x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Amenajarea teritoriului da tonul dezvoltarii

Amenajarea teritoriului da tonul dezvoltarii

de Laszlo Borbely    |    19 Sep 2005   •   00:00
Amenajarea teritoriului da tonul dezvoltarii

Integrarea in Uniunea Europeana presupune o dezvoltare coerenta, si nu haotica, asa cum se intampla in Romania la ora actuala. In plus, accesul la fondurile structurale este con- ditionat de o corelare foarte buna a stra- tegiilor cu planurile spatiale si cu cele de investitii. Miza pe care o are realizarea Planului National de Dezvoltare este foarte importanta si tocmai de aceea sustin orice actiune care contribuie la acest proiect.

Notiunea de amenajare a teritoriului este o necunoscuta pentru multa lume, desi este un domeniu esential in dezvoltarea oricarui stat. Din cauza complexitatii de aspecte pe care le presupune - spatial, economic, so- cial - , conceptul de amenajare a teritoriului este de obicei tratat pe domenii, pe aspecte specifice si mai rar in intregul sau, ceea ce ar insemna o imagine generala despre dezvoltarea unei tari.

In Romania, amenajarea teritoriului a fost neglijata de ani buni, mai ales pentru ca presupune elaborarea de concepte, integrarea directiilor de dezvoltare din diverse domenii intr-un plan care nu produce efecte imediate, ci pe termen lung. Alocatiile de fonduri s-au indreptat cu precadere spre programe care au lasat in urma obiective vizibile, care au produs efecte imediate asupra cetateanului. Cred ca este timpul sa depasim faza in care ne adoptam masuri imediate si sa gandim dezvoltarea pe termen mediu si lung. Integrarea in Uniunea Europeana ne obliga sa abordam cu seriozitate strategia de dezvoltare. Acest lucru presupune realizarea Planului National de Dezvoltare pentru perioada 2007-2013, un document care sa ne orienteze toate eforturile, sa dea un sens resurselor si potentialului national. Insa pana ajungem sa avem aceasta strategie avem de facut pasi importanti. Primul consta in conturarea unui concept strategic de dezvoltare spatiala si integrare a Romaniei, ceea ce presupune stabilirea unor orase sau zone care pot fi motoare de dezvoltare economica in domenii competitive ce vor fi identificate si stabilite tinand cont de noul context european. La fel de importanta este fixarea unor zone prioritare de dezvoltare, zone cu un anumit potential care nu presupun investitii prea mari pentru a aduce beneficii economice importante. De asemenea, conceptul strategic fixeaza prioritatile de investitii in infrastructura si planul de actiuni la nivel national pentru dezvoltare in context european.

Multa lume se intreaba, poate, de ce este nevoie sa cheltuim bani pentru astfel de strategii. Insa integrarea in Uniunea Europeana presupune o dezvoltare coerenta, si nu haotica, asa cum se intampla in Romania la ora actuala. In plus, accesul la fondurile structurale este conditionat de o corelare foarte buna a strategiilor cu planurile spatiale si cu cele de investitii. Miza pe care o are realizarea Planului National de Dezvoltare este foarte importanta si tocmai de aceea sustin orice actiune care contribuie la acest proiect. Sper ca si celelalte ministere implicate in elaborarea Planului National de Dezvoltare vor acorda aceeasi sustinere.

Un prim pas a fost deja facut. Un grup de specialisti lucreaza deja la formularea conceptului strategic de dezvoltare si aderare, concept care inainte de a fi definitivat va fi supus spre dezbatere asociatiilor autoritatilor locale si asociatiilor profesionale. Acest demers va fi urmat de dezvoltarea unei strategii si de elaborarea unui pachet de instrumente pentru implementare.

O astfel de abordare a dezvoltarii, prin prisma unei strategii coerente, bazata pe coeziunea sociala, economica si teritoriala, va asigura Romaniei o dezvoltare durabila care sa nu compromita sansele generatiilor viitoare.

×
Subiecte în articol: editorial dezvoltare