x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Anul inundatiilor

Anul inundatiilor

de Laszlo Borbely    |    05 Sep 2005   •   00:00

Romania nu avea o situatie prea buna la capitolul infrastructura, iar dupa aceste inundatii, multe investitii au fost compromise

Calamitatile care s-au abatut pana acum asupra tarii au produs pagube extrem de mari, iar remedierea stricaciunilor presupune un efort financiar pe masura. Acest an ar fi trebuit sa fie unul in care sa stabilim prioritati, sa continuam strategii de investitie in infrastructura, insa, din pacate, avem un an al inundatiilor, un an al reconstructiei de locuinte, drumuri, cai ferate si poduri distruse de furia apelor. Romania nu avea o situatie prea buna la capitolul infrastructura, iar dupa aceste inundatii, multe investitii au fost compromise. Guvernul a alocat pana acum mai mult de 300 de milioane de euro pentru refacerea unei parti din caile rutiere si ferate. Este o suma foarte mare care, daca nu am fi avut parte de inundatii, ar fi dus cu siguranta la dezvoltarea infrastructurii, capitol la care oricum eram deficitari.

In astfel de momente, iti dai seama cum reactioneaza comunitatea, autoritatile, cum apare spiritul de solidaritate cu cei aflati la necaz. In astfel de momente, trebuie sa-i ajutam pe cei care si-au vazut munca de o viata luata de ape. Guvernul s-a angajat la reconstructia caselor din zona Banatului, iar pentru locuintele distruse de inundatiile din iulie si august acorda materialele de constructie necesare refacerii locuintelor. Acest lucru a fost interpretat ca o diferenta facuta intre zona Banatului si cea a Moldovei si Olteniei. In aparenta, asa este. Dar atunci cand am luat decizia de a construi casele din Banat nu stiam ce va veni, nu am banuit ca atat de repede apele se vor revarsa cu o furie si mai mare in zona Moldovei si in alte regiuni. Peste 3.000 de case au cazut, iar numarul locuintelor care trebuie daramate si reconstruite este posibil sa se dubleze dupa expertizele tehnice ale Inspectoratului de Stat in constructii. Am hotarat sa dam materiale de constructie intrucat timpul ramas pana la venirea iernii este foarte scurt. Iar cu implicarea autoritatilor locale, cu asistenta tehnica oferita de minister, cu o foarte buna gospodarire a materialelor de constructie, sansele sinistratilor de a avea case pana la iarna sunt mult mai mari.

Saptamana trecuta, cand am fost la Timis, am simtit bucuria din ochii oamenilor care au intrat in casele reconstruite prin ANL, deznadejdea si nervozitatea celor care asteapta inca sa se vada din nou la casele lor, delasarea unora dintre autoritatile locale si a unor constructori care trateaza refacerea locuintelor ca pe o investitie oarecare. Motive pentru intarzierile in predarea locuintelor se pot gasi. E drept ca au fost cauze obiective si subiective care au dus la intarzierea lucrarilor. Insa acestea pot fi depasite daca exista o implicare mai mare.

Dincolo de cati bani se aloca pentru refacerea caselor, conteaza foarte mult latura umanitara. Oamenii au nevoie sa simta ca nu sunt singuri, ca vrem sa-i ajutam sincer, ca suntem alaturi de ei si ca necazul lor nu ne este indiferent. Tocmai de aceea, si constructorii ar trebui sa depaseasca ideea ca reconstructia caselor este un program ca oricare altul. Lucrarile la care s-au angajat nu sunt unele pe care sa le taraganeze la nesfarsit. Cei care au avut de suferit in urma inundatiilor au nevoie de case cat mai repede, iar constructorii, dar si autoritatile locale trebuie sa trateze acest program de reconstructie cu mult mai mult interes.

Chiar daca locuintele incep sa fie ridicate, perioada urmatoare nu va fi deloc usoara. In aproape toate zonele afectate de inundatii sunt inca amplasamente care trebuie eliberate de resturile caselor distruse. Totusi, cu mai multa bunavointa din partea comunitatii, a autoritatilor, aceste probleme se pot rezolva. Autoritatile centrale si locale, constructorii, comunitatea si nu in ultimul rand chiar oamenii afectati de inundatii trebuie sa se mobilizeze, astfel incat iarna sa-i gaseasca pe sinistrati la casele lor. Guvernul a acordat un sprijin material foarte mare, insa este nevoie ca si oamenii din zonele afectate sa dea dovada de solidaritate si sa inteleaga ca numai ajutandu-ne unii pe altii vor putea fi depasite problemele grave generate de calamitati.

×
Subiecte în articol: editorial