x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale 9% aripi de inger

9% aripi de inger

de Florin Chilian    |    28 Aug 2006   •   00:00

Chiar atat de mult sa insemne cei 9%?! Sa merite aripa unui inger 200.000 de lei plus TVA. Atat sa fie suficient pentru a-ti permite sa crezi ca ai dreptul moral de a pata o aripa de inger?!

Nu inteleg motivele pentru care se petrec lucruri ce n-ar trebui sa existe, de ce vorbim si visam despre nimic, dandu-i astfel materialitate si constienta. Chiar nu pricep de unde teama asta ingrozitoare de tot ce-i aici, chiar in fata noastra, in sperantele noastre. Stiu insa de unde pleaca impotrivirea mea si de aici incepe totul. De la incrancenarea asta de a nu accepta nici tampele motivatii, justificari ori scuze, sunt satul de astea, nici aberantele consecinte ale materializarii nimicului. E o dementa ce se petrece in jurul nostru, si asta in lipsa unor adevarate orizonturi ale unor firesti si adevarate valori. Falsul asta grosolan reuseste sa ne alieneze, sa ne tampeasca pur si simplu. Unde e drumul?!

Am citit, de fapt, am incercat sa citesc mai demult o carte "la moda" a unui om pe care-l pretuiam foarte mult. Vorbesc despre dl Andrei Plesu si cartea sa, "Despre ingeri". Multa vreme nu am reusit sa inteleg de ce nu am fost capabil sa citesc mai mult de cateva pagini. Mintea-mi fugea invariabil de fiecare data la cuvantul autorului care o prefateaza, unde acesta recunoaste neputinta de a fi scris cartea asa cum isi dorise. Nu puteam trece de adevarul asta si, oricat as fi incercat, mintea imi revenea iar si iar asupra pasajelor respective. Cat as fi vrut sa fi scris asa cum a vrut sa o scrie, chiar daca ar fi fost gresit totul. Macar as fi citit ceva in care o constiinta credea cu totul, nefiind fortat de aceasta sa cumpar un inorog cu trei picioare si corn de beteala ieftina. Cum sa nasti un copil fara suflet pentru a-l vinde mai apoi plin de vanitate ca pe o icoana, cum?! Chiar atat de mult sa insemne cei 9%?! Sa merite aripa unui inger 200.000 de lei plus TVA. Atat sa fie suficient pentru a-ti permite sa crezi ca ai dreptul moral de a pata o aripa de inger?! Sunt tare scarbit de atitudinea "intelectualilor" nostri rasati care ne fac cinste prin Occident, pe la inalte manifestari culturale, pe la mari si foarte importante simpozioane, dar care acasa fura din mancarea copiilor, avand pretexte care mai de care mai inalte si mai pline de talc, toate imbracate in cele din urma in jegul asta pestilential al metafizicului vietii. Acesti 9% nu tin de metafizica, nici de dialectica, ci de hotie, orgoliu, vanitate cretinoida, dar mai ales de lasitate! Paguboasa conduita la marile noastre "spirite" dintotdeauna, spectatori detasati si suficienti ai propriilor vieti.

Cum altfel sa inteleg lasitatea premiantului clasei, pentru ca dl Plesu chiar e seful multor generatii, acum cand tot mai multi oameni care ar fi trebuit sa se constituie in repere de moralitate si atitudine trec in nefiinta, ramanand tot mai putini si mai insingurati in marea de curvasarie si prostitutie ce ne inconjoara, cum sa accept ca "premiantul clasei" renunta la locul de onoare si se ascunde grabnic in spatele smecherului, al micului dealer de blugi, videouri, ciunga si cafea din gasca?! Tare mult imi doresc ca dl Plesu sa-si asume realitatea de timp istoric al propriei respiratii si sa candideze la Presedintia Romaniei, sa ma scuteasca de baiatul cu "fruntea-ngusta si ochi rai", de tot spectacolul asta de budoar jegos la care ne condamna pe toti prin lipsa dansului de atitudine. Pe langa multele limbi vorbite de dl Plesu ar trebui sa fie si limba materna a celor din care a ramas 9% TVA per aripa de inger in decembrie 1989 si limba vremurilor in care noi, restul, locuim acum. Vreau ca macar sa incerce sa creada ca e posibila minunea, refuzand sa cred ca TVA-ul asta cretin e pretul lasitatii domniei sale. Se aranjeaza in culise marea alianta PD-PSD si ma tem ca atunci nici macar de 9% nu vor mai avea aripi ingerii de nicaieri, din nici o lume, de pe nici un pamant, daca omul nascut sa-i apere si sa-i aduca in fata noastra i-a vandut rusinos pe un pret de nimic plus cei 9%, avand constiinta incarcata de refuzul implicarii.

Nimicul unui destin trisat plus 9% si ce-a mai ramas din aripa de inger se pare ca e pretul unei minciuni doct ambalate spre vanzare. E mult prea scump platita.

×
Subiecte în articol: editorial