x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Alegeri şi referendum în 2009

Alegeri şi referendum în 2009

de Radu Tudor    |    12 Iun 2008   •   00:00
Alegeri şi referendum în 2009

Omul-surpriză de la Cotroceni mizează pe ambalarea maximă a unui angrenaj media-ONG-uri-partid-structuri de stat, dovedit a fi unul eficient în vremuri de campanie.



După întîlniri şi discuţii la ceas de noapte la Cotroceni cu subordonaţii din PD-L şi de prin palat, preşedintele Traian Băsescu a lansat operaţiunea "schimbarea Constituţiei". Deşi se presupune că un demers atît de generos ar avea la bază numai dorinţa sinceră de a spori eficienţa instituţională a statului român, realitatea este cu totul alta. Prea liniştit datorită funcţiei, avînd mintea odihnită pe fondul unui program oficial foarte lejer, specific unui şef de stat, Traian Băsescu pune la cale o lovitură de mare maestru.

Ca să fie sigur că va fi preşedintele românilor pînă în 2014, politicianul din capul statului are de gînd să organizeze în noiembrie 2009, o dată cu alegerile prezidenţiale, şi un referendum pentru schimbarea Constituţiei. O şmecherie politică foarte reuşită, mai ales dacă ne gîndim la rezultatele referendumului din 2007 privind suspendarea domniei-sale. În jurul unei teme foarte generoase, cea privind schimbarea Constituţiei, se va strînge un comandament politic general, plin de resurse de orice fel, care să aibă de fapt drept obiectiv realegerea lui Traian Băsescu.

Asta îi va da dreptul actualului preşedinte să cutreiere ţara, să înjure de zor pe cei 322, pe Hrebenciuc-Patriciu-Verestoy, să folosească resurse duble, de partid şi de stat, să fie din nou o vedetă media.

Nu e nimic ilegal aici. Titularul de la Cotroceni speculează la maximum posibilitatea sa de mişcare şi pune în aplicare, cu dibăcie, orice idee năstruşnică de a sa. În tot acest timp, adversarii lui politici se îmbată cu apă rece şi se ţin doar de analize ieftine la televizor.

Nu realizează nici o acţiune spectaculoasă, sînt incapabili să genereze subiecte de primă pagină. Se mulţumesc, în mediocritatea lor, să comenteze ce spune marele rival. Unii visează candidaturi la Preşedinţie cînd nici măcar Sectorul 5 nu e sigur, alţii fac deja calcule nefericite cît de şmecheri vor fi ei cînd vor avea 40%, acum, cînd nici 30 de procente nu sînt realizate.  

Omul-surpriză de la Cotroceni mizează pe ambalarea maximă a unui angrenaj media-ONG-uri-partid-structuri de stat, dovedit a fi unul eficient în vremuri de campanie. Cunoscutul combinator Valeriu Stoica, omul plătit de SRI să-i înfunde pe adversarii preşedintelui, a pus deja bazele unui institut care va influenţa decisiv proiectul viitoarei Constituţii. Una populară, ca şi doctrina partidului din care face parte, alături de mulţi alţi subordonaţi umili ai preşedintelui.

Aproape că putem spune deja, cu o marjă minimă de eroare, cine vor fi jurnaliştii, comentatorii, şefii de ONG-uri, politicienii, funcţionarii de stat şi nu în ultimul rînd afaceriştii care vor susţine noul proiect al Constituţiei. Evident că unii filozofi prezidenţiali nu vor muri de preocupare pentru reorganizarea teritorială a României. Nici foştii viitori ambasadori de dragul absorbţiei fondurilor europene în viitorul fost judeţ Vaslui, să zicem.

Toate aceste subiecte publice pentru dezbaterea conţinutului viitoarei Constituţii sînt praf în ochi. Miza lor şi a idolului providenţial este aceea a realegerii lui plus un regim prezidenţial deschis, consfinţit ca atare de viitorul document de bază al naţiunii române.  

Organizînd un simultan referendum-alegeri prezidenţiale în 2009, marele maestru internaţional Traian Băsescu dă şah mat adversarilor. Îi bate doar cu pionii şi nebunii scoşi la înaintare, iar după succes ia calul şi dă o tură cu blonda.

×
Subiecte în articol: editorial