x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Paula Seling Emoţii, gânduri

Emoţii, gânduri

de Costin Anghel    |    22 Dec 2008   •   00:00

Să te înconjori cu oameni care au ceva de spus este o opţiune fericită pentru viaţă.



Destinul îţi este dat. Dar şi tu ţi-l poţi ajuta uneori. Cât de mult îl poţi schimba... asta nu mai poate fi zis. Paula Seling a avut noroc de un destin ales. Alături de acest destin favorabil s-au aşezat şi oamenii buni din viaţa ei. Au mers la braţ cu Paula, iar ea de mână cu destinul.  Toţi au plecat pe calea succesului Paulei. Mariana Tilcă este unul dintre acei oameni care au pus cărămizi solide la construirea carierei artistei. De când Paula avea doar 6 ani, doamna Tilcă i-a devenit profesoară de pian.

MUNCĂ MULTĂ. Performanţe, reuşite, succes... nu le poţi avea fără multă muncă. Doamna Tilcă rememorează toate "chinurile" Paulei pe drumul ei spre o carieră de artist recunoscut. "Mă gândesc adesea la Paula. Cea de acum. De multe ori, îmi caut liniştea ascultând câte o piesă dintre cele aflate pe CD-urile oferite mie de Paula însăşi. Cu câteva luni în urmă, am asistat la un recital al ei, împreună cu Sergiu Tuhuţiu, un pianist de factură şi sensibilitate remarcabile. Ceea ce ne-au oferit cei doi artişti, pe scenă, a fost o emoţie profundă şi răscolitoare. Nu pot spune că Paula s-a întrecut pe sine, pentru că aş greşi; aceasta este ea: cântă din inimă, reuşind să ajungă la inimile şi la sufletele noastre. Ceea ce este notabil e faptul că a dovedit, ca de fiecare dată, că este o artistă completă şi complexă, impresionându-ne cu piesele compuse de ea şi cu ceea ce puţini artişti reuşesc, să se acompanieze la pian, în timp ce susţine partitura vocală".

Doamna profesoară crede că şcoala de muzică pe care Paula a urmat-o la Baia Mare a ajutat-o mult în cariera actuală. Acolo a învăţat să cânte la pian, flaut, block-flote şi a avut primele evoluţii scenice cântând vocal. Toate disciplinele de învăţământ studiate au condus la formarea unei culturi muzicale solide, iar tenacitatea pe care a manifestat-o, a lansat-o printre instrumentiştii valoroşi ai şcolii. Un alt punct de sprijin pentru Paula, consideră doamna Tilcă, au fost cei de acasă. "Familia ei a avut un merit deosebit în reuşitele Paulei. Părinţii au fost hotărâţi să ofere celor doi copii ai lor o educaţie solidă şi complexă. Paul a fost, mai întâi, elevul meu, apoi, anul următor a devenit şi Paula şcolăriţă. Pentru ea, modelul pe care îl avea în fratele mai mare a motivat-o să îi calce pe urme şi a dorit întotdeauna să-şi dovedească ei şi celor din jur că este temeinică în pregătire şi hotărâtă să se afirme. În anii de gimnaziu, uneori, la sfârşitul orelor de pian, îmi pregătea câte o surpriză. Mă ruga să facem o mică pauză, timp în care îmi cânta câte o piesă de muzică pop acompaniindu-se la pian. Uneori îmi cânta chiar câte o mică melodie compusă de ea. Mă impresiona de fiecare dată cum găsea armoniile cele mai potrivite".

Concursurile

Evoluţia artistei Paula s-a bazat şi pe participarea la diferite concursuri de gen. Doamna Tilcă povesteşte despre câteva. "În anii ’80, la nivel naţional se organizau mai puţine concursuri de interpretare instrumentală ca acum. Concurenţa pentru fiecare categorie de vârstă era foarte mare. Am pregătit-o pe Paula pentru aceste confruntări, la care a participat chiar din clasa I.

Concursul «Lira de Aur» din Suceava reprezenta o mare tentaţie pentru toţi elevii, deoarece oferea o confirmare a valorii premiaţilor privind talentul şi măiestria interpretativă. La prima ei participare la un concurs de o asemenea anvergură, a obţinut premiul al III-lea. A urmat participarea la Concursul de interpretare de la Deva. De data aceasta, a fost recompensată cu premiul I. Concursul de interpretare instrumentală de la Sighetu Marmaţiei i-a adus Paulei un alt loc I şi Marele Premiu pentru că a reuşit să convingă pe toţi că este valoroasă", încheie doamna profesoară.

×