatea noastră in univers. Dacă cineva vrea să inţeleagă ce e in sufletul nostru, poate să-i asculte melodiile, şi tot efortul ambasadelor se risipeşte. Atăt! In rest, e o figuraţie nenorocită."
SFATURI. Din iubire, i-a dat tot felul de sfaturi. "Cănd ne intălnim, parcă ne-am
despărţit ieri. Noi cănd vorbim devenim suprareali, creăm un alt spaţiu, discutăm in termeni emoţionali. Nu pot vorbi cu el ce am măncat astăzi la prănz, nu ne interesează, nici spaţiul politic, noi discutăm despre această joncţiune spirituală. Eu ii simt cu fiecare micron al meu, de fapt, mi-a şi spus că ii simt cel mai bine muzica."
MESAJ. "Ii spun lui Gheorghe să rămănă aşa cum este, cu faţa către Dumnezeu şi cu spatele spre istoria asta meschină, şi să ştie că el e lacrima sfăntă prin care se vede sufletul poporului romăn şi să cănte jalea şi bucuria acestui neam pentru că numai aşa se vor lumina şi alţii", zice Dan Puric la final.