x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Când va cădea Traian Băsescu în dizgrația lui... Traian Băsescu?

Când va cădea Traian Băsescu în dizgrația lui... Traian Băsescu?

de Serban Cionoff    |    14 Sep 2015   •   10:39

Mai nou şi mai nou, Traian Băsescu a dat de ştire că este foc şi pară pe prim- adjunctul SRI, generalul Florian Coldea. Nimic de mirare… Toată lumea ştie de-acum, nu-i aşa?, că fostului preşedinte Traian Băsescu i se pune mintenaş pata pe cei care, pe vremea mandatelor sale de ruşinoasă amintire, i-a creat şi i-a căftănit în funcţii grele, ţinându-i ca protejaţi inatacabili şi imbatabili.

Să fi fost descăunarea sa un fel de hârtie de turnesol care l-a ajutat pe Amiralul Dezastrului Naţional să vadă că unii dintre cei pe care i-a propulsat unde nici cu gândul nu gândeau chiar cei în cauză nu prea meritau augusta-i încredere? Sau poate că, după încheierea celor două mandate prezidenţiale ale lui Traian Băsescu, până şi unele dintre aceştia au ajuns să îi întoarcă spatele şi să nu îi mai răspundă nici măcar la telefon.

Dacă îmi aduc bine aminte, prin primăvara acestui an , acelaşi Traian Băsescu declara, public şi fără nici-o reţinere, că nu îi mai sună pe Florian Coldea, pe Codruţa Kovesi şi pe Livia Stanciu „din silă” (!!!) şi pentru că, aceştia „sunt artizanii acestui mod răvăşit de a face justiţie , fără respect pentru cel care nu este încă condamnat”.

Dar, dacă lăsăm la o parte graţioase cacofonie(„încă condamnat ”), trebuie să recunoaştem că, pe fond, Traian Băsescu are perfectă dreptate. Numai că la acest adevăr a ajuns şi el în momentul în care niscai dosare (deloc puţine şi, mai ales, deloc uşoare!) care îl privesc în mod direct pe Traian Băsescu şi pe cei din „famiglia” sa au fost, în sfârşit, deschise. Pentru că, atunci când acest adevăr ruşinos îl spuneau oameni de bună credinţă, acelaşi Traian Băsescu, pe-atunci tartorul reformei justiţiei după planurile coclite ale minstresei Monica Macovei, le râdea în nas cu neruşinare.

Mă interesează prea puţin spre deloc dacă Traian Băsescu are sau nu dreptate atunci când îi reproşează generalului Florian Coldea că a primit o decoraţie din partea statului francez, deşi nu cunosc să existe un act normativ care să interzică acest lucru. Să se fi supărat ex-preşedintele că generalul Florian Coldea, înainte de a merge la ambasada Franţei spre a primi însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului, nu a trecut pe la el ca să îi ceară voie să primească importanta distincţie? Că doar el, Traian Băsescu, a fost cel care l-a descoperit, prin 2005, pe tânărul ofiţer, pe atunci adjunctul brigăzii antitero „şi cel mai mic în grad”(Tr.B.dixit!), i-a dat misia de a-i recupera, din Irak, pe jurnaliştii răpiţi, iar, după reuşita misiunii, l-a lansat în lumea bună a preferaţilor săi.

După cum se vede, încet dar sigur, Traian Băsescu se leapădă de foştii săi preferaţi, dacă nu cumva aceştia au fost, ei înşişi, primii care s-au lepădat de Satana. Într-atât de mare este cătrăneala fostului preşedinte încât a ajuns să îi beştelească după cum i-a venit la gură până şi pe mai marii Uniunii Europene. Uitând (sau numai făcându-se că uită?!) că tot de la Uniune Europeană i-a venit un mare ajutor atunci când,în 2012, prin referendum naţional, majoritatea covârşitoare a românilor l-au vrut demis.

Oricum am lua-o, m-aş bucura să aflu că bălăcăreala patriotard-populistă, tarată de o xenofobie patologică, viscerală, pe tema cotelor de refugiaţi pe care Comisia Europeană preconizează să le aloce României,Demisul Naţional le-a oferit protectorilor săi de până mai ieri ocazia să înveţe adevărul zicalei noastre specific naţionale:”Pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti”.

Şi uite aşa, rând pe rând, Traian Băsescu îşi reneagă favoriţii. Ieri- Codruţa Kovesi şi Florian Coldea, alaltăieri- Livia Stanciu, azi sau mâine- cine va urma? Elena Undrea- cu desăvârşire exclus, aşa că rămâne doar ceva plevuşcă,acolo. În cazul acesta, cum să mai facă el audienţă pe la B1? Mort-copt îi mai trebuie niscai feţe grele.

O întrebare pluteşte, aşadar, în aer: cu cine se va mai certa, ca la uşa cortului, Traian Băsescu? Cu Traian Băsescu, fireşte! Atunci să te ţii dezvăluiri …
Şerban CIONOFF

×
Subiecte în articol: traian basescu