Cunosc chirurgi care isi pun muzica clasica in sala de operatie si nu se apuca de lucru fara sunetele muzicii linistitoare, care le acompaniaza munca. Acestia sunt chirurgi exceptionali, talentati, capabili sa faca operatii extrem de grele si au rezultate pe masura. Studiile si cercetarile actuale confirma efectul terapeutic al muzicii asupra mintii, a corpului uman si a emotiilor. Exista azi o intreaga industrie de muzica terapeutica sau de linistire a mintii, asa cum se considera ca anumite melodii din repertoriul clasic, respectiv ale lui Beethoven, Mozart sau Chopen, au capacitatea de a ameliora durerile specifice anumitor boli sau alte disfunctionalitati ale corpului fizic.
"Sunetul este o forma de energie alcatuita din vibratii sau lungimi de unda – anumite lungimi de unda au puterea de a vindeca", spune Sandra Ingerman, terapeut ce foloseste tehnici samanice de vindecare, intre care si "cantectul de putere" sau cantecul care poate fi numit antidepresiv. Samanii folosesc "cantecul de putere" inainte de a face vindecari, si asta pentru ca tainica putere a cantecului de putere este tocmai puterea lui de a ne deconecta de mintea noastra si a ne apropia de cunoasterea profunda a sufletului si a Sinelui. Acest cantec de putere indeparteaza Egoul omenesc si apropie puterea divina de noi. O multime de studii stiintifice demonstreaza ca anumite sunete, anumite cantece pot incetini ritmul undelor cerebrale, asa incat creierul se comuta de la undele Beta, specifice Egoului si vietii de zi cu zi, la undele cerebrale alpha sau theta. Acestea doua din urma sunt unde specifice starii de relaxare profunde, respectiv somnului (este cazul undelor theta). Astfel, muzica ne poarta pasii sufletului catre stari de constiinta profund meditative, puternice, vindecatoare si conectate cu fiinta noastra nevazuta, pe care altfel o abandonam din pricina atentiei convarsitoare pe care ne-o cere lumea si obiectele ei. Cantecul samanic de putere poate fi o poarta pe care o deschidem catre cunoasterea de sine, catre inspiratie si linistire a mintii si catre o viata conectata cu profunzimile sufletului nostru.
"Compuneti un cantec scurt, pe care sa-l cantati atunci cand vreti sa se intample acest lucru. Luati unele cuvinte-cheie din povestea voastra (n.n. – povestea vietii voastre personale) si formati cu ele un cantec. Incepeti cu niste cuvinte si permiteti-i unei melodii sa evolueze din acele cuvinte – o melodie care va va aduce intr-o stare de constiinta extinsa", spune Sandra Ingerman in cartea sa "Leac pentru Pamant". Ea precizeaza ca acest cantec de putere este recomandat persoanelor care sufera de depresie, in primul rand, dar si oricui doreste sa se desprinda de gandurile mintii, sa-si linisteasca emotiile, oricui doreste sa se avante mai aproape de solutia unei probleme sau inainte de a ne implica intr-o activitate importanta pentru noi. Samanii folosesc cantectul de putere inainte de a face vindecari pentru alte persoane.
Vedem – asadar – ca-i vorba despre a compune "un cantec al vietii noastre", un cantec in cuvintele caruia sa ne recunoastem dimensiunile esentiale ale sufletului si ale experientei de viata. E vorba despre a lasa melodia sa apara singura, peste si printre cuvintele pe care le asezam in cantecul nostru. Probabil ca acele melodii publice, in care ne regasim experienta propriei vieti intr-o proportie covarsitoare, acele melodii ce ne intorc la expresia iubirii regasite sau a iubirii pierdute, a bunatatii, a curajului sau a neincrederii noastre au un efect puternic asupra noastra. Anumite melodii arhicunoscute, povesti ale altora, in care ne regasim propria poveste pot fi cantectul nostru de putere, cantecul pe care, ascultandu-l in momentele de deprimare, de oboseala, de suferinta, de boala sau de incertitudine, ne poate duce catre starea de constiinta extinsa, mai aproape de creator, mai aproape de propriul suflet si, poate, mai aproape de inspiratia de care avem nevoie pentru viata. Lucrurile se intampla asa chiar si dincolo de constienta noastra, caci putem plange, ne putem bucura, putem sa ne simtim singuratatea sau fericirea, ascultand un cantec si, prin aceasta, ne trezim mai aproape de sufletul nostru. Iata ce menire frumoasa poate avea si are muzica atunci cand sunetele si cuvintele ei sunt in armonie cu povestea sufletului nostru. Caci acesta-i cantecul de putere; cantecul sufletului fiecaruia dintre noi.