Virgil Stanescu este unul dintre numele confiscate frumos de intamplarile baschetului. Biografia sa de jucator este aproape completa si ii confirma corect statura. A adunat experiente profitabile in Romania si in America, in Rusia si in Germania, in Turcia si in Belgia. A mai jucat si prin Italia, iar acum, la 34 de ani, ar avea dreptul sa leneveasca egoist spre un final de cariera confortabil. Dar performanta si mediocritatea nu-si impart niciodata locuri comune. Virgil Stanescu continua sa se raporteze analitic la reusitele si nereusitele sale sportive, incercand sa corecteze in beneficiul altora, in beneficiul unor cariere neincepute sau abia banuite, restantele reprosabile din propria cariera. Materializarea acestei generoase intentii a capatat contur prin organizarea unui camp in cadrul caruia, timp de o saptamana, aspirantii la o cariera sportiva au ocazia sa se familiarizeze cu lumea baschetului traind in imediata vecinatate a unor modele, altfel intangibile. "Basquareball" se afla deja la a patra editie si debuteaza astazi la Bucuresti.
Investitiile, materiale si de suflet, presupuse de organizarea Basquareball au justificare simpla in opinia lui Virgil Stanescu si a prietenilor care-i sunt alaturi. Virgil spune ca aceasta nu este decat confirmarea faptului ca ei au inteles comportamentul care defineste corect baschetul si ca, in consecinta, au obligatia de a da inapoi acestui sport imprumuturile contractate la debutul lor in cariera. Nici obiectivele pe care si le propune Virgil Stanescu si compania nu sunt straine de amintirea debutului. Antrenorii din baschet, oricat de iscusiti ar fi ei, au comunicare doar profesionala cu sportivul incepator. In cadrul unui camp, in schimb, dispare orice bariera a comunicarii. Modelele sunt pe teren si in acelasi joc cu aspirantii. Sunt aproape, foarte aproape, imaginea si fapta lor inlocuind predica uneori prea didactica. Filozofia baschetului nu mai este doar prelegere care plictiseste de obicei copilaria. Devine un altceva pe care-l inveti practicand lejer, prieteneste chiar. Dupa o saptamana petrecuta in camp copiii pot afla, fara suparare, in ce relatie se afla idealurile lor cu sansa reala a implinirii prin sport.
Basquareball este o nebunie frumoasa a lui Virgil Stanescu si a prietenilor sai. Este o initiativa care nu cheltuieste interese meschine, o initiativa care nu afiseaza de nici un fel arogante tembele. Dar discretia in care se consuma evenimentul nu dauneaza grav scopului propus. Dimpotriva! Confirma faptul ca cei care au ajuns la Basquareball nu sunt niste rataciti. Ei stiu de ce au plecat de acasa.