x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Iris Fruncea rockului

Fruncea rockului

08 Oct 2007   •   00:00

Adi Ilie işi aminteşte cum, după concertul de la Teatrul de Vară, Iris a luat "titlul" de la Metropol.


Adi Ilie işi aminteşte cum, după concertul de la Teatrul de Vară, Iris a luat "titlul" de la Metropol.

Adi rememorează: "Cănd am ajuns la Iris din trupă făceau parte Cristi Minculescu şi Anton Hasias, veniţi de la Harap Alb-ul lui Gabi Nacu, iar ca toboşar era acelaşi Nelu Dumitrescu. Am repetat şi in prima lună am reuşit să facem o grămadă de piese noi, printre care şi «Valuri», «Cine mă strigă in noapte», «Călătorul» etc., incercănd să inlocuim din mers cele ce fuseseră piese de succes ca «Lumina», «Corabia cu pănze» etc., ce aparţinuseră lui Olteanu şi Emil Lanchiţeanu foşti componenţi Iris. Primul show a fost la Teatrul de Vară 23 August, unde făcliile s-au aprins şi toţi au rămas şocaţi de show. Bucureştiul era din nou «fruncea» in muzică. Invinseserăm Metropolul din Oradea, care de căţiva ani avea supremaţiei rockului in ţară. Trecuserăm şi de Dominoul lui Chifiriuc devenind in scurt timp trupa cea mai populară din Romănia."

Â

Chitară rece cu doză Crystal

Adi Ilie: "Am inceput să cănt la chitară de la vreo 16-17 ani, invăţănd cu greu

«Hey Joe» al lui Hendrix. Nu aveam chitară electrică şi căntam pe o chitară rece cu doza Crystal de Iolana cehească prin magnetofon Tesla, radio Mamaia ca să avem puţin bizz. Am făcut acest prim grup numit Ficus, fiind inspirat de Cactus, o trupă pe care am iubit-o nespus... Apoi am fost unul dintre marii fani ai lui Cornel Chiriac de la Europa Liberă, căruia ii datorez aproape totul in materie de informaţie muzicală şi magicele prezentări de discuri".

Efervescenţă creatoare:

Voltaj, Incognito, Iris "In 1982, cănd am urmat calea Cenaclului Flacăra, fiind in acel timp pe litoral şi citind la Hotelul Aurora, m-am căsătorit cu marele meu prieten de o viaţă, Miki, care mi-a fost sprijin in tot acest timp şi pe urmă chiar urmănd ca in 6 noiembrie 1982 să-mi introduc cererea de emigrare către SUA. Motivele fiind multiple. Obţinănd statutul de refugiat politic, cu sprijinul a doi senatori americani (Moynehen şi Hoyer) şi fără cetăţenia romănă, am reuşit in 1988 să pot pleca definitiv, insă după multe experienţe triste... Dar după plecarea din Cenaclu am făcut o nouă trupă, cu Minculescu, Niky Dinescu, Dan Cimpoieru, pe care am numit-o Voltaj, avănd mare succes cu piese ca «Nori de hărtie», «Rock’n Roll» etc. Am revenit in Cenaclu, unde Voltaj căştigase in profesionalism prin venirea lui Gabriel Nacu... După plecarea lui Minculescu, pe voce a venit Sanda Lăcătuşu... A urmat o scurtă pauză, pentru că am format Incognito cu Anton Haşiaş, Dan Bittman, Liviu Pop, apoi, din nou, Iris, cu Bittman, Nuţu, Marti şi Nelu..."

De la Domino la Iris

Adi Ilie: "Am fost chemat de Chifiriuc să căntăm impreună la Domino cu Radu Răducanu, Bogdan Stănescu şi Sorin. Fiind la Dominoul lui Sorin Chifiriuc, am luat hotărărea, ce-i drept şi influenţat de Amedeo Bolohoi, să plec la formaţia Iris... Pe de o parte Irisul il avusese pe Chifiriuc, care le deschisese multe drumuri şi simţeam că este «one time life opportunity». Aşa că iată-mă inlocuindu-l pe Clement, care il inlocuise pe Ion Olteanu, care plecase la Roşu şi Negru, venind la Iris, unde erau Cristi, Anton şi Nelu".

×
Subiecte în articol: iris iris 8 octombrie 2007