Stela Popescu s-a aflat în celebrul turneu de la Paris, când Mircea Crişan a decis să fugă din trupă.
Artiştii au fost parteneri de scenă câţiva ani, au jucat la Berlin şi Moscova, dar şi în două mari turnee (în '65 şi '67) care au durat 45 de zile şi au fost susţinute la Olympia, cea mai mare sală de spectacole din Paris.PERSONAJ SPECIAL. "Într-o perioadă în care nu era voie să spui mare lucru, el reuşea. Era un personaj absolut special. Mircea era de fapt un actor gen stand-up comedy, dar nu se baza numai pe spontaneitate, ci se baza pe nişte texte foarte bine gândite. În special monoloage, scheciuri. Scria spectacole întregi - îi avea colaboratori pe Alexandru Andy şi Radu Stănescu, dar el era creierul.
El aranja materialul, ştia cum să spună poanta, pentru că avea o mare experienţă în actualitate. Era un extraordinar actor de comedie, dar de comedie cu tâlc. Nu avea pe atunci nici o concurenţă. Mai târziu a apărut Toma, apoi s-au lansat Bibanu, Bănică. Dar el a fost primul şi a fost foarte bun. Interesant este că le făcea aşa de bine, încât chiar şi cei care tăiau din texte şi se opuneau genului, când le spunea Mircea, acceptau. Pentru că era prea bine spus", îşi aminteşte Stela Popescu.
PLANUL. Se zice că era cea mai mare vedetă de gen. De ce a ales străinătatea? "Nu i se dădea voie să joace aşa cum şi-ar fi dorit. Altfel, nu avea nici o altă nemulţumire. A crezut că va realiza enorm dincolo. Plecase un colaborator de-al lui, care probabil i-a spus: «Mircea, Hollywood-ul te aşteaptă», încurajări din acestea care nu sunt întotdeauna corecte.
Totuşi, n-a dus-o rău, a făcut treabă bună, a jucat în Germania foarte mult, în America, făcea teatru scurt, teatru de bulevard, avea două-trei personaje. Avea contracte prin ţările nordice şi se implicase în proiecte culturale plătite de primării", declară distinsa actriţă.
EVADAREA. Nimeni n-a bănuit că Mircea Crişan avea alte planuri. "Ne aflam la Paris în turneu. Eram o mână de actori care mâncam zilnic la un restaurant care se chema Mazagran. În ultima seară ne-am dat întâlnire acolo cu toţii. Aveam spectacolele la ora 21:00 aşa că, de dimineaţă până seara ne plimbam. Am găsit-o doar pe soţia patronului. Părea ciudat.
Am întrebat de ce n-a venit Mircea, ea a zis că nu ştie... bonjour, merci, n-am bănuit nimic şi... am plecat la hotel. Mircea nu era la hotel. Când ne-am dus la aeroport, nu era nici la aeroport. Nici când am urcat în avion nu era, şi-atunci ne-am dat seama ce s-a întâmplat. De cu seară, el se înţelesese cu acel colaborator care l-a îndemnat să nu se mai întoarcă în ţară. A încercat la Paris să găsească o soluţie.
S-a dus iniţial la Coquatrix, directorul Teatrului Olympia, care era o personalitate în Paris, făcea cele mai mari spectacole din Franţa. Acesta însă a refuzat să-l ajute. Asta am aflat mai târziu. Au plecat în noaptea aceea în Belgia, iar noi ne-am întors la Bucureşti. Ulterior, s-a stabilit în Germania. Ştia bine trei limbi străine: franceza, germana şi rusa. Pe urmă au plecat soţia lui şi copilul", povesteşte Stela Popescu.
S-au mai întâlnit după '90, când actriţa a mai avut turnee prin Germania. În urmă cu trei ani, Mircea Crişan a primit premiul UNITER pentru întreaga carieră. I l-a înmânat chiar Stela Popescu. Artista s-a dus special la Sibiu pentru acest eveniment.