x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Basescu, infrant de PD?!

Basescu, infrant de PD?!

de Ion Cristoiu    |    24 Ian 2007   •   00:00
Basescu, infrant de PD?!

Sinteza unica de telenovela scrisa de Caragiale si roman politist iscalit de Haralamb Zinca, Afacerea Biletelului roz a avut si trei mari momente de suspans:...

Sinteza unica de telenovela scrisa de Caragiale si roman politist iscalit de Haralamb Zinca, Afacerea Biletelului roz a avut si trei mari momente de suspans:
1) Ce va face presedintele dupa dezvaluirile Elenei Udrea?
2) Ce va face PD dupa interventia in forta a presedintelui?
3) Ce va face presedintele dupa decizia PD de a ramane la guvernare?

Primul moment de suspans si-a avut explicatia in prestatia lui Traian Basescu. Unei confirmari (vineri, 12 ianuarie 2007, a doua zi dupa aparitia Elenei Udrea la "Sinteza zilei" de la Antena 3) cu jumatate de gura, lasand impresia unei prinderi pe picior gresit, Traian Basescu a intrat in silentio stampa. Timp de sase zile, dinspre domnia sa n-a venit nici un semn in chestiunea Biletelului. In atari conditii, era mai mult decat normal ca opinia publica sa astepte deznodamantul cu o atatare impinsa pana la paroxism de zvonurile contradictorii vehiculate de presa. Toate sugerand insa ca documentul exista si ca el va fi dat publicitatii.

Al doilea moment de suspans si-a avut resorturile in felul aparte al interventiei lui Traian Basescu. Presedintele, excelent actor mediatic, avea la dispozitie numeroase solutii de traversare a afacerii. Putea sa anunte ca, fiind vorba despre un biletel strict privat, i l-a trimis in plic premierului, lasand la latitudinea acestuia daca sa-l dea sau nu publicitatii. Putea sa se refere la el in treacat, fie pe parcursul calatoriilor in jurul tarii, fie la aeroport, la intoarcerea din Serbia, asa cum a mai facut in cazul telefonului dat de premier Procurorului General. La fel de bine, Biletelul putea fi invocat in treacat, ca un apendice lipsit de importanta, in Declaratia de presa de la Cotroceni despre situatia din RP Moldova.

Presedintele a ales o alta cale. Oarecum surprinzator prin raportare la importanta documentului. A consacrat scandalului partea cea mai importanta a unei Declaratii de presa facute in direct de la Palatul Cotroceni. Depasind asteptarile, domnia sa nu s-a rezumat la transarea afacerii, ci a lansat cel mai grav atac de pana acum la adresa premierului Tariceanu, acuzandu-l public de portdrapel al unor grupuri de interese, de incalcare a Programului Aliantei, proclamand solemn despartirea politica. Lasat in plan secund, ba chiar escamotat, Biletelul nu justifica momentul creat de Traian Basescu. A aparut limpede ca textul anodin, lesne interpretabil, s-a transformat intr-un pretext de creare a unui moment politic de rascruce: proclamarea oficiala a divortului de partenerul de campanie electorala.

Nu mai e un secret ca Partidul Democrat e o simpla anexa a Cotroceniului. Cei doi ani de mandat prezidential au evidentiat numeroase momente in care Partidul Democrat s-a manifestat ca o formatiune condusa de o mana de fier, in dispretul Constitutiei de catre insusi seful statului.

Momentul de miercuri, 17 ianuarie 2007, nu putea avea decat o concluzie pentru PD:
Sa anunte iesirea PD din Alianta si de la guvernare.
Explicabila astfel asteptarea care a urmat momentului de la Cotroceni. Sporita la maximum si de reactia lui Calin Popescu Tariceanu: acuzatiile aduse presedintelui la "Sinteza zilei" din 17 ianuarie 2007, lansarea Biletelului Alro, demiterea lui Bodu.
Cum a raspuns PD?
Incredibil de palid!
Nu numai ca formatiunea n-a anuntat iesirea de la guvernare, cum ar fi fost logic, dar mai grav, a evitat atacarea violenta a PNL.
Politicieni, jurnalisti, simpli cetateni trag iute o concluzie:
Traian Basescu se confrunta cu o rebeliune din partea Partidului Democrat!
Cunoscatorii realitatilor dambovitene surad neincrezatori.

Cum sa-si permita un partid gestul sinucigas de a-si rupe firele care-l leaga de generatorul de capital electoral?
Li se spulbera scepticismul in clipa cand presa e inundata de relatari (din surse!) potrivit carora Traian Basescu se sufoca de furie ca PD nu-l asculta, ca i-a chemat pe liderii PD la Cotroceni si le-a facut o scena, ca liderii PD i-au sarit in cap Elenei Udrea etc. etc.
Curat telenovela!
O telenovela scrisa de Caragiale.
De indata, miresele lui Hristos din presa si de pe la televiziuni se pun pe bocit.
Bocesc de li se zguduie sutienele.
Saracul Traian Basescu! Cum a fost el tradat de toti! Cum a ramas el singur pe lume! Singur, fata in fata cu Balaurul coruptiei!
Vai! Vai!
22 ianuarie 2007. Interviu cu Traian Basescu pe postul public. Fara probleme pentru domnia sa. TVR a fost, este si va ramane cabinetul de masaj al celor aflati la putere. Moderatoarea nu ridica nici ea probleme. Se numeste doar Rodica Culcer.

Traian Basescu nu da inapoi nici macar cu un milimetru de la explicatiile date la Cotroceni afacerii Biletelului. Nu numai ca reia acuzatiile aduse lui Calin Popescu Tariceanu de decredibilizare a Aliantei, dar, mai mult, semnifica prestatia PNL de pana acum drept o incalcare inadmisibila a Programului antisistem ticalosit cu care Alianta a castigat alegerile.
Prima concluzie logica:
PD are drept partener de Alianta si de guvernare un ticalos.
A doua concluzie logica:
PD trebuie somat sa iasa din Alianta si de la guvernare!
Sau macar criticat, pentru ca sacrifica principiile de dragul ramanerii la ciolan.
Contrar logicii, Traian Basescu nu numai ca nu critica PD, pentru ca n-a iesit de la guvernare, dupa discursul de la Cotroceni, dupa razboiul declarat de premier, dupa demiterea lui Sebastian Bodu, dar, mai mult, cere public PD sa ramana in Alianta si la guvernare.
Politicieni, jurnalisti se precipita asupra unei concluzii de telenovela: Traian Basescu a fost infrant!
Mai sa fie!
Traian Basescu, infrant de PD?!

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial guvernare