O carte cu pagini de doi metri: darul unui artist pentru memoria lui Nichita.
În Sala Brîncuşi a Palatului Parlamentului poate fi văzută zilele acestea o carte neobişnuită, cu versuri de Nichita Stănescu, intitulată “Nichita azi – La călătoriile lui Mircia Dumitrescu”. Cartea este neobişnuită atît prin dimensiunile ei (2 metri/0,35 metri), cît mai ales prin realizare, fiind, dacă se poate spune aşa, un obiect de mare artă: are gravuri în lemn originale şi text imprimat prin tehnică serigrafică, iar copertele sînt din lemn de tei. Tirajul, executat manual, este de 11 exemplare, aşezate în mijlocul uneia dintre sălile expoziţiei. Pe pereţi sînt expuse separat gravurile din interiorul cărţii.
JOACA. “Volumul” cuprinde 28 de poezii pe care Nichita i le-a dedicat lui Mircia Dumitrescu cu ani în urmă. Practic, numai această carte bibliofilă ocupă spaţiul unei expoziţii normale. Este însă numai o parte (partea cea mai fierbinte, e adevărat) a unei expoziţii uriaşe, cu peste 400 de lucrări de gravură, ilustraţie, desen şi sculptură, întinsă pe o suprafaţă de 900 de metri pătraţi. Graficianul Mircia Dumitrescu este unul dintre frumoşii nebuni care roiau cîndva în jurul lui Nichita. “Eu nu mă prea băgam în vorbă, spune artistul. Ascultam şi desenam. Lui Nichita i-au plăcut desenele mele de la început. La un moment dat, am început să-i copiez stilul, pentru că şi el desena, chiar foarte interesant. S-a prins şi mi-a spus: «Nu te băga în asta, că e o prostie. Eu mă joc. Tu eşti bun pentru ce eşti tu».” Acum, Mircia Dumitrescu este doctor în arte vizuale şi conduce catedra de grafică a Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Cărţile sale bibliofile manufacturate cu gravuri originale sînt prezente în multe dintre cele mai importante biblioteci şi instituţii de cultură din Europa: Cancelaria Germaniei (Berlin), British Library – Londra sau Biblioteca Naţională a Franţei.