x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale A murit, în noi, cifra 322?

A murit, în noi, cifra 322?

de Lucian Avramescu    |    09 Mai 2012   •   12:11

In primul lui interviu de amploare, lasandu-se iscodit si iscodind, Victor Ponta a pronuntat surazator numarul 322. Este numarul politic trecut prin toate afisele, prin toate discursurile si, la inceputurile lui, prin toate sperantele. Un numar de 322 de parlamentari, prin votul lor, au izbutit suspendarea presedintelui Traian Basescu. Ce s-a ales din aceasta suspendare? Praful! Poporul, induiosat de un presedinte lacrimogen, l-a reinvestit, l-a recalificat, l-a reuns, bandajandu-i ranile. Parlamentarii votanti au devenit odiosi. Reprezentantii poporului, trimisi in forul suprem al democratiei prin vot, au ajuns dusmani ai natiunii si porecliti vasali ai lui Voiculescu sau Iliescu sau Icsulescu. O istorie comica daca n-ar fi, in substanta ei, tragica.

Am reauzit parola 322 in interventiile lubrice ale presedintelui Basescu la ceremonia de investitura a Guvernului Ponta, petrecuta, fara sampanie si piscoturi, la Cotroceni. Cati ati avut? 284! Mai aveati nitel si faceati 322, ha, ha, ha. Il obsedeaza pe Traian Basescu acest numar fatidic care l-a trimis sezonier acasa? Din dialogul cu Mihai Gadea al noului premier inteleg ca el, proaspat unsul in fruntea Executivului, a pronuntat primul acest numar, in bascalie fireste. Presedintele merita sa fie luat peste picior. Ca de obicei, Basescu a preschimbat "porecla in renume' si, asa cum ii sta in fire, a tras spuza pe turta lui si si-a insusit ironia. El, adica, a facut misto (iata-ma utilizand in scris un cuvant pe care nu cred ca l-am caligrafiat vreodata) de Victor Ponta si de Parlament in situatia in care acesta din urma ar mai cuteza sa incerce suspendarea.

O buna parte din poporul roman, intre care ma asez, cap de locuitor, vrea ca razboiul detronarii guvernelor Basescu (Boc, Boc, Boc si iar Boc) sa se incheie victorios cu detronarea, de departe cea mai importanta, a presedintelui Basescu. Din tonul unor politicieni care, pe scara revoltei mele si a atator altora, s-au suit la putere, inteleg ca razboiul s-a ispravit. Basescu, cumintit, poate dormita cu sticla de whisky la subsuoara si cu cine o mai vrea el, la Cotroceni, la Neptun, la Olanesti sau in vilele lui Ceausescu de la Covasna, pana la adanci batraneti. Nu-l mai dam afara. Cam asta am inteles si de la Victor Ponta care s-a retras din calea unor intrebari precise ale realizatorului emisiunii. Ii avertizez pe cei care isi impart acum, mandri de ei, butoanele puterii ca nu m-am avut niciodata, din decembrie 1989 incoace, bine, nici cu bastanii lasi si nici cu lasii bastani. Raspunsurile in doi peri, ezitarile smechere, m-au intristat mereu. Daca cineva face blat cu Traian Basescu, cu mine a ispravit-o. Il critic pe Basescu de douazeci de ani de cand, in diverse functii, batjocoreste si fura cetateanul roman. Accept pana la urma compromisul politic, cu UNPR, cu partidul virginelor din bordeluri, cu cine o mai fi. Niciodata pactul cu cel care ne-a asasinat si, daca i se ofera prilejul, ne mai trage un par in tartacuta, pentru a fi convins ca Romania nu se mai intoarce niciodata de la groapa.

×