x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Becaliada primăverii

Becaliada primăverii

de Victor Ciutacu    |    12 Mai 2008   •   00:00
Becaliada primăverii

PAPORNIŢA CU ÎNŢELEPCIUNI
"Într-o Românie pauperă şi umilită continuu 19 ani de toţi parveniţii interminabilei tranziţii, majoritatea populaţiei îi urăşte pe bogaţi. Pe care-i asimilează hoţilor"



PAPORNIŢA CU ÎNŢELEPCIUNI
Singurul episod cu adevărat spectaculos dintr-o campanie electorală fără pic de vînă a fost, cel puţin pînă acum, declanşarea Becaliadei de primăvară. O dată cu finalul campionatului de fotbal, excesiv de gureşul latifundiar din Pipera a devenit, cvasioficial, o ţintă. Pentru că subitul Jihad procuroresc, declanşat prin intermediul DNA imediat după finalul meciului de trei parale desfăşurat între cele două echipe de neputincioşi ale Clujului, transmis în direct cu o voluptate ieşită din comun de televiziuni, arată că, de undeva de foarte sus, s-a dat liber la Becali.


Fiindcă îndrăznesc să n-am certitudini într-o ţară în care toată lumea pare a deţine adevărul absolut, habar n-am dacă paporniţele cu bani săltate de acelaşi procuror care l-a albit pe Arpad Paszkany în alt dosar de mită (cel cu faimosul Mihai Necolaiciuc) şi l-a scăpat la graniţă pe Marius Vizer aveau ca destinaţie caricaturile de fotbalişti de la "U" Cluj. Bunul-simţ îmi spune că da, şi că povestea cu terenul de cumpărat, pentru care înţeleg că există şi un precontract, este doar un alibi preventiv şi inteligent al patronului Stelei.


Cel care a declanşat această acţiune de forţă împotriva lui Gigi Becali s-a bazat pe mai multe lucruri. În primul rînd, pe faptul că majoritatea celor care mănîncă o pîine prin mass-media îl urăşte pe latifundiar. Toate "aroganţele" şi mitocăniile acestuia la adresa ziariştilor, nesancţionate niciodată pînă acum, s-au strîns şi atîrnă ca un balast în relaţia lui cu presa. Care presă (de fapt, partea dominantă şi vocală a ei) nu mai are nici chef, nici dorinţă şi nici pricepere de a afla dacă (altădată intangibilul) Becali – acum filat şi alergat de procurori cu citaţia prin trafic – nu e cumva obiectul unei acţiuni poliţieneşti comandate şi abuzive. În al doilea rînd, într-o Românie pauperă şi umilită continuu 19 ani de toţi parveniţii interminabilei tranziţii, majoritatea populaţiei îi urăşte pe bogaţi. Pe care-i asimilează hoţilor. Iar Becali nu s-a sfiit niciodată să facă paradă cu averea sa. Ba, dimpotrivă, a simţit imperioasa şi imprudenta nevoie de a se făli ca măgaru’ la trăsură şi de a se bate cu pumnii că-i cel mai bogat dintre bogaţi. Nu în ultimul rînd, procurorii, care ani în şir au avut consemn să nu se atingă de el, odată eliberaţi din lanţ, fac un exces de zel cum doar în filmele americane cu poliţişti incoruptibili şi la execuţiile politice am mai văzut. Deci strategii acestui foc de artificii şi-au asigurat, dintr-un foc, susţinerea media, aplauzele populaţiei şi hărnicia procurorilor.


Pe undeva, proprietarul celui mai galonat club românesc de fotbal îşi merită soarta. A crezut că totul i se cuvine şi i se permite, iar acum dă vîrtos cu capul în pragul de sus. Şi persistă, din păcate pentru el, în a-şi închipui că ieşirile sale repetate la tv, în care-şi schimbă declaraţiile cu o viteză ameţitoare, i-ar fi în vreun fel folositoare. Dar, indiferent dacă Becali îşi va rupe gîtul sau nu pe mîna lui, orice om care gîndeşte cu propriu-i cap nu poate să nu-şi pună măcar cîteva întrebări de bun-simţ. Steaua e singura echipă care oferă bani altora – pentru a cîştiga, nu pentru a se da la o parte, să fim bine înţeleşi – în fotbalul românesc? Cînd Rapid şi Dinamo s-au predat umilitor în faţa proaspetei campioane CFR Cluj, au făcut-o gratis ori procurorii erau în concediu? Dacă DNA avea probe în noaptea de pomină de la Cluj, de ce nu i-a reţinut, conform procedurii, 24 de ore, cu propunere în instanţă de arest preventiv pentru 29 de zile, pe Teia Sponte & co? De ce de acest caz se ocupă DNA, înfiinţată în special pentru acţiuni în zona spaţiului politico-administrativ public, şi nu DIICOT, structură a Parchetului General specializată fix în asemenea intervenţii. Are Daniel Morar nevoie de un succes ca să-i fie prelungit mandatul în fruntea DNA?
Dar cine-şi mai pune azi întrebări într-o aşa cauză nobilă?

×
Subiecte în articol: editorial