x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ioan Luchian Mihalea Există doar o zi

Există doar o zi

07 Ian 2008   •   00:00

De 14 ani incoace, fără incetare, membrii formaţiei Song se intălnesc la Casa Preoteasa. Ziua care-i adună: 15 decembrie, cănd s-a născut dirijorul lor, Ioan Luchian Mihalea.

De 14 ani incoace, fără incetare, membrii formaţiei Song se intălnesc la Casa Preoteasa. Ziua care-i adună: 15 decembrie, cănd s-a născut dirijorul lor, Ioan Luchian Mihalea.

 

Anul acesta, Ioan Luchian Mihalea ar fi implinit 56 de ani. Cei care au fost odată tineri şi care au rămas de-a pururi song-işti au sărbătorit ziua de naştere a mentorului lor. Şi ce dacă acesta a lipsit? E doar o absenţă fizică. Sipritual trăieşte. Trăieşte prin toate vieţile lor, nu i-a părăsit nici o clipă. Face parte din ei, prin seminţele pe care le-a sădit cu trudă in fiecare. Riscănd o impietate, putem spune că Oanţă se află in fiecare membru al grupului său coral, aşa cum Dumnezeu se regăseşte in fiecare dintre noi. Imitatio Christi s-ar putea numi, păstrănd proporţiile de rigoare, această prelungire a mentorului in discipoli...

Â

FERICIRE. Covrigi, fasole bătută - gătită ca la popotă de Rodica Jidoveanu - şi vin, acestea au fost "bucatele" de la ospăţ. Lui Oanţă i se serba ziua doar cu fasole, fiindcă era in postul Crăciunului, iar tradiţia se respectă in continuare.Â

N-am mai participat pănă acum la o asemenea aniversare. Indrăznesc să-i spun aniversare, pentru că toţi erau fericiţi, se vedea pe chipul lor că sărbătoresc. Rădeau, se imbrăţişau, glumeau, povesteau de soţi, de neveste, de copii, se simţeau bine! Erau din nou impreună. "Vai, a venit Şpis (alias Paul Manoliu)! A tras o fugă de la Operă", imi explică Rodica Jidoveanu. Feţele petrecăreţilor se umpleau de fericire de căte ori li se mai alătura căte un song-ist.

După ce au sosit toţi cei care işi anunţaseră prezenţa, song-iştii s-au grupat şi au inceput să cănte. Bogdan Stanoevici s-a aşezat in locul lui Mihalea şi, cu o baghetă imaginară, a inceput să dirijeze. Cu ce poftă căntau! Unii dintre ei aveau lacrimi in ochi, dar glasul lor trăda doar veselie. Song-ul trăieşte! Şi ce frumos trăieşte! Ar putea fi o lecţie de viaţă pentru mulţi tineri. Lăngă bar era o petrecere de majorat. Tinerii au tăcut şi au privit uimiţi la grupul de oameni maturi care sărbătoreau ceva. Nu inţelegeau ce se intămplă. Nu auziseră de Song. Dar erau atraşi ca un magnet de muzica pe care aceştia o rupeau cu generozitate din suflet.

 

NU CERCETA! "La anul nu cred că ne vom mai intălni aici. Administratorul ne-a zis că a acceptat să ne primească pentru că a fost pus in faţa faptului implinit - imi spune cu amărăciune Xerox (alias Denise Manoliu, soţia lui Şpis). La Casa Studenţilor se organizează numai nunţi, botezuri şi alte chestii. Nu mai e loc pentru noi. Cică Song nu mai există!" Napoleon Bonaparte spunea: "A muri nu inseamnă a fi invins. Dar a trăi invins şi fără glorie inseamnă a muri in fiecare zi". Song-iştii trăiesc in plină glorie amintirile pe care le au cu Oanţă. De la el au invăţat să fie invingători!

 

"Administratorul ne-a zis că a acceptat să ne primească pentru că a fost pus in faţa faptului implinit. La Casa Studenţilor se organizează numai nunţi, botezuri şi alte chestii. Nu mai e loc de noi. Cică Song nu mai există!"

Xerox alias Denise Manoliu

×