x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Arafat, nu vrei la UNPR? Afară!

Arafat, nu vrei la UNPR? Afară!

de Dan Constantin    |    10 Ian 2012   •   13:55

Doctorul Arafat a fost executat "in direct" de Basescu Traian dupa ce seful SMURD devenise rapid adversarul presedintelui. Care a fost parcursul de la marire si decadere al doctorului, decorat tot in direct, in fata a zeci de mii de oameni, in noaptea de Revelion, in Piata Universitatii, pe cand Basescu intra in primul an de mandat? Raed Arafat, sirian de origine, se lupta de 20 de ani sa formeze un sistem de urgenta care sa se integreze coerent in sistemul medical din Romania. Putini stiu ca, in 1991, dupa esecul de la Cluj, Arafat a fost sprijinit direct sa-si aplice ideile de ministrul Bogdan Marinescu si de secretarul de stat Emil Tomescu. Atunci l-am cunoscut pe Raed Arafat si i-am urmarit perseverenta an dupa an cu adversarii spargeii mlastinii in care se scaldau serviciile de Salvare, care, sa ne aducem aminte, isi abandonau bolnavii la colt de strada. Arafat a ajuns cu multa truda sa impuna SMURD drept cea mai sigura si cea mai serioasa institutie din Romania. O tara in care, sub regimul Basescu-Boc-Udrea, nu mai functioneaza aproape nimic, sistemul SMURD, conceput si condus de Arafat, reuseste, ca un miracol sa stea in picioare, ba chiar sa se si dezvolte!

Cu o functie ministeriala nesemnificativa – subsecretar de stat la Sanatate – Arafat si-a cladit singur, in afara partidelor, o statura de credibilitate greu de inteles pentru figurile cenusii ale Puterii. Dar si greu de suportat pentru verticalitatea lui, pentru claritatea argumentelor cu care isi sustine efortul de a face performanta intr-un domeniu intrat in vrie.

Tocmai aceste calitati i-au fost insa fatale doctorului Raed Arafat! In primul rand, el a deveni adversarul organic al "baietilor destepti" din sectorul de Sanatate, care, prin "parghia" Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, "dreneaza" aproape 5 miliarde de euro. Pentru a largi accesul grupurilor de interese la banii publici s-a conceput o noua lege a Sanatatii. Grupul Duta-Vladescu-Paunescu, instituit la Cotroceni ca o triada a raului, s-a lovit de "bariera Arafat". Ei s-au plans sefului, care a stiut cum sa actioneze. Evident, cu ticalosie.

Un prim-plan de eliminare "eleganta" viza capturarea incomodului in zona politica, inregimentarea lui in UNPR, partidul compromisilor, care ar fi primit astfel si un galon de onorabilitate si suprafata. Arafat era destinat sa-i fie adversar lui Sorin Oprescu in alegerile din 2012 la Capitala, unde frontul portocaliu nu gaseste candidat valabil. Dar planul a esuat in fasa, pentru ca Arafat a respins inregimentarea politica, si "capcana" a ramas goala.

S-a trecut atunci la planul B, eliminarea in forta a celui care bloca legea dijmuirii Sanatatii. Sarcina celor trei "complotisti" a preluat-o chiar Basescu in momentul in care a fost informat despre refuzul lui Arafat. A trecut la atac in prag de Craciun, in 21 decembrie, pe toate canalele postului public de televiziune. Seful SMURD era numit adversarul noului, un retrograd care blocheaza reforma in Sanatate. Arafat nu a inteles sa plece imediat, a ales sa-si expuna punctul de vedere luni seara, la un post de stiri. Basescu a intervenit brutal in dezbatere, l-a invitat "in direct" la demisie.

Avea Arafat de ales? A plecat prin demisie, depusa la cateva ore dupa disputa cu seful statului. A facut-o dand insa in vileag motivele pentru care el a devenit indezirabil in sistem. Dar a refuzat orice referire la politica. Adica la oferta de a intra in jocurile regizate de Cotroceni pentru Primaria Capitalei.

Basescu a obtinut o victorie grea in "opera" de comercializare a unui serviciu public, vizata prin noua lege a Sanatatii. "Banda celor trei" a ramas pe podium si va "capta" semnalele de modernizare a Sanatatii, cifra de afaceri estimata drept profit prin plecarea lui Arafat fiind apreciata la cateva sute de milioane de euro, cascaval disponibil pentru corbii sistemului. Cand orasele vor fi brazdate de sirenele Salvarilor vom sti si pentru ce buzunare s-a batut Basescu si a lui ceata. Sa-i urmarim pe Duta, Paunescu si Vladescu, precis ii vom gasi pe traseu. Cihodaru este doar un fraier gasit (la UNPR) sa tina loc de Arafat. Asa era si nechezolul pe vremuri, pus in ceasca pe post de cafea.

Executia lui Raed Arafat arata ca regimul sacrifica totul de dragul banilor, ca si-a piedut nu numai rusinea, dar si directia. Cine trimite Salvarile la Cotroceni?

×