x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Batalie politica pentru beneficii economice

Batalie politica pentru beneficii economice

de Gabriela Vranceanu Firea    |    23 Iun 2006   •   00:00
Batalie politica pentru beneficii economice

Senatul a aprobat un amendament la Codul Fiscal, potrivit caruia companiile vor putea beneficia de scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit. Modificarea, propusa de Partidul Conservator, a fost adoptata cu 48 de voturi pentru, 22 impotriva si doua abtineri. Porivit declaratiilor din finalul votului, aceasta initiativa a fost votata de senatori PNL, PD, PSD, PRM si chiar UDMR. Voturi impotriva au venit din partea unor liberali. Practic, toti agentii economici, indiferent de masura in care vor sa-si reinvesteasca profitul, o vor putea face fara a fi impozitati cu 16%, cum dorea Guvernul. Cu toate acestea, din cate se pare, Executivul nu va renunta la intentiile sale. Ministerul Finantelor isi mentine punctul de vedere, respectiv profitul reinvestit trebuie impozitat cu 16%.

Deoarece proiectul va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor - camera decizionala - reprezentantii conservatorilor spun ca PC va sustine pana la capat aceste doua initiative privind profitul reinvestit si impozitarea microintreprinderilor cu 1,5% si nu cu 16%.

Votul din Senat este motiv de bucurie pentru intreprinzatori si de suparare pentru reprezentantii Guvernului, in special din partea liberala. Punctual, pe acest subiect, liberalii s-au simtit izolati. Practic, tot spectrul politic a votat in favoarea aceste initiative, mai putin unii parlamentari PNL.

Pana si PSD-ul, considerat retrograd de unii politicieni din Alianta, de asemenea pana si PRM-ul, considerat antieuropean, tot de unii lideri ai Aliantei, au dovedit mai multa maturitate economica, dand un vot politic, in favoarea unei masuri care va sprijini mediul de afaceri. Cel care brusc devine interesant, in campania electorala, cand partidele au nevoie de bani, sau cand vin delegatii straine in tara noastra, sa ne laudam cu realizarile businessman-ilor autohtoni.

E adevarat ca oameni de afaceri sunt pe la toate partidele. Patronii, dornici de afirmare politica, nu s-au indreptat doar catre partide considerate la dreapta esichierului politic, ci si catre PRM si UDMR. In PSD, mai ales, exista chiar un cult al afacerilor, un numar mare de baroni locali provenind din randurile acestui partid. Nu este de inteles totusi atitudinea liberalilor, cei care ar trebui sa fie primii care sa inlesneasca activitatea mediului de afaceri si sa mai slabeasca chingile fiscalitatii. Si aici, partenerii din alianta - democratii lui Basescu, pardon, Boc! - au jucat cartea apropierii de electorat. Chiar daca e vorba despre patroni, care insa creeaza locuri de munca, intre 5 si 15, sau sute, mii de locuri de munca. Cateodata e bun si populismul, daca are fata umana - vorba domnului Iliescu - decat un capitalism rapace, fara strategii pe termen scurt si viziuni pe termen lung.

Dupa opinia unor liberali, din cauza ca nu avem bani, ar trebui sa punem streangul de gat economiei, sa turnam benzina pe ea (de la Petrom-OMV sau Rompetrol?) si sa-i dam foc. Oricum, nu mai e buna de nimic, de ce sa ne mai incurce? Numai ca asta este masura care necesita doar patru clase primare... Pe cand noi avem pretentia ca ne conduc niste ministri isteti, cu scoli si seminarii prin America, in stare sa inventeze si alte masuri, decat cele care tin de domeniul literaturii absurdului...
×
Subiecte în articol: editorial