x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Adrian Năstase, învățămintele unui ”exercițiu personal de libertate”

Adrian Năstase, învățămintele unui ”exercițiu personal de libertate”

de Serban Cionoff    |    24 Iul 2016   •   14:06
Adrian Năstase, învățămintele unui ”exercițiu personal de libertate”

După o mult prea lungă perioadă de absență din spațiul public, iată că Adrian Năstase a revenit, aseară, la emisiunea ,,Q&A’’, realizată de Alessandra Stoicescu și difuzată pe canalul Antena 3, cu o intervenție întru-totul remarcabilă! Să o spun din capul locului, fără nici-o reținere: era cu adevărat nevoie de cuvântul răspicat și temeinic argumentat al lui Adrian Năstase, în această criză dramatică prin care trec Europa și lumea de azi, criză ale cărei efecte le resimte și,din păcate, le va remiți și în perioada viitoare,România. Iar când spun și scriu toate acestea, mă gândesc, în primul rând, la cvasi-inexistenta reacție a liderilor politici de la București și, în primul rând, la lipsa unor soluții realiste și viabile pe care ar trebui să le propună și să le susțină, în primul rând în structurile de decizie ale Uniunii Europene și ale Alianței Nord Atlantice în care România este stat membru.

 Nu este, poate,nici locul și nici momentul pentru a discuta despre cauzele acestei jenante (ca să nu-i spun altfel, adică mai direct!) ,,încremeniri în proiect’’. Deși, dacă ne gândim la sensul sintagmei ,,an sabatic petrecut în România’’- la care Adrian Năstase a recurs pentru a defini perioada în care premierul Dacian Cioloș și câțiva titulari de portofolii din cabinetul său și-au părăsit posturile bine plătite din diverse organisme comunitare spre a ne guverna într-un cras stil tehnocrat ,,a la varză de Bruxelles’’-, nici nu puteam evita subiectul. Așa încât precizând că ,,anul sabatic’’ este acel an de studiu acordat universitarilor din anumite țări și în care ei sunt scutiți de obligații didactice nu ne rămâne decât să tragem încheierea că, după ce au aplicat fără crâcnire prețioasele indicații și învățături privind austeritatea imperios necesară și drepturile omului ,, ca lux teoretic inutil’’, domnul prim ministru și echipa  să revină la posturi și să ne lase pe noi, aici, acasă, să ne descurcăm, cum vom putea, cu ceea ce au lăsat în urma lor…

Se simțea, așadar, nevoia ca societatea românească să aibă în față o analiză, punctuală și corectă a realităților interne și internaționale, o analiză la rece, fără părtiniri și fără resentimente. Ceea ce, de fapt, a  și făcut Adrian Năstase în emisiunea de aseară. Analiză de excepție din care aș reține o anumită apreciere cu valoare de diagnostic pentru starea națiunii. Mă refer la răspunsul pe care domnia sa l-a dat unei inevitabile întrebări: ,,Cine conduce,acum, România?’’ Răspuns pe cât de categoric pe atât de adevărat:,,Pilotul automat’’.După care, Adrian Năstase, mai face această foarte corectă mențiune:,,Cine l-a construit?De la Bruxelles,o parte. Din țară, anumite instituții’’.

Numai că să nu uităm nici faptul că, până a ajunge la stadiul guvernării țării ,,pe pilotul automat’’, România a traversat acel odios deceniu de jafuri și de samavolnicii ale Amiralului Dezastrului Național și clicii sale banditești. Deceniu despre care, iarăși, nu avem voie să uităm că a început atunci când, după o otrăvită campanie mediatică, românii au fost puși să aleagă între ,,arogantul Adrian Năstase’’și ,,popularul Traian Băsescu’’. Pe cale de consecință, așa după cum spune înțeleapta și amara noastră zicere din bătrâni,,am ales, până am cules’’.

Iată de ce, profit de ocazie și pun o întrebare pe care cred că a venit vremea să și-o pună fiecare om de bună credință:,,Cum ar fi arătat, azi, România dacă, în anul 2004, Adrian Năstase ar fi fost ales Președinte?’’ Iar, dacă tot am ajuns aici, poate că nu ar strica să ne punem și întrebarea care urmează de la sine:,,Cine a construit și, mai ales, cui i-a folosit, grosolana manipulare a antitezei între un arogant(Adrian Năstase) și un popular(Traian Băsescu)?’’ Sau, de ce nu?, și o altă întrebare, la fel de îndreptățită:,,Cine a avut interesul să construiască și să pună în fapt mascarada cu pretenții justițiare de pe urma căreia unui politician, diplomat, jurist și, deopotrivă, unui adevărat patriot, de talia lui Adrian Năstase, în al cărui mandat de premier România a încheiat cu succes negocierile și a devenit stat membru al Uniunii Europene, să fie trimis în carantină?’’(expresie pe care Adrian Năstase a lansat-o referitor la situația în care a fost pus Victor Ponta, dar care cred că este cât se poate de nimerită și în cazul său.)  

Desigur, intervenția publică de aseară a lui Adrian Năstase, stimulată și de întrebările cu tâlc puse de Alessandra Stoicescu, nu s-a rezumat la subiectul la care m-am oprit, dar am socotit de cuviință să insist asupra sa cu atât mai mult cu cât nu mai este mult până la debutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. O campanie în care, cu siguranță, Traian Băsescu și artizanii prăbușirii țării , cameleoni politicianiști care își schimbă masca de la o zi la alta, vor veni, cu tot tupeul și cu recuzita demagogică din dotare, să ne ceară votul. După care- Doamne apără și păzește de așa ceva!- să ne trezim din nou cu ei la guvernare și, mai apoi, să te ții regrete și văicăreli că,,vai nouă, am mai greșit o dată’’…

Drept pentru care, nu aș putea încheia decât cu această severă dar perfect îndreptățită remarcă pe care a făcut-o Adrian Năstase:,,Singura greșeală este să nu faci de două ori aceeași greșeală’’.

Memorabilă concluzie a acestui nou și incitant ,,exercițiul personal de libertate’’ pe care ni l-a propus politicianul și cărturarul Adrian Năstase.

×