De o saptamana, de cand si-a vazut - dupa o lupta crancena, dusa cu mijloace nepermise si nedemocratice, fabricate in laboratorul in care sfetnicii Xstein, Ystein si Zstein au lucrat cu spor, iar comandourile portocalii au lansat diversiune dupa diversiune - pielea zdrentuita, dar salvata, pana mai ieri suspendatul presedinte Basescu tace acum. Desi toata lumea se astepta sa se catere pe gardul Cotroceniului si sa-si trambiteze victoria ca un cocos. Unii zic ca tace, pentru ca asa i-ar fi zis emisarul lui Hillary Clinton, Philip Gordon, sa fie mai discret, sa nu se mai dea in stamba zi de zi, ca un mahalagiu. Altii cred naivi ca e prea ocupat cu nunta mezinei - desi de asta s-a ocupat RAAPPS, care a reziliat contractele altor doua nunti, sa se simta bine Stapanul si ai lui. Ca doar o data se marita gogosica tatei, iar el abia asteapta un nepot, sa-l plimbe prin Herastrau si sa lase naibii presedintia. Nici una, nici alta.
Traian Basescu s-a intors la Cotroceni mai plin de ura ca oricand si numai el stie cum isi mai tine veninul si pofta de razbunare in gusa, punandu-si tutarii din PDL sa imprastie false mesaje de pace si de coabitare. Basme bune, vorba lui Arghezi, de adormit Mitzura. Pentru ca orice politician lucid si mai ales copresedintii USL trebuie sa vada ca, de fapt, Basescu pregateste o revansa rapida si ucigatoare. Cu scopul de a-si proteja camarila in fata acuzelor de jaf si a proceselor penale care se prefigureaza, dar si manat de o cumplita sete de putere proprie.
Deja pedelistii misuna in cautarea unor aliati pentru a-si incropi, prin racolari in care sunt specialisti, o noua majoritate parlamentara. Sperand ca astfel, printr-o motiune de cenzura despre care se zice ca ar dori-o chiar la inceputul sesiunii de toamna, sa doboare Guvernul Ponta. Varianta nu e doar plauzibila, e aproape probabila. Ce aliati ar putea PDL cumpara sau santaja? UDMR e clar ca, la ordinul lui Orban Viktor - premierul ungar care nu l-a deranjat pe Barroso ca se amesteca grosolan in jocul politic intern dintr-o alta tara membra a UE - se va inregimenta neindoielnic in gasca basista, mai ales ca i se vantura de catre DNA si niste dosare de coruptie. Sunt, insa, de urmarit mai ales miscarile UNPR care, in ultimele saptamani, nu mai prea pare atat de atasata protocolului semnat cu USL, ci dimpotriva. Este posibil ca liderilor formatiunii sa li se fi facut de catre Basescu si PDL promisiuni cu carul, daca ar sprijini revenirea mareei portocalii. Mai de crezut e insa ca si in cazul acestei formatiuni functioneaza santajul, in sertarele aleceiasi DNA adunandu-se si stand in asteptare destule si grele dosare ale unor fruntatasi uneperisti. Lucru valabil si in situatia unor parlamentari independenti, ca si, dupa cum sustin surse avizate, in privinta unor deputati ai Minoritatilor. Probabil ca in aceste zile conducerile formatiunilor respective fac tot felul de calcule. Cat de solide si de amenintatoare sunt presiunile venite dinspre Cotroceni si PDL, ca sa schimbe rapid macazul, chiar cu riscul ca, la alegerile din 2 decembrie, electoratul sa-i sanctioneze sever?
Cum va reactiona USL, care, sa nu uitam, si-a permis luxul ca, la alegerile locale, sa lase sa-i plece la post in teritoriu 18 parlamentari? Ramane de vazut. Exista o certitudine, insa. Incepe o lupta politica pe viata si pe moarte, pe langa care aceea a referendumului n-a fost mare lucru. Liderii USL, structurile lor din teritoriu nu mai prea au timp nici de concedii, nici de discursuri de dragul discursurilor, ci au de intrat rapid in transee. Daca vor sa ramana la putere, iar nu sa dezamageasca o populatie, un electorat care inca ii acorda atat de mult credit si caruia i-a promis ca il scapa de haita portocalie si ca va readuce tara pe fagasul unei evolutii economice si democratice normale.