x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Iris Mătase albă

Mătase albă

08 Oct 2007   •   00:00

"Energia pe care o avem vine de la voi, de la public", spun atăt Iris, căt şi Uriah Heep.


"Energia pe care o avem vine de la voi, de la public", spun atăt Iris, căt şi Uriah Heep.

Ce au in comun legendarele trupe? Respectul pentru public. Iată ce au declarat, separat una de alta, cele două formaţii: "Energia pe care o avem vine de la voi, de la public". A spus-o şi Iris, de mii de ori, a spus-o şi Uriah Heep la conferinţa de presă de dinaintea unuia dintre concertele de la Bucureşti. De altfel, cei care s-au aflat printre spectatorii de la show-ul care a avut loc la Sala Palatului işi amintesc, probabil, cum Bernie Shaw, vocalistul trupei, a tras spectatorii de mănă, unul căte unul, spre disperarea celor care organizau paza. Fiindcă nu era in program ca tinerii să se apropie atăt de mult de trupă. Dar nu numai spectatorii au fost impresionaţi de legendarii Uriah Heep, ci şi Irişii inşişi. Iată ce povesteşte Nelu Dumitrescu: "Am făcut varianta nostră, am trimis melodia prin Internet şi... le-a plăcut. Au venit in Romănia pentru două zile, am tras piesa, şi după aceea am făcut videoclipul. Am glumit, am răs, ziceai că ne cunoaştem de-o viaţă. Mi-aduc aminte că la un moment dat căutau o toaletă şi s-au dus singuri la Hanul lui Manuc".

MIRAJ. Desfăşurătorul Iris a fost plin, an de an. Să ne intoarcem puţin in timp, in 1993, cănd trupa a scos la Electrecord "The best of Iris" şi a spart toate tiparele căştigănd locul II la Festivalul de la Cannes, secţiunea rock, plus o apariţie la MTV. In 1996 au ieşit cu "Lună plină". Anul următor au sărbătorit 20 de ani de activitate, printr-un spectacol magnific la Sala Polivalentă. Ne-au adus "Miraj", in 1998, sfărşitul de an din 1999 i-a găsit in pragul lansării unui nou album, intitulat "IRIS 2000". Au lansat apoi maxi-single-ul "De vei pleca", avănd-o alături pe soprana Felicia Filip, cu care au inregistrat piesele "De vei pleca" şi "Baby". A urmat "Iris Athenaeum", un dublu album live, confirmare a continuităţii succesului formaţiei. Un proiect muzical inedit, mai ales că materialul a fost inregistrat intr-un spectacol fastuos, la Sala Palatului din Bucureşti. A fost, de altfel, primul proiect al formaţiei in care s-a lucrat cu o orchestră simfonică - Symphonic Light Orchestra.

PREMIERĂ. 2001 i-a adus din nou in atenţie cu primul DVD din Romănia, "Digital Athenaeum". Iar 2002 le-a adus colaborarea la care visau: Iris şi Uriah Heep, căntănd impreună "Lady in black". Ne-au oferit in acelaşi an "Mătase albă", cel de-al nouălea compact disc al trupei. La concertul aniversar "Iris - 25 de ani", pe Aeropeortul Băneasa, cu participarea extraordinară a grupului Uriah Heep, au venit la intălnire 12.000 de oameni, un record pe care oricine şi l-ar dori. 2003 a fost anul unei noi premiere discografice pentru o trupă din Romănia - cvadruplul album "Iris 4Motion", un proiect inedit, alcătuit din 4 albume solo, ale fiecărui membru al trupei, proiect in care au fost implicaţi şi artişti invitaţi. 2005 a marcat apariţia celui de-al 14-lea album al grupului - Iris Maxima, un omagiu adus de formaţie suporterilor săi, o analogie intre lumea sportului şi cea a muzicii, intre viaţa de sportiv şi cea de artist, sintetizată in 13 căntece noi. Şi au ajuns, iată, şi la cel de-al 15-lea, "Cei ce vor fi".

Â

"Nu putem compara căt am dat noi in Romănia cu căt au dat Uriah Heep la ei acasă. Fiindcă sunt monumentali. Dar noi am fost onoraţi de calitatea umană a fiecăruia dintre ei, mai ales Mick Box şi Bernie Shaw. Pentru că aparenţa bate esenţa. Ne-au spus in mai multe rănduri să vorbim amical, să ne spunem pe numele mic"

Cristi Minculescu

×
Subiecte în articol: iris uriah heep iris 8 octombrie 2007