x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Afacere cu viteza

Afacere cu viteza

de Lucian Mandruta    |    08 Oct 2006   •   00:00
Afacere cu viteza

Ei, da, diferenta de viteza inseamna de fapt diferenta de productivitate. (...) Cea mai plina de sens investitie e cea in viteza. La fel cum cea mai solida reforma e aceea care te lasa sa faci lucrurile mai repede, nu mai incet (dar sigur!).

La stop, scuterul galben a accelerat mai tare ca masina mea. 50 de amarati de centimetri cubi l-au propulsat inainte pe motardul imbracat si el in galben, grabit sa duca la destinatie marfa din portbagajul instalat oarecum stangaci in spate. Nu m-am chinuit sa-l intrec: ar fi fost o lipsa de respect pentru cel mai important om din trafic.

Ei, da, diferenta de viteza inseamna de fapt diferenta de productivitate. Un curier care duce 200 de plicuri pe zi cu scuterul impinge inainte cu o zi-doua semnarea unui contract care poate aduce cu doua-trei saptamani mai devreme mai multe slujbe, care vor pune pe piata mai multe produse, care vor duce inainte consumul - si asa mai departe.

Tocmai de asta, cea mai plina de sens investitie e cea in viteza. La fel cum cea mai solida reforma e aceea care te lasa sa faci lucrurile mai repede, nu mai incet (dar sigur!).

Legea lui Moore, celebra deja, prevede dublarea numarului de tranzistoare in circuite integrate la fiecare 24 de luni. Moore n-a fost ministru si nici legea lui nu e data de vreun guvern - pur si simplu s-a intamplat ca profetia lui sa fie adevarata. E momentul sa inventam o lege a lui Marcu sau Mihai, sau cum vreti sa-l numiti si care sa sune cam asa: viteza cu care obtii o aprobare in sistemul birocratic romanesc trebuie sa se dubleze in fiecare an.

E esential, insa nu suficient. Economiile puternice nu sunt doar cele lipsite de reglementari complicate (vezi eterna comparatie intre Statele Unite si Europa, unde continentul nostru bine pastorit cu legi de Uniunea Europeana e mai putin competitiv), ci si cele in care, fizic, lucrurile se pot intampla repede. Traficul e cel mai important - si aici ne apropiem de momentul in care soselele vor strangula cresterea economica si cheful strainilor de a trai aici. Apoi retelele de comunicare, dar si viteza cu care ii poti baga in cap unui angajat o idee noua. Viteza cu care lucrurile proaste se schimba, viteza cu care oamenii se satura de viata lor si vor una mai buna. Fara ca asta sa insemne ca in fiecare luna isi schimba serviciul... Chiar si viteza cu care obtii un zambet atunci cand ai nevoie de el conteaza. Pentru ca intre o economie in crestere si una in stagnare, diferenta e data cateodata si de cheful unuia care vinde actiuni, scarbit, luni dimineata.

Viteza e insa scumpa - iar pentru birocrati, ea se obtine prin adaugarea de angajati, nu prin simplificarea procedurilor. E posibil ca si soselele sa nu-si scoata banii in generatia asta. Nici masinile scumpe oferite pe de-a moaca angajatilor. Dupa cum e posibil ca viteza ultimelor doua-trei generatii de soferi din toata lumea sa insemne incalzire globala si plaje noi, cu 100 de kilometri mai in interiorul continentelor...

Ca sa va spun drept, mie imi place si viteza si o recomand, in exces, oricui. Vorbesc despre viteza legala - cea cu care avocatul tau reuseste dupa o luna si jumatate sa-ti faca actele de la compania nou-infiintata. Timp in care australianul si englezul si chiar si indonezianul au facut deja prima luna de profit...
×
Subiecte în articol: editorial viteza