x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Leonard Cohen Cohen – muză pentru Univers

Cohen – muză pentru Univers

de Ilinca Dima    |    15 Sep 2008   •   00:00

El însuşi un geniu, Leonard Cohen a inspirat, prin creaţia lui, artişti din toate genurile.

El însuşi un geniu, Leonard Cohen a inspirat, prin creaţia lui, artişti din toate genurile.


Mai mult decît o piesă de pe albumul “I’m Your Man” (1988), “Tower of Song” (1995) este şi titlul unui album-tribut, o compilaţie de piese ale lui Leonard Cohen în interpretarea unora dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi artişti ai lumii: Sting, Bono, Suzanne Vega, Tori Amos, Aaron Neville, Elton John, Billy Joel, Peter Gabriel sau Martin Gore. Referindu-se la acest album, Cohen declara: “Aş fi terminat chiar şi în faţa unui semn mult mai mic de apreciere a muncii mele, dar aceştia sînt artişti de o calitate universală. Am fost foarte interesat să ascult variantele de interpretare şi sînt foarte mişcat de el”.


TRIBUT. “Tower of Song” însă nu este sigura formă de tribut pentru Cohen. Mii de artişti din toată lumea au fost inspiraţi de opera canadianului şi, pînă în prezent, există peste 1.500 de variante de interpretare a cîntecelor sale (coveruri), unele realizate de interpreţi extrem de cunoscuţi precum: Joe Cocker, Nick Cave, Bob Dylan, Roberta Flack, Aretha Franklin, Genesis, Pixies, REM, Nana Mouskouri, Joan Baez şi mulţi alţii.

Muzica, sculptura, arta cinematografică, fotografică, digitală şi dramatică, literatura – toate acestea sînt domenii pe care Leonard Cohen le-a îmbogăţit cu propriile creaţii ori cu unele inspirate de viaţa şi opera sa. Probabil însă că cea mai importantă contribuţie pe care a Cohen a adus-o la bunul mers al lumii sînt poveştile reale de dragoste trăite de milioane de oameni pe muzica acestui incredibil artist, riguros şi singur, care dansează întotdeauna pînă la finele iubirii. Secunde furate într-un Turn de cîntec…

×
Subiecte în articol: cohen