x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bani prea multi sau munca prea putina?

Bani prea multi sau munca prea putina?

de Ionuț Bălan    |    07 Sep 2006   •   00:00
Bani prea multi sau munca prea putina?

O parte din infinit e egala cu infinitul. Adevarul insa este limitat. De diferite interese.

Theodor Stolojan a devenit monetarist. Ca la carte: zice ca BNR ar fi singura care trebuie sa traga pentru dezinflatie. Ca "pe termen lung, cand lucrezi cu bani de hartie sau de plastic, responsabilul de inflatie este cel care tipareste banii". De aici rezulta ca Stolojan ii da dreptate lui Milton Friedman: inflatia este oriunde si oricand un fenomen monetar.

Iata o veste buna, un keynesianist mai putin. Totusi, domnule consilier prezidential si fost prim-ministru tehnocrat, nu e prea corect sa aruncati pisica inflatiei in curtea Bancii Nationale, fara a aminti nimic despre responsabilitatea Guvernului. Mai ales ca in cartile prietenoase monetaristilor, dupa ce se spune ca politica monetara este cea care raspunde de stabilitatea preturilor, urmeaza un mare DAR: ... dar nici o politica monetara din lume nu poate asigura stabilitatea daca sunt angajate cheltuieli bugetare fara acoperire. Iar pe acelea nu le face BNR.

Da, inflatia este un fenomen monetar - o masa baneasca in exces - , dar numai ca efect si ca mod de calcul. Cauzele n-au cine stie ce legatura cu politica monetara. Poate ca romanii ar trebui sa munceasca o jumatate de ora in plus fiecare sau sa ia un salariu mai mic; ori utilajele sa fie mai performante, conducatorii de companii sa nu fie oameni de incredere ai politicienilor, ci manageri, numarul bugetarilor sa nu creasca daca numarul de lucratori direct productivi scade. Cum insa deficitul de minute lucrate de salariati, cel de productivitate al masinilor si lipsa de capacitate manageriala a antreprenorilor si guvernantilor nu pot fi aduse usor la un numitor comun, se recurge la bani - instrumentul cu cel mai mare grad de standardizare.

Si aici s-ar putea adauga si ca tintirea inflatiei - cea care arunca problema dinamicii preturilor exclusiv in ograda bancii centrale - se limiteaza la gestionarea inflatiei ca indice, dar nu trateaza boala. De fapt, banca centrala nici n-a facut dezinflatie - lipsa de performanta e aceeasi! - , ci doar a ascuns inflatia cu ajutorul aprecierii monedei nationale. Dezechilibrul urmeaza sa se simta din nou atunci cand vor pleca banii care au permis intarirea leului. In timpul acesta, Guvernul ar fi trebuit sa profite de ragaz si sa reformeze mecanismul economic care merge in hopuri. Din nefericire, cel care gestioneaza economia e ocupat cu altceva: cu impartirea de privilegii de grup (subventii si administrarea preturilor) si cu obtinerea de crestere economica pe seama taxarii veniturilor populatiei. Astfel se explica si de ce impozitele nete pe produs (TVA, accize minus subventii) au ajuns sa reprezinte un factor de crestere a PIB mai important decat industria.

Asadar, domnule Stolojan, a da vina doar pe BNR pentru inflatie si a aminti sibilinic ca rectificarea bugetara inseamna infrangerea democratiei in economie fac ca mesajul transmis sa fie alterat. Poate ca ati vrut sa ziceti ca inflatia nu trebuie stavilita prin reguli prestabilite, ci trebuie sa fie o rezultanta a administrarii economiei, fiindca piata (si nu bugetul) este singurul mecanism care aloca resursele in conformitate cu realitatea.

Dar daca n-ati spus-o clar, poate ca ati vorbit ca viitor premier care stie ca nici Guvernul sau n-o sa faca mare branza cu reforma. Stiti bine ca independenta bancii centrale nu este decat operationala - dupa ce negociaza o tinta de inflatie cu Executivul, ea are numai libertatea sa-si aleaga instrumentarul. Adica, dupa ce responsabilii cu gestionarea economiei nu fac nimic ca sa elimine cauzele lipsei de performanta, ii dau BNR "independenta" sa ascunda realitatea cu ajutorul cursului de schimb - chiar daca asta nu e dezinflatie, ci doar o ascundere a inflatiei. O stiti bine, dar o spuneti prost.
×
Subiecte în articol: editorial