Un neaşteptat început de an 2014! Ritm trepidant, mişcări subtile, realităţi ce ne împing spre fapte greu de înţeles! În zi de Bobotează, minţile au îngheţat ! O frumoasă poveste de iubire, doi copii şi nenumărate amintiri frumoase, toate au fost spulberate!
În căutarea de răspunsuri pentru o stare ce amorţeşte noul an, insist asupra faptului că nu fac politică ! Preocupările mele sunt centrate pe realităţile sociale imediate şi mai puţin pe integrări conceptuale în consolidarea unei nonetici a politicianului român. Trădători, vânzători de ţară, mascote colorate prinse în mrejele puterii, toate acestea pot fi descifrate prin incursiuni psihologice din perspectiva arheologiei faptelor. Ce să înţeleg că simplu cetăţean ?
Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită în formă continuată. În acelaşi dosar, soţia să, Daniela Năstase, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită. Mai mult, statul va confisca familiei Năstase aproximativ 400.000 de euro. Decizia instanţei, luată în unanimitate, este definitivă (www.realitatea.net, 06.01.2013).
Adrian Năstase a fost condamnat pentru fapte de corupţie. Să înţelegem că nu mai avem corupţi? Aşa spun unii dintre exponenţii democraţiei ! Este trist să constatăm atitudini care nu ne face cinste. Statul de drept din România mai există ? Adrian Năstase este un condamnat! Şi totuşi faptele sale, dinainte de a deveni “un corupt sub umbrela puterii”, au fost văzute şi apreciate în întreagă Europa. Trebuie spus că în mandatul 2000-2004, România a obţinut ridicarea vizelor pentru cetăţenii care călătoresc în străinătate, şi a devenit membru cu statut deplin al NATO. Reprezentanţii Guvernului României au exercitat, în interiorul acestui interval, conducerea OSCE şi preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU. Mai au semnificaţie toate acestea ?
Justă valoare şi minţi luminate?
Condamnările familiei Năstase împing eforturile României pentru o imagine curată, ceva mai jos de percepţia omului simplu, la periferia unor medii suburbane. “Domnul Năstase, în vârstă de 63 de ani, era acuzat că a luat mită în total 630.000 de euro, sub formă unor bunuri importate din China şi a unor lucrări neplătite la două dintre proprietăţile sale", comentează Agenţia France-Presse; "Domnul Năstase era acuzat şi de şantaj la adresa unui fost consul al României la Hong Kong, Ioan Păun (...). Domnul Năstase a respins permanent acuzaţiile, afirmând că este victima unui proces politic", adaugă AFP, reamintind că "România face obiectul supravegherii de către Comisia Europeană în privinţa intensificării activităţilor de combatere a corupţiei"; "Instanţa supremă din România l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare pentru luare de mită", notează postul britanic BBC, amintind că fostul prim-ministru a încercat să se sinucidă în 2012 imediat după ce fusese condamnat într-un caz separate, potivit www.hotnews.ro”.
Cine este Adrian Năstase ? Adrian Năstase a intrat în politică după 1989. A fost ministru de externe al României, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi între anii 2000 - 2004 premier al României. Voci cunoscute susţin că a Adrian Năstase avut o guvernare bună şi cu fapte îndrăzneţe. Începuturile politicii româneşti au fost tumultoase, dar Adrian Năstase a avut întotdeauna credinţă că rolul sau în politică a fost să genereze stabilitate şi continuitate pentru cetăţenii unei Românii democratice. Fostul premier nu plăteşte cumva pentru dorinţa de a construi o Românie frumoasă?
Adrian Năstase a urcat toate treptele de expertiză academică şi universitară, devenind, din octombrie 1996, profesor universitar de drept internaţional public, iar din 1999, conducător de doctorat. Adrian Năstase este autor a 250 de studii şi articole ştiinţifice, publicate în reviste din ţară şi străinătate şi a peste 300 de comunicări şi expuneri, prezentate la întâlniri internaţionale sau în România. A susţinut comunicări şi conferinţe în mai toate centrele universitare din ţară şi în peste 50 de capitale ale lumii.
Regele a fost ucis ! Trăiască regele!
Greu, trist şi totuşi condamnarea era anticipată. Trebuie să ne gândim că România avea nevoie de un nou subiect de presă bombă ?! Efectul ? O Românie închisă parcă din ce în ce mai mult, o lume în care discuţiile capătă contur agresiv. Ne întrebăm la ce folosesc toate acestea ? Trăim într-o ţară de infractori ? Un lucru este de bun augur ! Se doreşte că justiţia să nu mai interfereze cu politicul. Demn de apreciat ! Însă de la vorba la fapte, rezultatele se lasă aşteptate.
Viaţă poate fi înţeleasă în adevărat ei splendoare sau non adevăr dincolo de politic. Spuneam însă că România are valori, amintind de Academician Dan Berindei, Academician Alexandru Surdu, etnologul Ion Chelcea, TOMESCU sau etnograful Ion Ghinoiu. Unde ne sunt însă modelele ? Să cutreiere şi acestea ţinuturi străine în căutarea de împlinire ?
Am privit cu speranţa spre un an 2014 mai bun şi mai liniştit. Din păcate, lucrurile nu stau aşa cum credeam. Puterea atrage şi face pe unii dintre semeni să uite de omenie. Ce mai înseamnă dragostea de frate ? Mai înţelege cineva ceva ? Cine mai cunoaşte istoria românilor ?! Cine mai vrea să înveţe istorie?
Adrian Năstase nu este un personaj desprins din cărţile SF. Este un om care prin faptele sale a făcut şi istorie. Trist şi dureros este că elegantă domniei sale, inteligenţă şi puterea de cunoaştere universal sunt tărâţe într-o mocirla greu de înţeles. Nu vreau că toţi cei ce citesc acest material să îmi însuşească punctual de vedere. Reuşită democraţiei constă chiar în diversitatea de opinii. Nu se poate totuşi să nu vedem ceea ce nu se vrea să vedem. Un universitar aruncat în temniţă nerecunoştinţei, este în primul rând o pierdere pentru România. Un universitar rămâne un universitar, aşa cum un rege rămâne un rege chiar şi când nu mai are tron şi ţară. Sincer, mă întreb ce s-ar întâmplă dacă universitarii din România ar fi condamnaţi incorpore la început de an 2014 ? Mai are cineva nevoie de profesori ? Adrian Năstase sperie probabil. Pe cine sperie fostul premier ? Care este oare preţul aducerii la tăcere a lui Adrian Năstase ?
Zoologia puterii
Eşecul profesional este evident. Spun acest lucru privind din perspective studiilor de antropologie culturală, dar şi din unghiul de cunoaştere ale unor domenii de cercetare multidisciplinare. Că om îmi este greu să îmi schimb părerea despre Adrian Năstase. Nu sunt specializat să constat fapte concludente care să îmi permită să văd dreptatea/ nedreptatea unei sentinţe. Adrian Năstase a fost condamnat politic (Ponta, hotnews.ro, 06.01.2014). Că place sau nu Adrian Năstase a fost distrus politic! Trebuie însă reţinut că Adrian Năstase trăieşte ! Cred că este lucrul cel mai important în mod deosebit pentru familia să. Sentinţa în sine nu îmi permite să comentez. Verdictul este greu, dar permite să vedem că durerea uneşte, leagă, încurajează. Adrian Năstase nu a mai repetat greşelile primei condamnări! Demonstrează că nu este un las. Şi-a asumat neputincios executarea, în timp ce familia să are puterea să spere în dreptatea divină (www.hotnews, 06.01.2014). Dana Barb, sora lui Adrian Năstase surprinde printr-un adevăr crunt pronunţat metaforic: “m-am săturat să văd români care trăiesc că nişte rame” ( hotnews.ro, 18.03.2013). Zâmbesc şi nu pot să nu mă abţin, provocarea în a construi un curs de psihologie politică fiind mai veche. Zoologia puterii este diversă. Maimuţe cocoţate veşnic prin copacii puterii, bivoli ce se ascund sub strat gros de noroi, păsări exotice fără pene, acestea fiind rătăcite datorită tranziţiei, subsumează unui cor colorat în care toţi vorbesc, toţi au dreptate şi nimeni nu ascultă !
Cine ştie ce a rămas în urmă lui Adrian Năstase ?! Tăcerea este omniprezentă, alături de durerea familiei. Andrei Năstase trebuie apreciat pentru puterea de a –şi conduce tatăl până la poartă închisorii ! Ce a fost oare în sufletul lui? Să ne mai mire că şi el a îmbătrânit mult prea devreme ?
Complicitate, lipsa de principialitate, personaje politice mai mult sau mai puţin responsabile! Îmi doresc că toate acestea să nu altereze funcţionalitatea instituţiilor statului. Românii au nevoie de unitate şi de speranţa unor zile mai bune. Pagubele, fie ele doar şi la nivel declarative, nu fac decât să ne împinge spre o mentalitate ce nu ne face cinste.
Adrian Năstase poate că a greşit ! A greşit crezând în idealuri înalte. A greşit crezând în onestitate şi bune fapte. A greşit promovând oameni care nu au ezitat şi care nu vor ezită să îl execute în piaţă publică. În mod evident condiţia de om duce şi la greşeli. Adrian Năstase a greşit crezând că poate să facă mai mult pentru România. Fostul premier, a greşit lăsându-şi invadată familia de instanţe ce ţin parcă să-l ducă la zidul morţii.
Alterarea mentalităţii la nivel colectiv este din ce în ce mai evident. După un Crăciun care ne tot aminteşte şi de executarea propriilor conducători, gest unic în lume, avea România nevoie de o dovadă de forţă printr-o condamnare care se dorea spectaculoasă ? Nu cumva se doreşte această condamnare drept un mesaj pentru cei ce tind să între în cursa pentru putere ? Românii au nevoie de locuri de muncă. Tinerii au nevoie de modele. Noi avem nevoie de zile mai bune. La ce să ne aşteptăm când se spune că “cine lupta pentru România în clipă de faţă e pedepsit ?” (hotnews, 06.01.2014). Cine urmează ?
Roată este rotundă şi întotdeauna se întoarce! Istoria nu iartă! Personal, îmi doresc că anul 2014 să nu constituie poligonul de încălzire pentru fapte dincolo de etică ce se vor întâmplă poate în anul 2015. Cu siguranţă că România merită mai mult ! Să fie oare adevărat că “cel ce ridică sabia, de sabie va muri!”? Timpul o să ne ajute să înţelegem!