n) Problema cea mare a vremurilor din urma nu e ca se inmultesc oamenii din ce in ce mai deosebiti decat noi, ci ca se raresc oamenii cu care ne asemanam. Pe masura ce ne constientizam normalitatea, ne simtim tot mai separati. Si nu-i departe ziua cand vom fi considerati ciudatii momentului.
n) Ce-i cu privirea asta?, ma intreaba sotia in timp ce plec de acasa la treburi. Ii raspund ca nu-mi dau seama ce fel de privire am, dar stiind ce treburi ma asteapta, e firesc sa-mi sticleasca nitel ochii ca la nebui.
n) Intr-un autocar cu 'seniori', altfel spus cu excursionisti 'la pret redus', trecuti bine de 70 de ani, tonul il dau doua categorii de batranei: cei exagerat de voiosi si cei exgerat de ursuzi. De fapt, ursuzii nici nu sunt ursuzi, doar par asa, datorita entuziasmului contra naturii al veselilor. Ca la toate programele cu 'seniori in extrasezon', in spatele ultimului autocar cu octogenari alearga si masina Salvarii.
n) Pentru ca am locuit, pana la 30 de ani, in camine si in odai mici de servitori, am ramas cu o suferinta pe care tratatele de psihiatrie n-o retin: ma dor casele si camerele nelocuite. Ma dor spatiile goale, in care un om fara casa s-ar simti si el om. Ma dor chiar si spatiile pustii de sub scarile caselor mari. Cand ma invitau colegii mai instariti la ei si vedeam golul de sub scara ce ducea la etaj, imi imaginam ce cuib minunat mi-as fi putut amenaja, sa fi fost locul acela intunecos de sub scara al meu.
n) Daca esti la curent cu toate scandalurile politice si penale, cu nebunia zilnica din tara, evenimentele te tin incordat, ai senzatia ca ceva si mai rau e inevitabil. Daca insa lipsesti o luna, iar in strainatate n-ai posibilitatea sa te tii la zi cu tara, cand revii si intrebi, cu sufletul la gura, 'Ce s-a mai intamplat cat am fost plecat?', raspunsul, indiferent cu cine stai de vorba, este 'Nimic'.
n) Intr-un voiaj cu grupul in Spania, unul dintre excursionisti, medic veterinar, dispare un ceas dupa fiecare cina. Aduna resturile de mancare de pe mese si se face nevazut un timp. Intrebat, la un moment dat, care-i misterul, veterinarul se explica: Am vreo zece catei care ma asteapta. Nu pot sa-i dezamagesc. Ii respect. Datorita lor, datorita cainilor sunt ceea ce sunt. Nu-s cainii nostri, observa cineva. Cainii nu vorbesc limbi straine, spune veterinarul.
n) Un pictor se bucura de faima de a fi cel mai nespalat din generatia lui. Pentru ca formula il urmareste de cateva decenii, nimeni nu mai e atent la continutul ei. Chiar si artistul face caz de ea, ca de o consecinta a faimei sale ca pictor. n Doi domni, care discuta decesul unui prieten de curand disparut, spun ca omul a avut o moarte interesanta, plina de sens.