Bancherii obişnuiesc să le spună de la obraz clienţilor că-s lipsiţi de cultură financiară. Chiar dacă unii dintre finanţişti s-au pomenit că unul din trei credite acordate “inculţilor” e neperformant, ceea ce le pune la mare îndoială priceperea. Dar autorul articolului de faţă nu doreşte să pună tunul pe bancheri sau mâna pe pistol când aude de cultură, ci să arate că înainte de a-i acuza pe români de lipsă de cunoştinţe economice e bine să aibă ce şi unde să tranzacţioneze.
Şi aş putea să reiau discuţia din urmă cu câteva săptămâni că băncile în loc să ofere produse inovative, promovează puţina marfă pe care o pun în galantar cu ajutorul tombolelor, cea ce le permite, deşi e criză, să nu-şi micşoreze comisioanele. Dar cred că ar fi mai bine să schimb unghiul de abordare, pornind de la întrebarea: Am un produs bancar banal - un card -, nu unul complex (un contract forward), ce pot să fac cu el? Păi, la Agenţia Naţională de Administrate Fiscală n-am cum să-mi achit taxele şi nici să-mi fac regularizarea de impozit pe venit plan de rate. Nici la Poşta Română restructurată nu se pot plăti cu cardul taxele locale şi amenzile, fiindcă şi acolo lipseşte POS-ul. Mai grav e că nici un bilet de autobuz nu se poate cumpăra. Pentru că Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) permite plata cu cardul la un număr redus de casierii. Iar în celelalte oraşe mari, precum Constanţa, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova, primăriile încă nu şi-au pus această problema. Ba chiar rişti să fii considerat nebun dacă ceri să cumperi bilet cu cardul.
Da, dar în Bucureşti a fost anunţată ca o mare victorie renunţarea la biletele de hârtie şi trecerea la portofelele electronice. De ce nu se poate şi plăti electronic la casierii, pentru a se încărca portofelul!? E drept că există cardurile dual BCR-RATB şi BRD-RATB, şi Regia se bate cu pumnul în piept că a introdus tehnologia contactless, care permite plata cu cardul bancar în mijloacele de transport în comun. Din nefericire însă, cardurile pay pass ale băncilor menţionate sunt singurele carduri bancare cu care se poate plăti în autobuzele din Capitală. Nu cum se întâmplă la metrou, unde este acceptat orice card contactless, al oricărei bănci, şi se pot cumpăra şi tichete de călătorie cu cardul bancar de la POS-urile din casierii. Iar portofelul electronic, ticketing-ul, se extinde rapid şi la alte regii de transport. S-a implementat deja la Timişoara, şi e în curs de a fi introdus la Cluj. Dar ce păcat că nici aici nu se poate plăti cu cardul bancar la casierii...
Nu ştiu cum se face că toată lumea are POS-uri în sistemul privat şi statul - nu. Şi spun acest lucru pentru a nu ne mai mira că România se află pe podiumul european la utilizarea numerarului, care reprezintă 14,5% din totalul masei monetare, faţă de 2,2% în Marea Britanie. La Londra, Paris sau Viena oamenii cumpără bilet cu cardul când merg cu autobuzul. Dar asta pentru că regiile din subordinea primăriilor au POS-uri. Iar atunci când vorbim de lipsa culturii financiare pe cine dăm vina mai întâi? Pe consumator, sau pe furnizor?