Marioara Murărescu:"Un al doilea Tudor Gheorghe nu poate exista, după cum n-am putea accepta niciodată o altă Maria Tănase."
Un al doilea Tudor Gheorghe nu poate exista, după cum n-am putea accepta niciodată o altă Maria Tănase.
L-a admirat mai intăi pe Tudor Gheorghe actorul. Apoi a avut plăcuta surpriză să-l descopere şi pe Tudor Gheorghe rapsodul. "Ca om care slujeşte folclorul, m-am bucurat să văd că se apropie de această lume. La inceputuri, cănd a urcat pe scenă cu cobza lui, avea bucuria de a se intălni in studiouri cu mari interpreţi de odinioară. De-a lungul anilor, ei au dispărut, dar i-au transmis acea bucurie a descoperirii de noi şi noi ramificaţii, de noi şi noi creaţii şi stiluri de interpretare. Firesc precum insăşi viaţa, respiră prin căntul popular. Apreciază folclorul şi-l aşază acolo unde trebuie, la baza culturii naţionale. Nu s-a liniştit pănă cănd nu a ajuns să farmece cu darul lui oamenii de pretutindeni", spune Marioara Murărescu.
NEINTRECUT. "Pentru publicul de acum, Tudor Gheorghe este acel artist complet, care işi inveşmăntează sufletul in muzică, legănănd lumea pe acorduri extraordinare. Ascultătorii sunt mereu uimiţi de profunzimea sa. Ca actor, acordă importanţă cuvăntului. Este neintrecut in arta de a spune şi cănta lucruri pline de acele semnificaţii pe care in ultima vreme le găsim atăt de rar in prezentarea muzicii, pe scenă sau in inregistrări", continuă realizatoarea tv.
PE UŞA DIN FAŢĂ. Cum este Tudor Gheorghe atunci cănd coboară de pe scenă? "Exact ca acolo sus. Viaţa lui se derulează la fel de liberă ca şi muzica, fără nici o urmă de teatru, chiar dacă de formaţie este actor. Respiră prin căntec şi nu trebuie neapărat să ajungă pe o scenă ca să interpreteze ceva. După ce l-am ascultat, cu ani in urmă, căntănd «Mărie, Mărie», intr-un birou de la Muzeul Satului, intr-un cadru mai personal, mi-am luat inima in dinţi şi l-am invitat la o ediţie specială a emisiunii Tezaur Folcloric. L-am intrebat despre vechi lăutari pe care i-a ascultat şi m-am simţit fericită să aflu că-l admira mult pe Alexandru Cercel, lăutar de Muscel, de la care a preluat căteva melodii", spune Marioara Murărescu. "L-am intrebat apoi şi despre generaţia tănără, pentru că mereu am fost preocupată de această continuitate: privim in urmă, admirăm prezentul, dar trebuie să ne găndim şi la viitor. Pe cine credeţi că mi-a spus că admiră şi că va fi un bun interpret de folclor? Pe Liviu Tudor Vasilică, pe atunci necunoscut publicului larg. Tudor Gheorghe l-a prezentat in emisiune şi a subliniat că este medic. Era incăntat de stilul vechi, autentic, promovat de Liviu şi de faptul că acesta reuşea să fie o apariţie deosebită nu doar prin costumul său, ci prin tot ceea ce putea să transmită publicului. Atunci, acolo, la Tezaur Folcloric, a fost de fapt debutul lui Liviu Vasilică, care intra astfel pe uşa din faţă, cu un bilet excepţional: recomandarea celebrului Tudor Gheorghe."
Nu poate avea urmaşi
Deşi ţine la continuitatea artistică, Marioara Murărescu este sigură că un om de talia lui Tudor Gheorghe nu poate avea urmaşi... in plan artistic. "Este imposibil. Asemenea oameni sunt unici şi nu poate fi conceput faptul că ar putea fi cineva, oricăt de talentat, continuatorul lor. Cel puţin eu nu cred asta. Tudor Gheorghe este şi poate fi receptat ca un model, datorită comportamentului său, datorită traiectoriei sale muzicale. Dar un al doilea Tudor Gheorghe nu poate exista, după cum n-am putea accepta niciodată o a doua Maria Tănase."
Impunea respect, aşa că nu putea fi ingrădit
Iubirea pentru folclor l-a făcut pe Tudor Gheorghe să prezinte o vreme emisiunea "Floarea din grădină". "Nu era doar un actor care venea pe scenă, ii intălnea pe concurenţi, ii intreba de unde vin, ce vor cănta şi atăta tot. Era un om apropiat de cei care căntau, pentru că şi el iubea folclorul, il studiase mult şi ştia ce e valoros in el.
In plus, el ştia să puncteze anumite lucruri, atăt ca prezentator, căt şi in calitatea sa de interpret. Asta cu toate că artiştii trăiau inainte de â89 vremuri grele. Dacă spuneai ceva ce nu le convenea conducătorilor de atunci, riscai să rămăi o perioadă pe margine. Dar Tudor Gheorghe nu putea fi ingrădit. Din căte ştiu eu, n-a fost nici măcar atenţionat vreodată din cauza unui cuvănt sau a unei atitudini. De ce? Pentru că acest om curajos şi sincer impune aşa un respect, incăt nu cred că şi-a permis sau şi-ar permite cineva, oricine ar fi, să-l ingrădească in vreun fel. E prea liber in găndire, in exprimare şi in suflet, iar oamenilor acestora nu poţi să le pui stavilă."
Şi-a creat o lume unică
Destinul unui artist autentic intră uneori pe făgaşuri noi. "Actorul Tudor Gheorghe nu s-a apucat pur şi simplu să cănte, aşa, pentru că iubea folclorul şi şi-a spus că poate şi el să-l interpreteze", spune Marioara Murărescu. "A mers mai intăi la Institutul de Folclor, a ascultat nenumărate inregistrări (transpuse de pe cilindrii de fonograf pe benzi) cu lăutarii şi rapsozii de odinioară. Acolo şi-a creat o lume. Lumea lui Tudor Gheorghe pe scenă, chiar dacă este o lume a căntecului popular, este una aparte. N-o intălneşti la altcineva."