x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale 9% după 9 ani

9% după 9 ani

de Elena Cristian    |    07 Apr 2015   •   23:54

Discuţiile despre reducerea TVA la produsele alimentare de bază este aproape la fel de veche ca şi taxa pe valoare adăugată. Proiectul de lege este pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor din...2006. A trecut de Senat acum 9 ani, dar deputaţii din 3 mandate nu au găsit de cuviinţă să o dezbată. Că, deh, aşa cum ştim erau altele mai importante. Nu a contat nici argumentul că un nivel ridicat al TVA sporeşte evaziunea fiscală.  Nici faptul că o piaţă neagră infloritoare înseamă bani mai puţin la buget, dar mai ales un atentat la sănătatea fiecărui român, pentru că orice se produce în condiţii obscure, nereglementate, nu poate fi de calitate. Ar mai fi de menţionat că un astfel de proiect nu a beneficiat de o susţinere solidă din partea mediului de afaceri. Iar motivaţia este cunoscută.

Dincolo de interese sau lipsa de interes, decizia a fost luată:  ceamai mare reducere la TVA de pânăacumva fi operată  de la 1 iunie pentru produsele alimentare. O decizie care trebuie salută, indiferent de baricada politicăpe care se află unii sau alţii. Este un lucru benefic pentru economie şi suntconvinsă că oricât de cârcotaşi vor fi unii sau alţii, criticile vor fi dintre cele mai puţine. Cu atât mai mult cu cât, rar mi-a fost dat să vad un politician căruia să-i pese de bugetul României.

Reducerea TVA nu este însă suficientă: Guvernul are obligaţia să se asigure că această decizia se va simţi mai ales în viaţa de zi a românilor. Fără un pachet clar de măsuri, o decizie atât de bună riscă să devină doar o decizie.



×