x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale 9 Mai - Ziua Victoriei Europei

9 Mai - Ziua Victoriei Europei

de Daniel Apostol    |    09 Mai 2022   •   07:30
9 Mai - Ziua Victoriei Europei

Motto: „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă”…

La Moscova, cizma cazonă tropăie pe caldarâmul din Piața Roșie, iar tancurile încolonate și survolate de avioane de război își defilează zgomotos miile de cai putere în parada anuală prin care „țarul” de la Kremlin încearcă să le păstreze vie rușilor mândria de a fi o nație puternică. După mintea moscovită, a fi puternic înseamnă a stăpâni. Rusia își face demonstrația de putere în Ucraina, amenințând o pace europeană izvorâtă din victoria celui mai puternic, dar statornicită mai ales din „eforturile creatoare” ale celor ce au supraviețuit.

În fiecare an, Moscova sărbătorește „Ziua Victoriei” în ceea ce URSS numea „Marele Război pentru Apărarea Patriei”. Așa cum menționa Cătălin Gomboș într-un articol Veridica, este ziua care „celebra, mai mult decât oricare alta, forța Armatei Roșii”. Dar ceea ce în trecut era „o zi a lumii comuniste”, a devenit sub Vladimir Putin „poate, cea mai importantă sărbătoare a Rusiei”, spune același Cătălin Gomboș. Parafrazând un hit al lui Smiley, e ziua în care, nevrând să fie un oarecare, Putin și-a scos tancul din parcare. Putin revendică influența de la Lisabona la Vladivostok, proclamând cu emfază „Eurasia”.

UE va trebui să-și regândească principiile fundamentale, unii experți considerând că nu mai ajunge să fie doar o „simplă uniune economică și monetară”. Iar 9 mai va trebui să devină Ziua Victoriei Europei.

Europa vrea însă să rămână, în pace, doar Europa. În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai), noi ceilalți - europenii, de la Lisabona și Dublin până la Vilnius, Tallinn, Sofia sau București - sărbătorim pacea și unitatea în Bătrânul Continent. Data marchează aniversarea momentului istoric (9 mai 1950) reprezentat de „Declarația Schuman”, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în măsură să facă de neconceput războiul dintre națiunile Europei. Așa s-a născut Comunitatea cărbunelui şi oţelului, piatra de temelie a UE de astăzi. Propunerea ministrului francez al afacerilor externe Robert Schuman, pusă în practică mai întâi de occidentali și mai apoi, rând pe rând, de aproape toate națiunile Europei, a făcut posibil ca pacea să fie cea mai frumoasă victorie a europenilor.

Totul s-a schimbat și bunul cel mai de preț al europenilor - pacea - este amenințat. Așa cum am mai scris aici, „supercontinentul” Eurasia se vrea construit sub ochii noștri. Putin a readus războiul în Europa, forțând europenii să se pregătească pentru o lume în care suveranitatea și securitatea lor sunt puse în joc laolaltă cu chiar modelul actual al Uniunii Europene.

×