x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băncile finanţează furtul, în dauna caselor

Băncile finanţează furtul, în dauna caselor

de Ionuț Bălan    |    21 Mar 2012   •   15:43

Presedintele Bursei a declarat intr-un interviu acordat revistei Finantistii ca 'dobanda in valuta la creditele «Prima Casa» se situeaza sub dobanda la care se finanteaza statul roman pe pietele internationale'. Iar publicatia a verificat informatia. Dobanzile la obligatiunile suverane in dolari se situeaza la 6,5% – ceea ce echivaleaza cu 7,5% in euro –, comparativ cu 5% la imprumuturile 'Prima Casa'. Riscul e mai redus la bondurile statului, pentru ca au maturitate la 10 ani, fata de 20 la creditele 'Prima Casa'. Si, nu in ultimul rand, cu titlurile de stat – inclusiv cele denominate in dolari – pot fi procurate lichiditati de la banca centrala, pe cand imprumuturile 'Prima Casa' nu sunt acceptate la refinantare.

E limpede ca pentru o banca e mai profitabil sa finanteze deficitul bugetar decat achizitia de locuinte, asa cum sugereaza presedintele Bursei, dar ceea ce se poate adauga este ca bugetul statului e principala sursa de furt pentru politicieni, si de asta beneficiaza de conditii mai avantajoase finantatorii. Cu alte cuvinte, intre a finanta furtul politicienilor si a credita o necesitate reala – achizitia de imobile – e prioritara finantarea deficitului bugetar, in dauna deficitului de locuinte.

Sigur, Finantistii au dreptate, Programul 'Prima Casa' este tot o decizie politica. Oamenii politici au dorit sa conserve pretul activelor, sa blocheze putinele economisiri ale romanilor in investitii imobiliare pe termen lung, cand in criza era nevoie de o piata lichida a garantiilor imobiliare si de alimentarea cu resurse a serviciilor, care invart repede banii si creeaza locuri de munca. Ei au incercat sa tina sus pretul imobilelor, pentru ca ei si clientii lor si-au plasat banii in case si terenuri. Se vede insa ca, daca titlurile de stat care finanteaza bugetul beneficiaza de conditii mai avantajoase decat creditele prin care se incearca sa se evite deprecierea averii, politicienii si-au dat seama ca cel mai bun mod de a-si conserva bogatia este sa acumuleze in continuare. Asta chiar daca aceia de la care iau taxe si le subremunereaza economisirile sunt din ce in ce mai saraci si cumpara din economia subterana.

De fapt, economia informala este singura sansa de supravietuire in fata 'ofensivei' fiscale, dupa cum remarca chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Si vazand ca le scad vanzarile din economia la vedere, marile companii internationale procedeaza la reducerea liniilor de finantare puse la dispozitia subsidiarelor din Romania, ceea ce creste presiunea pe cursul de schimb. Numai ca politicienii, in loc sa tina cont de avertismentul tras de virarea consumului 'la negru' si sa relaxeze fiscalitatea, ei incearca sa-i vina de hac economiei subterane cu controale si amenzi. Din pacate, dupa ce vor scoate la suprafata activitatile ce fac obiectul descinderilor, vor observa ca ele nu se mai presteaza. Ceea ce va dovedi ca incercarea de a te imbogati din falimente si somaj e doar o batuta pe locul de veci.

×