x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Orchestra

09 Iul 2007   •   00:00

Visul maestrului Zamfir a fost indeplinit destul de recent. A reuşit să adune "crema" instrumentiştilor din toate zonele ţării, absolvenţi de studii muzicale, şi să creeze acest proiect in toamna anului trecut, cănd a pus "temeliile" Orchestrei Naţionale de Folclor "Gheorghe Zamfir".

Incă din 1990, Gheorghe Zamfir a avut iniţiativa creării unei orchestre naţionale de folclor.

Visul maestrului Zamfir a fost indeplinit destul de recent. A reuşit să adune "crema" instrumentiştilor din toate zonele ţării, absolvenţi de studii muzicale, şi să creeze acest proiect in toamna anului trecut, cănd a pus "temeliile" Orchestrei Naţionale de Folclor "Gheorghe Zamfir". "Este o orchestră de tip gigant, tot de talia Orchestrei «Ciocărlia», pe care eu o dirijam in anii ’60, dar cu alte atribute şi cu un scop precis de a reprezenta simbolul şi emblema Romăniei in interiorul ţării şi in lume, cu o viziune asupra folclorului, diferită. O orchestră plină de transparenţă şi de emoţii sonore, cu rolul de a revigora tradiţia milenară. Toţi membrii orchestrei cunosc notele, sunt absolvenţi de Conservator sau de şcoli de muzică, cu care sper să reconstituim şi să punem in valoare folclorul romănesc", spune maestrul Gheorghe Zamfir. Noul proiect al muzicianului este susţinut de Fundaţia Internaţională de Muzică "Gheorghe Zamfir" www.gheorghezamfir.ro.

FARMEC. Vorbind despre recentul concert al orchestrei, susţinut la Palatul Parlamentului, putem spune că dorinţa lui Gheorghe Zamfir a fost indeplinită. Pentru că dincolo de muzică se creează miracolul instrumentelor fermecate sub bagheta lui Gheorghe Zamfir. Un regal de muzică, grandios, care a creat o emoţie deosebită in răndul spectatorilor, cu piese folclorice din toate colţurile ţării. Aşa poate fi caracterizat in căteva cuvinte spectacolul de la Palatul Parlamentului. Publicul a fost fascinat, iar ropotele de aplauze au curs după fiecare melodie sau suită. N-au lipsit horele, sărbele tradiţionale romăneşti şi piese folclorice emoţionante compuse de muzicianul Gheorghe Zamfir.

EMOŢII. Un geniu al naiului şi un dirijor de excepţie, Gheorghe Zamfir a dovedit incă o dată că este un artist complet, cucerind publicul şi cu vocea sa minunată.

Prin "Hora mare a romănilor", dar şi prin alte piese compuse de maestrul Zamfir, publicul a trecut prin stări diferite: de la bucurie la tristeţe, exprimate cu măiestrie de nai. Un instrument fermecat de maestrul Zamfir, care a reuşit să aducă in sala "C.A. Rosetti" a Palatului Parlamentului bocetul, murmurul izvoarelor, freamătul codrului ori şuieratul viforului din iernile de altădată.

De altfel, muzica Orchestrei şi a maestrului Zamfir determină publicul să treacă prin stări nemaiintălnite. Pentru că atăt aranjamentul pe scenă, căt şi orchestraţia, felul in care sunt concepute piesele de marele muzician reuşesc să pună in valoare fiecare instrument in parte. Ascultănd piesele poţi simţi cum muzica te pătrunde, trece prin tine, te face să vibrezi, să fierbi, cutreieră scena, de la un instrument la altul, dintr-un colţ in celălalt, ca o trestie in bătaia văntului.

IMPRESARIAT. Maestrul Gheorghe Zamfir şi orchestra care ii poartă numele vor susţine noi spectacole in mai multe oraşe ale ţării.

Proiectele muzicianului nu se opresc insă aici, pentru că maestrul Zamfir intenţionează să creeze noi orchestre şi pentru alte genuri de muzică pe care le abordează. Are insă nevoie de ajutorul unui bun impresar.

×
Subiecte în articol: gheorghe zamfir