Ok, am testat noua tehnologie: convorbirea video. Si pot sa va spun deja un lucru sigur: sexul la telefon nu va mai fi ce-a fost.
Mi-a fost clar de la inceput, desi prima convorbire am facut-o cu un coleg de redactie, barbat, care in nici un caz nu-mi sugera vreo tentatie erotica. Dincolo de chestia asta neserioasa, e limpede ca imaginea e suficient de buna incat sa permita transfer de expresii faciale, gestica, emotii - adica tot ce inseamna limbajul corpului care ne completeaza cuvintele. Va inlocui asta intalnirea? A reusit in cel putin doua cazuri, pentru mine. Ocazie cu care am descoperit ca peretele din birou nu va mai putea ramane alb - trebuie urgent amenajat sa arate bine pe 3G. Sunt sigur ca prima firma care va incepe sa vanda postere de fundal pentru videotelefonie se va umple de bani... Alminteri, tehnologia e suprinzator de matura. Nu exista caderi de convorbire video si rata de conectare din prima incercare e, din experienta mea (nu stiu care sunt cifrele operatorului), de aproape 90%.Pe de alta parte, am sentimentul ca specificatiile actuale ale terminalelor nu sunt la inaltimea (daca putem folosi expresia asta) largimii de banda. Ai sentimentul ca software-ul intern are cateodata de ales intre prelucrarea imaginii si a sunetului - iar prioritatea e imaginea (de fapt rata ei de improspatare), astfel incat transmisia video sa para cat mai veridica. Ei bine, peste asta trebuie adaugat un fenomen psihologic nou in materie de telefonie: cand il vezi pe celalalt ai tentatia sa vorbesti peste el, ca intr-o conversatie obisnuita. Recomand asadar cu caldura, castile livrate la pachet.
In rest insa, viteza e impresionanta. Navigarea cu browserul intern al telefonului de test (Motorola) e super-rapida, insa am dus dorul browserului evoluat Opera, care ruleaza pe telefonul meu actual (un Sony-Ericsson P910i). Cel de pe Moto nu e construit sa acceseze site-urile in mod HTML, asa ca are nevoie de un portal. Clientul de mail n-a fost configurat, asa ca nu va pot spune cum functioneaza. Insa nu exista un reader de documente word sau excel deocamdata, pentru ca telefonul stie Java, iar un programator inteligent va face asa ceva, daca exista cerere. Dincolo de toate, trebuie spus ca reteaua a aruncat manusa, iar acum e randul producatorilor de terminale sa-si arate competentele. Pentru piata de "figuri", tehnologia actuala e in regula, insa utilizatorul de business va tine in continuare intr-un buzunar smartphone-ul si in altul videotelefonul. N-o luati ca pe o critica, ci ca pe o provocare: telefonul perfect 3G e (dupa umila si foarte pretentioasa mea parere) cel cu ecran mare, Internet si mail identice in functionalitate cu cele de pe PC si neaparat un stylus cu care sa scrii pe ecran. Sau sa-l bagi in ochii (virtuali) celor care te suna, pe video, in baie...
Citește pe Antena3.ro