x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bani pentru cei de-acasa

Bani pentru cei de-acasa

de Adrian Vasilescu    |    28 Noi 2005   •   00:00

De ce pleaca romanii sa-si caute de lucru prin alte zari? Din multe motive. Dar in primul rand fiindca nu gasesc de lucru aici. Sau fiindca nu sunt bine platiti.

Cam 3 miliarde de euro. Bani, nu gluma. Banii trimisi acasa, in acest an, de romanii calatori prin lume.

Prin anii ’70, auzeam vorbindu-se prin diferite cercuri de la noi, citeam prin presa straina ca, in fosta Iugoslavie, Tito isi lasa compatriotii sa colinde lumea in cautare de lucru. De acolo, ei trimiteau bani acasa. Si iata cum fosta Iugoslavie facuse rost de o importanta sursa de venit. Iugoslavia o avea, noi n-o aveam.

Dupa decembrie ’89, au fost deschise si la noi granitele. Iar dupa ce ne-am apropiat mai mult de Uniunea Europeana si de momentul integrarii, a crescut numarul romanilor ce pleaca in lume sa-si caute de lucru. Fara sa mai fim socati, ca altadata, ca gestul lor n-ar fi tocmai patriotic. Dimpotriva, il socotim patriotic. Fiindca trimit bani acasa.

De altfel, in istorie, incepand cu Grecia Antica, numeroase tari, dintre cele ce au intampinat dificultati in a-si plasa integral forta de munca pe piata interna, au gasit o alternativa eficienta la somaj: exportul de forta de munca. Nici astazi aceasta alternativa nu a fost abandonata. Dimpotriva, lucrurile au evoluat. In Uniunea Europeana, bunaoara, a fost instituita libera circulatie a marfurilor, a banilor si a persoanelor. Forta de munca a capatat asadar bilet de libera trecere dintr-o tara in alta, in cautarea celui mai bun plasament.

Economia Romaniei sufera de surplus de forta de munca in companiile statului. Fara indoiala ca exportul de forta de munca se dovedeste a fi o solutie buna. Din nefericire insa barierele au fost ridicate doar partial pentru lucratorii romani. Campurile de capsuni din Spania, santierele de constructii din Israel si din alte cateva tari, spitalele din Germania, unde cererea de asistente medicale e in crestere, companiile specializate in informatica din Canada, Statele Unite si Germania au adunat foarte multi romani. In general, se cauta fie creiere, fie oameni buni pentru munci grele.

Dreptul castigat de romani incepand cu 1 ianuarie 2002, de a circula fara vize, a schimbat mult lucrurile. Chiar daca romanii sunt nevoiti sa se reintoarca in tara dupa cel mult 90 de zile, timp in care nu pot contracta angajamente de munca. In jur de doua milioane de romani calatoresc prin lume.

De ce pleaca romanii sa-si caute de lucru prin alte zari? Din multe motive. Dar in primul rand fiindca nu gasesc de lucru aici. Sau fiindca nu sunt bine platiti.

Ce-i lipseste Romaniei de nu-si plateste bine oamenii? In primul rand, intelegerea adevarului ca rezultatele economice se masoara in bani adevarati si nu in arierate sau in productie stocata. In economiile tarilor dezvoltate, fiecare secunda se masoara in bani adevarati: cat s-a incasat, cat s-a cheltuit, ce profit s-a realizat. Fiecare decizie se evalueaza in bani reali: cat este costul si cat va fi castigul. La noi, in schimb, se produc mai putini bani... decat se consuma.

Unde vom ajunge? Alternativa nu exista: nu creste productia, n-au cum sa creasca cheltuielile. Atat la nivelul intreprinderilor, cat si la nivelul intregii economii. A sustine intreprinderile care produc pierderi, daca ele nici macar nu-si compenseaza lipsa de eficienta cu performante tehnice, nu-i deloc o dovada de intelepciune.
×
Subiecte în articol: editorial bani