x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Toate florile din lume! Garoafe, albăstrele, ghiocei

Garoafe, albăstrele, ghiocei

de Costin Anghel    |    27 Apr 2009   •   00:00
Garoafe, albăstrele, ghiocei
Sursa foto: /

Viscol mare să fi fost, şi tot ar fi înflorit ghioceii ascultându-l. Cu vocea sa inconfundabilă, Gică Petrescu a reuşit la fiecare apariţie muzicală să ridice oamenii în picioare. Muzica lui, o muzică pe sufletul românilor.



Mai ştie oare pământul câte generaţii au fredonat cântecele lui Gică Petrescu? Câte petreceri oare au fost animate de discurile maestrului ori, pentru cei privilegiaţi de soartă, de muzica live a lui nea Gică? Un simbol românesc. O floare între flori. Un artist care a cântat viaţa, frumuseţea ei, florile oferite damelor.

CHIAR TOATE FLORILE?
O declaraţie de dragoste. O piesă superbă. "Toate florile". Un cântec fermecător interpretat cu vocea inconfundabilă de Menestrelul Bucureştilor.

Gică Petrescu a fost un bărbat galant, fermecător, pentru doamne şi domnişoare. Cântecele sale, fie că vorbim despre muzică uşoară, de petrecere ori populară au făcut furori. Şi totuşi, parcă atunci când maestrul cânta femeia, pentru reprezentantele sexului frumos muzica lui devenea mai frumoasă şi mai specială.

"Toate florile" este, dacă vreţi, un îndemn la iubire, la fericirea în doi. Se creionează imaginea unei femei frumoase, o femeie după care bărbatul poate suspina zile în şir, un fel de Dulcineea. Nu degeaba Gică Petrescu decretează hotărât că nicăieri o asemenea femeie nu ar mai putea găsi! "O garoafă, două albăstrele". Podoaba femeii adulate. Mult... puţin... îndeajuns pentru ca un bărbat să iubească?! Ba chiar să-i promită femeii iubite că-i va dărui toate floriile din calea lui. O declaraţie înflăcărată. O promisiune cam greu de îndeplinit. Va culege amorezatul chiar toate, dar toate florile din calea sa pentru femeia care l-a vrăjit? Greu de crezut! Dar asemenea cuvinte sunt numai bune pentru o declaraţie de dragoste. Iar dacă această declaraţie este cântată de Eternul Gică, atunci... reuşita-i garantată! Secretul s-a regăsit în glasul lui Gică Petrescu.

UN ÎNDEMN PENTRU OAMENI. "Au înflorit ghioceii". Un cântec superb, cântat de trubadurul românilor, Gică Petrescu. Un îndemn către oameni. Vocea maestrului îi îmbie pe ascultători să urmeze exemplul ghiocelului. Dacă o floare atât de fragilă precum ghiocelul poate sparge nămeţii cei mari şi grei pentru a ieşi la lumină, a vesti primăvara şi viaţa, atunci şi omul poate răzbate prin greutăţile vieţii. O melodie veselă, un cântec menit să aducă buna dispoziţie. Ascultându-l pe Maestrul Gică nu poţi să nu crezi că viaţa este mai frumoasă şi merită trăită din plin. Dacă un ghiocel poate... tu, omule, chiar nu poţi?

DUPĂ O IDEE DE MIOARA PANAITE

Discul distribuit cu Ediţia de Colecţie "Toate florile din lume" are la bază selecţia artistică şi mai ales implicarea sufletească a doamnei Mioara Panaite, cunoscută ca realizatoare de programe muzicale şi totodată cea care păstoreşte de foarte mulţi ani fonoteca binecunoscutei Case de discuri Electrecord. Ideea de a oferi publicului un disc pe care să se regăsească cele mai cunoscute melodii închinate florilor a avut-o atunci când s-a hotărât să facă programe cu diverse tematici. (Daniela Cârlea Şontică)

UN DISC CA UN SCENARIU DESPRE FLORI ŞI PERSONAJE
"Încerc să aduc fiecărui ascultător o bucurie prin melodiile selectate şi îmi cer scuze că unele melodii cu flori nu au mai avut loc, dar şi aşa discul conţine 75 de minute de material muzical. Am dorit să restitui tuturor generaţiilor câteva piese dragi, foarte cunoscute. Discul l-am gândit ca pe un scenariu în care apar atât florile, cât şi personajele despre care se cântă. Este vorba despre florăreasă, despre băiatul cu florile şi vreau să vă spun că melodia aceasta cântată de Anca Agemolu, «Băiatul care duce flori», mi-a rămas lipită de suflet încă din copilărie, când ştiu că era murmurată de oricine primea un buchet de flori. Apoi am aşezat cântecele şi în ordinea cronologică a apariţiei florilor, de la ghiocei la crizanteme. Nu întâmplător prima melodie este «Toate florile», cântată de Gică Petrescu, din anii '50, şi se încheie cu «Toate florile din lume», în interpretarea Denisei Roman, unul dintre şlagărele anului 1986, şi care a fost şi titlul unui disc de vinil", ne-a declarat realizatoarea selecţiei muzicale a discului "Toate florile din lume", Mioara Panaite. (Daniela Cârlea Şontică)

VOCI DE VALOARE
"Valoarea acestui disc constă nu doar în faptul că sunt melodii foarte cunoscute şi îndrăgite de români, cu versuri foarte plăcute, ci şi în vocile de excepţie care se regăsesc aici. M-am implicat foarte mult emoţional la realizarea acestui album. Primesc telefoane de la mulţi colecţionari din ţară care îmi spun că ştiu poveştile melodiilor şi ale interpreţilor, mă bucură. Aceste melodii  nu sunt numai imnuri  dedicate florilor, ci şi adevărate mesaje de dragoste", a mai spus Mioara Panaite. (Daniela Cârlea Şontică)

×