x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cand toata lumea are pe toata lumea la mana

Cand toata lumea are pe toata lumea la mana

19 Apr 2004   •   00:00

„Cand te apuci de ce ne-am apucat noi, vreau sa spun cand intri in politica, trebuie sa fii pregatit, fiindca in spatiul asta toata lumea are pe toata lumea la mana, e o lege si ea se aplica" - ii spune Coriolan Pomposu, zis si Liderul, lui Dandu Patricianul, intr-o discutie in toiul noptii.

A doua zi dimineata, Dandu Patricianul va fi dat la televizor in catuse, potrivit obiceiului numit arestare preventiva, de bogata traditie in tranzitia romăneasca. In romanul politic al lui Dinu Sararu, „Ciocoii noi cu bodyguard", din care am luat scena, Coriolan Pomposu e intruchiparea politicianului postdecembrist pe cat de ambitios, pe atat de abil in ascensiunea sa nelimitata, incat, intalnindu-l, toti isi spun, cu secreta admiratie, ca-i un mare bandit. Conduce partidul de la putere, aflat intr-o batalie pe viata si pe moarte cu partidul lui Ica Gorun, aflat in opozitie. Ura reciproca isi are o explicatie simpla: amandoua partidele, populate de fosti activisti si de fosti securisti, s-au nascut din divizarea unui partid mai mare, faurit chiar in decembrie 1989. Dandu Patricianul e un om de afaceri care s-a imbogatit din comenzile de stat, din licitatiile trucate si din ordonantele de urgenta cu dedicatie. Totul in schimbul banilor dati pentru partidul lui Coriolan Pomposu. Discutia de mai sus e prilejuita de informatiile primite de Coriolan Pomposu, informatii potrivit carora acum, inaintea alegerilor generale, Dandu Patricianul a trecut deja, cu portofel cu tot, de partea formatiunii lui Ica Gorun. Pentru a-l face sa ajunga la ganduri mai bune, Coriolan Pomposu da ordin Parchetului sa-l aresteze nitel. N-o face insa in chip total nedrept. Dandu Patricianul a comis o mie si una de ilegalitati. Toate stiute, consemnate si indosariate de catre partidul de la putere. La randu-i, Dandu Patricianul il are pe Coriolan Pomposu la mana. Prudent, a pastrat toate dovezile finantarilor ilegale.

Despre „Ciocoii noi cu bodyguard" s-a scris ca e un roman cu cheie. Cititori si critici au pornit o adevarata vanatoare pentru a descoperi in Coriolan Pomposu pe Adrian Nastase, in Dandu Patricianul pe cunoscutul om de afaceri Dinu Patriciu, in Ica Gorun pe Petre Roman si in Elefterie Teoforul, cel care nu apare niciodata, dar care stie totul, pe Ion Iliescu. Ziarului „Bomba", folosit de Coriolan Pomposu pentru a-l santaja pe Dandu Patricianul, i s-au cautat apropieri de „Evenimentul zilei". Autorul s-a aparat cu strasnicie de lauda de a fi publicat un roman cu cheie. El a sustinut si continua sa sustina (a facut asta si in emisiunea mea „Omul si cartea" de la Realitatea TV) c-a scris un roman balzacian, cu personaje tipice in imprejurari tipice. Si are dreptate. „Ciocoii noi cu bodygard" surprinde mecanismele Romăniei postdecembriste, Romănie vazuta ca un spatiu in care rechinii se sfasie intre ei cu coltii democratiei. Din acest punct de vedere, observatia lui Coriolan Pomposu cu „toata lumea are pe toata lumea la mana" e valabila nu numai pentru 1996, cand se petrece actiunea romanului, dar si pentru 2004, cand se petrece actiunea acestui editorial. Si acum, in 2004, toata lumea are pe toata lumea la mana. Numai ca, la fel ca in roman, numai cine detine puterea poate folosi ceea ce stie despre adversar. Si Dandu Patricianul il are la mana pe Coriolan Pomposu. Numai ca, pana la urma, cel arestat e Dandu Patricianul. In cei 14 ani de Romănie tranzactionista, nici un om de afaceri nu s-a putut imbogati fara sprijinul dat de puterea politica. Ii apartine tot lui Coriolan Pomposu si aceasta extraordinara observatie despre relatia politician-capitalist dupa decembrie 1989. „Cam asta ar fi faza in care ne aflam: cand capitalismul romăn are nevoie de politicianul ajuns la putere ca sa-si intemeieze capitalul. Vine si faza cand o sa fiti atat de puternici incat o sa comandati politicienilor, sa-i inventati chiar, o sa-i alegeti, o sa-i numiti in functii si o sa-i trageti la raspundere... Acum, la noi, care suntem la inceput, si originali, ca intotdeauna in istorie, e devalmasie: ne formam impreuna. Noi va servim pana prindeti cheag. Ne facem noi, politicienii, deocamdata, capitalistii de care avem nevoie si ei ne sprijina cand le cerem, nu e asa?".

In haosul postdecembrist, nici un om de afaceri nu s-a putut imbogati fara binecuvantarea partidului de la Putere. Pentru unii dintre ei, membri ai clientelei politice, s-au dat hotarari de guvern speciale, s-au scos combinate la licitatie, s-au trecut legi prin parlament, s-au numit ministri. Pentru altii s-au dat telefoane la judecatori, s-au finantat ziare, s-au organizat demonstratii. In schimbul acestor ilegalitati, omul de afaceri a cotizat din greu la partidul respectiv.

S-a ajuns astfel ca azi toate partidele au coruptii lor. PSD si Alianta D.A. se acuza reciproc. Si o parte si cealalta are dreptate. In fiecare se afla oameni de afaceri care au beneficiat de concesiile facute de politicienii de la putere. Astfel lupta impotriva coruptiei e o vasta comedie jucata pentru prosti. Din noul montaj literar-artistic fac parte si anchetele penale. Cand partidul de la putere simte ca trebuie sa raspunda nemultumirii populare, ia din raft un dosar si-l arunca pe piata presei. Ca prin minune, institutiile se pun in miscare. Victima nu-i aleasa intamplator. Fie ca-i vorba de cineva care nu mai conteaza pentru partid si, deci, poate fi sacrificat pe altarul luptei impotriva coruptiei. Fie ca-i vorba de un om de afaceri caruia vrea sa-i ia locul un altul. Tot din clientela politica a partidului. Dispare un rechin? Nu-i nimic. Un altul i-a luat locul.

De ce sunt arestati doar unii? Pentru ca din masa de posibili infractori care sunt marii oameni de afaceri postdecembristi cade magareata doar pe unii.

×