x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Balcanii, uitati de Uniunea Europeana

Balcanii, uitati de Uniunea Europeana

de Vasile Leca    |    06 Iun 2015   •   07:38

Karen S.Smith scria in volumul Politica externa a Uniunii Europene ca : “ Razboaiele din Iugoslavia a facut evidente severele deficiente ale UE in a trata conflictele violente “ .In Balcani, s-a simtit acest aspect, dupa inceputul destramarii fostei Iugoslavii, cand noile state aparute pe harta fostului spatiu jugoslav au primit numai promisiuni. Analistii le-au considerat drept rezultate ale disensiunilor interne,imposibilitatii coordonarii statelor membre si ceea ce a fost mai grav, intereselor diverse.

Explicatia faptului ca Politica Externa si de Securitate Comuna se afla in curs de elaborare in perioada respectiva , nu a fost validata de evenimentele ce au urmat. Balcanii aveau nevoie dupa caderea comunismului de un “mini plan Marshal “ pentru o evolutie care sa de-a stabilitate Europei . Nu s-a realizat asa ceva pentru ca proiectul european avea o alta orientare si nu urmarea aspiratiile balcanice.

Dupa aproape un sfert de secol, Balcanii reamintesc Europei despre timpurile trecute si despre neputinta unui continent de a face fata provocarilor actuale .

Conflictul recent din Macedonia soldat cu victime, readuce in atentie faptul ca zona este departe de a fi stabila si in orice moment violentele pot sa apara. Situatia actuala din Balcani, este marcata de aventura ruseasca din Ucraina de nationalismului in crestere , frustarea economice tot mai evidenta si de dezamagirea privind progresul aderarii la Uniunea Europeana .

Spectrul haosului a devenit varianta a celor care traiesc , inca , in lumea butoiului de pulbere .Pe harta regiunii au inceput sa apara o serie de tendinte deosbite ,periculoase care se pregatesc pentru intalnirea cu Occidentul.Prin tendinte, se poate intelege islamismul, in diverse forme ,care incearca sa se consolideze in tari predominant musulman , precum Albania, Bosnia , Kosovo , Macedonia.

Cum priveste Uniunea Europeana asemenea situatie ? Simplu, cu indeferenta , valul extinderii a trecut iar pentru consolidarea ideii presedintele Comisiei Europene ,Jean Claude Juncker afisa la summitul de la Riga, zambetul unei Uniuni ocupate cu alte probleme decat cele legate de integrarea balcanica.

Ceea ce este grav este faptul ca startegii de la Burexelles nu inteleg s-au nu vor sa acorde atentia necesara pericolului aparut prin miscarile actuale ale islamului fundamentalist . Islamul european nu mai este un vis ci o realitate care se pozitioneaza in raport cu statele laice tocmai pentru a devenii o forta serioasa de contrapunere.

Fluxurile migratiei din Orientul Apropiat si Mijlociu. alaturat celor din Balcani , se consolideaza spre Occidentul bogat care priveste cu indiferenta ce se va intampla maine.

Ceea ce se intampla acum in Bosnia,Kosovo si in mod deosebit in Macedonia sunt probleme din ce in ce mai complicate care pot devenii greu de depasit pentru intreaga regiune . Influenta crescanda a Rusiei alaturat miscarilor islamului sunt factori de reaprindere a butoiului cu pulbere al Europei in Balcani . SUA si Uniunea Europeana au “ din pacate “ alte probleme , acum.
 

×