x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ar muri Băsescu pentru idealurile sale?

Ar muri Băsescu pentru idealurile sale?

de Razvan Barbulescu    |    30 Ian 2012   •   18:40
Ar muri Băsescu pentru idealurile sale?

Presedintele Rusiei, Medvedev, a fost intrebat de un student la jurnalism daca, in cazul unei re­volutii, ar fi pregatit sa-si asume responsabilitatile si sa accepte curajos pedeapsa cu moartea. Luat pe nepregatite, Medvedev a scaldat-o, nu se pune problema unor asemenea evenimente, dar a aruncat un raspuns de convenienta, ca principiu, zicand ca nu-i e frica de nimic. Indarjit, studentul o tinea ata, voia sa stie exact daca presedintele e prega­tit sa moara pentru idealurile sale.

In imprejurari dramatice, ru­sii au nevoie de certitudini. Si fiindca se asternuse tacerea, mo­mentul era usor penibil, studentul nu ceda si era hotarat sa moa­ra cu intrebarea in gat, Me­dvedev s-a simtit obligat sa formuleze limpede, 'sunt pregatit sa mor pentru idealurile mele'. A zis-o. Ideea e profitabila. Adeseori, sacrificiul conducatorilor, in numele unui ideal, da vigoare idealurilor nationale si forta multimii.

Si la Cotroceni, sacrificiul pentru un ideal poate fi miezul unei intrebari de asemenea anvergura. In politica nu incap sentimentele, si totusi una dintre vocile din Piata se adresa presedintelui astfel 'domnule presedinte, te inecam in iubire, o sa te iubim atat de mult, ca n-o sa mai rezisti'. Altfel formulat, dar la doi pasi de intrebarea studentului rus. Deci. Fiindca nucleul dur al protestelor din Piata nu se da dus nici la minus 20 de grade, ce ar raspunde Basescu in locul lui Medvedev? Ar fi pregatit pentru o condamnare? Ar fi in stare sa-si dea viata pentru idealurile sale? Datele din istoria recenta ne-ar duce mai degraba catre o tranzactie salvatoare, tipic roma­neas­ca: un botez, o masa la Ci­resica sau suptul la marele li­cu­rici Stalin.

Se aranjeaza. Numai tampitii trec in adormire pentru principii sau idealuri, care oricum sunt vesnice. Dupa ticalosia facuta regelui, Mircea Basescu, fratele prese­dintelui, dadea o explicatie valabila poate si in cazul nostru. Cand din senin l-a luat la suturi pe Regele Mihai (Traian Ba­ses­cu i-a reprosat Altetei Sale ca a fost sluga rusilor, ca a vandut tara etc.), Mircea Basescu de­cla­ra cu mana pe inima, aproape ca jura, ca in locul lui Mihai, fata in fata cu Stalin, Basescu i-ar fi urlat de la obraz: impusca-ma, fiara!
Asemenea lui Medvedev, Basescu e neclintit. Sacrificiile pot fi uneori utile.

×
Subiecte în articol: editorial