x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Mama Maica tuturor

Maica tuturor

de Daniela Cârlea Şontică    |    08 Mar 2010   •   00:00
Maica tuturor

Maica Domnului cu Pruncul în braţe este, fără îndoială, modelul absolut al reprezentărilor artistice care au ca temă "mama şi copilul". Maica Sfântă este şi la propriu modelul oricărei mame.



Iconografia Maicii Sfinte este bogată, venind din vechime, încă de pe vremea Sfântului Apostol Luca, despre care ştim, prin tradiţie, că a fost cel dintâi care a pictat-o şi a cărei pictură i-a plăcut. Chiar dacă originalele lui nu s-au păstrat, modelul de zugrăvire a Prea Sfintei Maici ni s-a transmis. Multitudinea de moduri de a picta Maica Sfântă cu Pruncul în braţe este uimitor de bogată.

MODELE DE ICOANE
Hodoghitria (Conducătoare, Îndrumătoare), în care Fecioara arată spre Prunc. Prodromiţa este specifică Muntelui Athos, dar a fost pictată la Iaşi printr-o minune. Eleousa (Îndurătoarea) o arată pe Maica Domnului aplecându-se uşor spre Prunc, pe care Îl ţine pe mâna dreaptă.

Icoana Paramiythia (Mângâietoarea) surprinde prin poziţia neobişnuită a Maicii, căruia Pruncul îi astupă gura cu mânuţa Sa. Pantanassa (Împărăteasa tuturor) este una dintre cele mai vechi şi răspândite reprezentări, pictată mai ales în bolta altarului bisericilor, în care Maica Domnului stă pe un tron ţinând pe genunchi Pruncul. Amolyntos (A Patimilor) o are pictată pe Maica Domnului ţinându-L pe Prunc pe braţul drept, iar Acesta îi cuprinde mâna stângă cu ambele mâini, privind cu uimire şi teamă spre îngerii care ţin uneltele ce-I vestesc patimile.

În icoana de tip Axion Estin (Vrednică Eşti), Maica are mâna stângă petrecută pe sub picioruşele dezgolite până la genunchi ale Pruncului, iar în mâna lui Iisus este un sul pe care sunt scrise cuvintele Axionului. Platytera (a Întrupării) este acel fel de icoană în care Fecioara Sfântă apare în picioare cu mâinile ridicate spre cer, în rugăciune, iar pe piept este pictat în medalion Mântuitorul binecuvântând lumea.

Există mai rar anumite icoane numite Galaktotrophousa (Care alăptează), reprezentări ale acesteia găsindu-se şi în catacomba Priscilei, din secolul al II-lea. O icoană deosebită a Maicii Domnului este numită Tricherousa (Cea cu trei mâini), fiind, după cum arată numele, una din acele icoane în care apare pictată o a treia mână în partea de jos, ca semn al unei minuni, icoana fiind aceea în faţa căreia s-a rugat Sf. Ioan Damaschin după tăierea mâinii ce i-a fost astfel lipită la loc.

PICTATĂ MIRACULOS LA BUCIUM
Prodromiţa este icoana Maicii Domnului cunoscută şi sub numele de "nefăcută de mână omenească", fiind în acelaşi timp cea mai importantă icoană a călugărilor români de la Muntele Athos. Icoana datează din secolul al XIX-lea din vremea construirii Schitului Prodromul, din Athos. Stareţul a rugat un bătrân iconar evlavios să facă o icoană cu Maica Domnului pentru a fi dusă la schit.

Iconarul se numea Iordache Nicolau, fiind din Iaşi. În 1863 s-a apucat de lucru la Mănăstirea Bucium de lângă Iaşi, reuşind să picteze cu bine icoana cu excepţia Chipurilor Sfinte. Zugravul nu a reuşit, oricât de mult s-a străduit, să picteze faţa Maicii şi a Pruncului. Întristat, s-a dus la culcare, dar dimineaţă a văzut cu uimire că icoana se pictase singură. Marea minune a acestei pictări "de la sine" a icoanei a atras nenumăraţi pelerini la Schitul Românesc Prodromul, unde a fost dusă.

S-au făcut nenumărate minuni prin rugăciunea în faţa acestei icoane, mai ales vindecările unor boli incurabile. Icoana are o prăznuire specială în fiecare an, la 12 iulie, călugării priveghind întreaga noapte în faţa icoanei cu rugăciuni şi cântări.

×
Subiecte în articol: mama