x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Atacuri iresponsabile

Atacuri iresponsabile

de Ion Cristoiu    |    17 Iul 2006   •   00:00
Atacuri iresponsabile

Finele saptamanii trecute a facut sa se consemneze un nou episod in conflictul dintre Monica Macovei si Consiliul Superior al Magistraturii.
Un conflict declansat de ministrul PD-ist al Justitiei din clipa cand s-a instalat intr-unul din cele mai importante fotolii ale actualei guvernari.
Si nu intamplator.
Conflictul se inscrie in contextul mai larg al razboiului pe care-l duce fostul procuror ceausist cu Justitia si, evident, cu democratia din Romania. Consiliul Superior al Magistraturii e o institutie cucerita cu greu de statul de drept din postdecembrism. Prin trasaturile si prerogativele sale, Consiliul Superior al Magistraturii are menirea de a apara independenta justitiei de stradaniile de control politic depuse de 16 ani incoace de ministrii politici ai Justitiei.
In acest context, razboiul cu Monica Macovei era inevitabil.

Ministrul PD-ist al Justitiei e cel mai inversunat ministru postdecembrist in eforturile de a transforma Justitia intr-o simpla anexa a politicului. In contextul acestor stradanii, Monica Macovei (puternic sprijinita de un alt personaj caruia ii sta in gat tot ce democratia legitimeaza drept independent - de la presa pana la parlament - , Traian Basescu) a manevrat in asa fel incat Consiliului Superior al Magistraturii sa-i fie luat dreptul de a-i desemna pe procurorul general si pe procurorul-sef al DNA. S-a ajuns astfel la o situatie incredibila: lupta impotriva coruptiei s-a transformat intr-o rafuiala a cuplului Traian Basescu - Monica Macovei cu adversarii personali, nici macar politici. Soarta celor doi stabi de la Parchetul General si de la DNA depinde exclusiv de ministrul Justitiei. Cum sa nu asculte toti procurorii de Monica Macovei?

Punerea sub calcai a procurorilor nu putea fi o satisfactie suficienta pentru un personaj minat de tentatia autoritarismului. Din nefericire pentru Monica Macovei, Constitutia da judecatorilor dreptul de a se pronunta potrivit legii si nu potrivit indicatiilor primite de la ministrul Justitiei. Asa se explica faptul ca judecatorii au stricat multe dintre jocurile ticluite de Monica Macovei prin intermediul celor ce depind de ea: procurorii.
Furioasa ca in domeniul peste care se crede un soi de Ana Pauker a ramas o felie care n-o asculta, Monica Macovei a pornit un razboi si cu judecatorii. De un an si jumatate asistam astfel la un paradox: ministrul Justitiei e adversarul cel mai crunt afisat al Justitiei. Sprijinita de presa patronilor puscariabili, Monica Macovei s-a straduit din rasputeri sa afecteze credibilitatea judecatorilor.
N-a fost singura in aceasta actiune eminamente iresponsabila. A secondat-o, cand n-a precedat-o, Traian Basescu.

Actiune eminamente iresponsabila, deoarece intr-o societate atat de neincrezatoare cu tot ce apartine statului de drept, Justitia are nevoie de sprijinul celor alesi sau desemnati tocmai sa apere institutiile fundamentale ale statului de drept. Sigur, sunt si lucruri rele in Justitia noastra: de la coruptie pana la slaba pregatire profesionala. Ca si in cazul altor institutii ale statului de drept, nu in asta consta nota de esenta a Justitiei de azi.
Dar chiar daca ponderea lucrurilor rele ar fi insemnata, omul de stat n-are voie sa-si transforme mandatul intr-o continua si agresiva denuntare a acestora ca fiind definitorie pentru intregul corp al magistratilor. Un numar urias de romani a avut sau are un contact cu judecatorii. Prin natura sentintei, jumatate din ei primesc o sentinta favorabila si jumatate o sentinta nefavorabila. Ultima categorie nu va admite nici in ruptul capului ca judecatorul a fost corect. Sentinta nefavorabila e interpretata ca efect al coruptiei, al influentei politice, al nepregatirii profesionale. Acesti cetateni gasesc confirmarea si intarirea propriei suspiciuni in atacurile lansate de Traian Basescu si Monica Macovei la adresa judecatorilor.

La finele inevitabil al actualei Puteri vom constata ca a fost distrusa nu numai economia, nu numai administratia, dar si Justitia. Si, prin aceasta, si Democratia.

×
Subiecte în articol: editorial macovei justiţiei monica