Cuvintele se regăsesc şi pe cartolina Crucii Roşii Romăne. Dacă arta nu reuşeşte să ne facă mai buni, este cazul să ne punem intrebarea dacă ea vine de la Dumnezeu sau de la opusul Lui. In cazul Margaretei nu există nici o umbră de indoială.
"Cheia fericirii e dragostea de oameni ce-o dai fără să ceri nimic in locul ei". Este refrenul unei piese compuse in 1968 de Margareta.
Cuvintele se regăsesc şi pe cartolina Crucii Roşii Romăne. Dacă arta nu reuşeşte să ne facă mai buni, este cazul să ne punem intrebarea dacă ea vine de la Dumnezeu sau de la opusul Lui. In cazul Margaretei nu există nici o umbră de indoială.
TERAPIE. Artista işi face timp să meargă la Spitalul "Grigore Alexandrescu" să stea de vorbă cu copii bolnavi. Nu face public acest gest care a intrat deja in programul destinului ei. Am avut curiozitatea s-o insoţesc. Şi iată ce am văzut. Intră in salon, cu o carte de poveşti şi zeci de "degeţele", nişte minipăpuşi care se pun pe deget, şi pe care artista le manevrează ca un păpuşar. Ele au fost făcute de "surorile Kessler", două admiratoare surori pe care Margareta le-a botezat astfel după numele unui duet celebru al anilor â60⦠Se apropie de copii şi le dă căte un "degeţel"-vorbitor (vorbeşte, de fapt, Margareta). "Unde te doare? Acesta este un degeţel care iţi ia durerea", spune Zăna păpuşilor. Nu e doar o joacă, ci o terapie care funcţionează. La secţia de arşi, un băieţel plăngea. Efectul anesteziei tocmai trecuse, iar micuţul avea faţa schimonosită de durere. "Unde te doare?", l-a intrebat Margareta. După ce copilul i-a arătat buba, "degeţelul" şi-a făcut datoria, iar micuţul s-a oprit din plăns. Nu-l mai durea. Pare o poveste, dar miracolul pe care il poate face dragostea este real. Atăta doar că numai oamenii cu adevărat buni sunt capabili să-l realizeze. Iar Margareta nu este singura. Am aflat chiar de la ea că profesorul doctor Mihai Jianu (şeful clinicii de ortopedie şi coloană vertebrală de la Spitalul "Grigore Alexandrescu") face acelaşi lucru, alinănd durerea copiilor. Şi n-o face doar cu instrumentele profesiei, ci direct cu sufletul. "Dacă ar fi să existe varianta masculină a Zănei Bune, aceasta ar fi, fără indoială, doctorul Jianu", a spus Margareta.
Cea mai mare mulţumire a artistei este atunci cănd, revenind in saloane după un timp, nu-i mai găseşte pe unii dintre micii pacienţi. Faţa i se inseninează intr-un zămbet larg: "Au plecat, inseamnă că s-au făcut bine!". Toate acestea nu s-ar fi aflat, aşa cum spuneam, dacă n-aş fi avut curiozitatea să mă ţin după ea. Binele se face pe ascuns, ca o "infracţiune". Altfel nu e decăt un lamentabil exerciţiu de imagine. Oare căţi oameni sunt in stare să facă un bine fără să aibă martori?! Doar cei care ştiu miezul cuvintelor: "Cheia fericirii e dragostea de oameni ce-o dai fără să ceri nimic in locul ei".
Margareta Păslaru a devenit Zăna degeţelelor care iau durerea la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", unde profesorul doctor Mihai Jianu (care face parte din conducerea societăţii europene de chirurgie a coloanei vertebrale) este varianta masculină a Zănei Bune
Nu mă doare, nu mă doare!
Margareta Păslaru le mulţumeşte cu această ocazie admiratorilor care au lucrat la "degeţelele-minune", denumite de artistă "degeţele nu mă doare, nu mă doare": "Keslăriţele" Anca şi Elena din Bucureşti, al căror elan i-a inspirat pe ceilalţi din ţară, Iuliana Rusu (pensionară, din Cluj), Veronica Duduleanu (din Craiova), Iulian Frunză şi Toma Hogea (din Iaşi). "De căte ori rostim cuvintele magice «nu mă doare, nu mă doare», marionetele fac o minune alinănd suferinţele micilor pacienţi", spune Margareta. TVRMEDIA a scos recent pe piaţă DVD-ul "Margareta Păslaru in beneficiul copiilor", realizat impreună cu UNICEF Romănia. Este o premieră absolută apariţia pe suport DVD a unei culegeri de căntece interpretate de renumita noastră căntăreaţă. Această selecţie cuprinde inregistrări din Arhiva Televiziunii Romăne realizate in perioada 1964-2006.
"Fiecare DVD văndut va ajuta un suflet necăjit de Crăciun, şi nu numai... Vom avea o sesiune de autografe la Teatrul «Ion Creangă» inaintea matineelor de la 1 şi 2 Decembrie"
Margareta Păslaru