Summitul din 18-19 februarie, a aratat comunitatea tarile membre UE debusolata, in fata unei perspective din ce in ce mai complicate, care punea in pericol proiectul european. Grexitul si Brexitul au venit ca niste impulsuri necesari inceperii construii spatiului de siguranta ,zonei de putere Uniunii Europene pentru evitarea disolutia comunitatii . De ce era nevoie despre un asemenea lucru ? Evenimentele dupa revenirea Rusiei pe scena jocurilor internationale au dezvaluit o Uniune ezitanta si plina de “ bajbaeli” “.
Negocierile purtate de premierul David Cameron cu ceilalti sefi de state si guverne din UE, au scos la iveala un aspect extrem de periculos pentru proiectul european. Primul semnal a venit de la premierul maltez, Josep Mucat, care a semnalat posibilitatea ca si alte tari sa se poata folosi de concesiile obtinute de britanici.La ce se refera aceste beneficii : la relaxarea sistemului legislativ comunitar ,inasprirea conditiilorde admitere in zona euro,migratia fortei de munca pe continent inscrisa intr-un cadru unic de control iar cheltuielile fiecarui guvern sa fie mult mai flexibile.Sa fi stiut negociatorii britanici acest lucru? Se pare ca da.
Brexitul a dezvaluit mult mai concret tabloul unei izolarii a Marii Britanii. Referendumul din 23 iunie, va solicita cetatenilor printr-o singura intrebare opinia privind ramanerea in UE sau iesirea .Optiunile rezultate din sondaje actuale arata o disputa stransa intre adepti si opozanti . In orice caz, relatiile din interiorul UE vor suferi o nuanta aparte pentru ca vor crea o nisa pentru alte tari membre care ar dori sa foloseasca circumstantele special create.
John Hard, responsabil cu strategii valutare din Saxo Bank – Danemarca, remarca reaparitia unei vechi tendinte de impartirea Europei pe doua nivele , egalitarismul devenind negativ pentru zona euro .Sa fie acesta un semnal discret pentru deschiderea Pandorei in Europa.? Ramane de vazut.
Ce s-a intamplat in aceste zile, dupa deprecierea monedei britanice cu 2,42 % in fata dolarului , este un semn fata de euro si alte valute europene dar si fata de sistemul in ansamblu. . Un lucru este cert, daca Marea Britanie ar fi iesit din Uniune , pierderile comerciale ar fi fost de ambele parti ,dar cel care ar fi suferit cel mai mult ar fi fost proiectul european.
Dupa seismul cu efecte intarziate din UE ,evitat de jocurile din culise, poate fi exprimata o reflectie : pentru evitarea surprizelor viitoare, este necesara eliminarea cat mai mult posibil a unor ambiguitatii privind noul statut al Marii Britanii si posibilitatea distrugerii relatiilor din interiorul Uniunii Europene.Asta cum ar fi posibil ? Simplu , prin raportarea permanenta , deocamdata , la Tratate.