x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Tudor Gheorghe Contract nelimitat

Contract nelimitat

de Dana Andronie    |    23 Mar 2009   •   00:00

Dacă fiecare cetăţean al României ar face la nivelul său de competenţă ceea ce face Tudor Gheorghe cu muzica sa, atunci PIB-ul nu ar mai fi atât de jalnic.



La 63 de ani, artistul îşi petrece trei sferturi din viaţă prin turnee. Este singurul artist care, atunci când vine cu ceva nou, acel ceva nu este o nouă piesă, ci un nou concert. Am putea spune că repertoriul lui Tudor Gheorghe este alcă­tuit din spectacole, nu din melodii. În 40 de ani de slujit scena, truverul a căpatat cre­dit nelimitat. Publicul îi sem­nează oricând cecuri în alb, prin simpla pro­misiune a unui nou spectacol. Ştie că nu va fi minţit.

Totodată, artistul este con­ştient că dacă o singură dată va trişa va pier­de pe loc tot ceea ce a câşti­gat. Dacă, prin absurd, lui Tudor Gheor­ghe i s-ar năzări să pro­pună un concert în care să interpreteze cartea de telefoane sau mersul trenurilor, publicul ar plăti bilet doar din curiozitate să vadă ce le-a mai pregătit „vră­jitorul". Oame­nii nu şi-ar pune întrebarea dacă artistul a înnebu­nit sau îşi bate joc de ei.

Evident, nici lui nu i-ar trece prin cap să-şi păcă­leas­că discipolii. Şi dacă, aşa cum spuneam, ar pregăti un spectacol cu mersul trenurilor, el chiar l-ar face. Căci este con­ştient de sine, de valoarea lui şi de misiunea lui. Iar aceasta din urmă nu este deloc uşoa­ră. Tudor Gheorghe este unul dintre puţinii artişti români care nu glumesc cu ideea de conştiinţă naţională. El este angajat cu contract etern în slujba poporului român.

×