Prima performanţă muzicală a Vondei Shepard a avut loc în 1987. Alături de Dan Hill, a interpretat piesa „Can't We Try". La 18 ani, Vonda Shepard acumulase îndeajuns de multă experienţă în săli de concerte. Mai mult, devenise autoarea multor cântece, suficiente pentru a putea spera la un contract cu o casă de discuri. La 20 de ani cânta cu Rickie Lee Jones în turneu la voce şi pian.
În 1987, Vonda a semnat cu Reprise Records. Primul său album i-a purtat numele şi a fost lansat în 1989. A cunoscut succesul cu hitul „Don't Cry, Ilene". „The Radical Light" apare în 1992, cu single-urile de succes „Searchin' My Soul" şi „Wake Up The House". Din nefericire, schimbările din interiorul casei de discuri au grăbit plecarea Vondei imediat după apariţia albumului. A urmat o perioadă de discuţii, compoziţii, concerte restrânse şi un turneu în corul legendarului Jackson Browne.
În cluburi
Vonda Shepard a semnat fără ezitare cu Vesper Alley, o casă de discuri independentă, iar în 1996 a lansat albumul „It's Good, Eve". Un disc demn de o artistă ajunsă la maturitate, pe suportul căruia se regăsesc două piese din serialul „Ally McBeal", „The Wildest Times Of The World" şi „Maryland". Albumul „It's Good, Eve" a fost apreciat de specialişti, care au inclus-o pe bună dreptate între urmaşii de seamă ai unor artişti precum Jackson Browne, Joni Mitchell sau Rickie Lee Jones. În ciuda acestui fapt, în rândul publicului, discul nu a avut ecouri răsunătoare. Aşadar, acest album a limitat-o pe Vonda Shepard la un circuit al cluburilor, în special Genghis Cohen Café din Hollywood. La scurt timp după apariţia artistei în Billboard Live, producătorul de film David E. Kelley i-a propus Vondei Shepard să contribuie cu muzica ei la realizarea unui nou serial de televiziune, „Ally McBeal". Astfel, ea şi-a câştigat un rol permanent în film. Pe de altă parte, până la sfârşitul verii lui 2001, Vonda lansase patru albume de soundtrack - „Songs from Ally McBeal", „Heart and Soul: New Songs from Ally McBeal Featuring Vonda Shepard", „A Very Ally Christmas" şi „Ally McBeal: For Once in My Life Featuring Vonda Shepard". Din discografia Vondei mai fac parte şi albumele „By", 1999, „Chinatown", 2002, „From the sun", 2008 şi „the Best Of Ally McBeal", 2009.
ARTISTA SENSIBILĂ
Mega-hiturile care au constituit coloana sonoră a îndrăgitului serial „Ally McBeal" au fost însă cele care au consacrat-o pe Vonda.
Deşi s-a arătat iniţial încântată de acest proiect, Vonda nu ştia ce va urma. Nu se gândea că serialul va avea un asemenea succes. Rolul ei de muză a pus semne de întrebare criticilor: ce poate avea în comun o artistă atât de sensibilă ca Vonda cu o avocată neliniştită, marcată de tot felul de întâmplări nefericite? Dar Vonda s-a regăsit în „Ally McBeal". A muncit mult şi a luptat, mărturisea ea, „împotriva clişeelor şi atitudinilor macho".
ÎNCÂNTĂTOAREA VONDA
Într-un interval de timp foarte scurt, serialul „Ally McBeal" a cucerit milioane de telespectatori din întreaga lume. Personajul principal, interpretat cu o sensibilitate aparte de actriţa Calista Flockhart, a marcat în istorie sfârşitul epocii feministe. Mass-media din anii '98 emitea numeroase referiri la serialul „Ally McBeal" şi la modul în care acesta tratează tema relaţiilor de la locul de muncă. Time Magazine a publicat-o pe coperta sa alături de Gloria Steinem şi Susan Anthony, cu titlul „Acesta să fie sfârşitul epocii feministe?". Pe fondul acestui succes, încântătoarea Vonda Shepard şi-a câştigat renumele la nivel mondial şi a vândut peste 12 milioane de albume. Patru dintre cântece sunt creaţii proprii ale Vondei Shepard, inclusiv compoziţia „Searchin' My Soul", iar restul sunt adaptări moderne ale unor şlagăre pop din anii '60: „The End of the World", „Hooked On A Feeling" şi „It's In His Kiss" („The Shoop Shoop Song").
Citește pe Antena3.ro